Avaa päävalikko

Gugulethu Sophia Mbatha-Raw (s. 21. huhtikuuta 1983 Oxford, Oxfordshire, Englanti) on brittiläinen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan Dido Elizabeth Bellenä elokuvassa Belle, Plumettena elokuvassa Beauty and the Beast sekä televisiosarjoissa Kosketus ja Black Mirror.

Gugu Mbatha-Raw
Gugu Mbatha-Raw vuonna 2013.
Gugu Mbatha-Raw vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Gugulethu Sophia Mbatha-Raw
Syntynyt 21. huhtikuuta 1983 (ikä 36)
Oxford, Oxfordshire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2004–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
gugumbatharaw.org
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämäMuokkaa

Mbatha-Raw syntyi Oxfordissa eteläafrikkalaiselle lääkärille Patrick Mbathalle ja englantilaiselle sairaanhoitajalle Anne Raw’lle.[1] Hänen etunimensä on lyhenne zulun kielen sanasta ”igugu lethu”, joka tarkoittaa ”aarretta”.

Mbatha-Raw varttui Witneyssä, jossa hän kävi Henry Box Schoolia. Hän kiinnostui näyttelemisestä jo nuorella iällä ja oli mukana National Youth Theatressa. Hän opiskeli myös tanssia Marsh Tompsett School of Dancessa.[2] Vuonna 2001 Mbatha-Raw muutti Lontooseen opiskelemaan teatterikouluun Royal Academy of Dramatic Art.

UraMuokkaa

Mbatha-Raw’n ura alkoi Manchesterin Royal Exchange Theatresta, jossa hänen varhainen läpimurtonsa oli Julian osa näytelmässä Romeo ja Julia vuonna 2005. Lisäksi hänellä oli muun muassa Ofelian rooli näytelmässä Hamlet, jonka nimiosassa oli Jude Law. Näytelmää esitettiin sekä Lontoon West Endissä että Broadwaylla New Yorkissa vuosina 2009–2010.[3]

Mbatha-Raw esiintyi uransa alussa myös useissa brittiläisissä tv-sarjoissa kuten Doctor Who, Bad Girls ja Neiti Marple. Vuonna 2011 hän sai isomman roolin amerikkalaisen Fox-yhtiön sarjasta Kosketus.[4]

Läpimurtonsa valkokankaalla Mbatha-Raw teki vuonna 2013, jolloin hän esiintyi pääosassa Toronton elokuvajuhlilla ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Belle. Hän sai roolistaan muun muassa Satellite Award -ehdokkuuden. Vuonna 2014 Mbatha-Raw näytteli naispääosaa elokuvassa Beyond the Lights. Vuoden 2015 Bafta-palkintogaalassa hän oli ehdokkaana vuoden nousevaksi tähdeksi.

Vuonna 2017 Mbatha-Raw näytteli Plumettea musikaalielokuvassa Beauty and the Beast.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2007 Koston aika Straightheads nuori assistentti
2011 Larry Crowne – Uusi mahdollisuus Larry Crowne Talia
2012 Odd Thomas Odd Thomas Viola Peabody
2013 Belle Belle Dido Elizabeth Belle
2014 Beyond the Lights Beyond the Lights Noni Jean
2015 Concussion Concussion Prema Mutiso
Nouseva Jupiter Jupiter Ascending Famulus
2016 Free State of Jones Free State of Jones Rachel Knight
The Whole Truth The Whole Truth Janelle
Miss Sloane Miss Sloane Esme Manucharian
2017 Beauty and the Beast Beauty and the Beast Plumette
2018 The Cloverfield Paradox The Cloverfield Paradox Ava Hamilton
Irreplaceable You Irreplaceable You Abbie
Hyppy ajassa A Wrinkle in Time tri. Kate Murry
Fast Color Fast Color Ruth
Farming Farming neiti Dapo
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jakso(t)
2004 Holby Cityn sairaala Holby City Collette Hill ”Overload”
2006 Elämä uusiksi Vital Signs Eve viisi jaksoa
Bad Girls Bad Girls Fidelity Saunders kaksi jaksoa
Erikoisjoukkue Spooks Jenny yhdeksän jaksoa
2007 Doctor Who Doctor Who Tish Jones
Neiti Marple Agatha Christie’s Marple Tina Argyle
2008 Eksyin Jane Austenin maailmaan Lost in Austen Pirhana kaksi jaksoa
Menneisyyden salaisuudet Bonekickers Viv Davis
Trial & Retribution Trial & Retribution Jenny Miller ”The Box: Part 1”
2010 Mr. & Mrs. Bloom Undercovers Samantha Bloom 13 jaksoa
2012 Kosketus Touch Clea Hopkins
2016 Easy Easy Sophie ”Chemistry Read”
Black Mirror Black Mirror Kelly Booth ”San Junipero”

LähteetMuokkaa

  1. Truffaut-Wong, Olivia: "Gugu Mbatha-Raw Is Changing Hollywood" Bustle. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  2. "Gugu Mbatha-Raw: Big Questions" BAFTA Guru. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  3. Emma John: "Jude, don't make her mad" The Guardian. 31.5.2009. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  4. Andreeva, Nellie: "Undercovers Star Gugu Mbatha-Raw Set As Female Lead In Fox's Pilot 'Touch'" Deadline.com. 10.6.2011. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa