Gloria Swanson

yhdysvaltalainen näyttelijä

Gloria Swanson (oik. Gloria May Josephine Svensson, 27. maaliskuuta 1899 Chicago4. huhtikuuta 1983 New York) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Lukuisista mykkäkauden elokuvistaan huolimatta hänet muistetaan parhaiten vuonna 1950 tehdystä elokuvasta Auringonlaskun katu. Vaikka tarina ei olekaan omaelämäkerrallinen, Swansonin oman uran kehitys oli hyvin samankaltainen kuin roolissaan elokuvassa, jossa unohdettu mykkäfilmien tähti palaa vuosikymmenten jälkeen valkokankaalle.

Gloria Swanson
Swanson (1921)
Swanson (1921)
Henkilötiedot
Koko nimi Gloria May Josephine Svensson
Syntynyt 27. maaliskuuta 1899
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Kuollut 4. huhtikuuta 1983 (84 vuotta)
New York, New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso
  • Wallace Beery (1916–1919)
  • Herbert K. Somborn (1919–1922)
  • Henri de la Falaise (1925–1930)
  • Michael Farmer (1931–1934)
  • William Davey (1945–1948)
  • William Dufty (1976–1983)
Näyttelijä
Aktiivisena 1914–1981
Palkinnot

Golden Globe (1951)
Walk of Fame, Hollywood (1960)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Gloria Swanson Auringonlaskun kadun trailerissa (1950)

UraMuokkaa

Swansonin mittava tuotanto kattaa niin komedioita kuin draamoja. Valtaosa hänen elokuvistaan on mykkiä ja äänielokuvan tulo aloitti hänen uransa laskun.

YksityiselämäMuokkaa

Swanson oli naimisissa kuudesti: Wallace Beeryn, Herbert K. Sombornin, Henry de la Falaisen, Michael Farmerin, William N. Daveyn ja William Duftyn kanssa. Hänellä oli kolme lasta, kaksi tytärtä ja adoptoitu poika.

FilmografiaMuokkaa

LyhytelokuvatMuokkaa

  • The Song of Soul (1914)
  • Sweedie Goes to College (1915)
  • The Romance of an American Duchess (1915)
  • At the End of a Perfect Day (1915)
  • The Fable of Elvira and Farina and the Meal Ticket (1915)
  • Uusi työ (His New Job, 1915)
  • The Broken Pledge (1915)
  • A Social Club (1916)
  • The Nick of Time Baby (1916)
  • A Dash of Courage (1916)
  • Hearts and Sparks (1916)
  • The Danger Girl (1916)
  • Haystacks and Steeples (1916)
  • The Pullman Bride (1917)
  • Teddy at the Throttle (1917)
  • Baseball Madness (1917)
  • Dangers of a Bride (1917)
  • Whose Baby? (1917)
  • The Sultan’s Wife (1917)
  • Wife or Country (1918)

ElokuvatMuokkaa

  • The Ambition of the Baron (1915)
  • You Can’t Believe Everything (1918)
  • Station Content (1918)
  • Shifting Sands (1918)
  • Her Decision (1918)
  • Society for Sale (1918)
  • Everywoman's Husband (1918)
  • Till I Come Back to You (1918)
  • The Secret Code (1918)
  • Älä vaihda miestä (Don’t Change Your Husband, 1919)
  • For Better, for Worse (1919)
  • Male and Female (1919)
  • Miksi mies vaihtaa vaimoa (Why Change Your Wife?, 1920)
  • Väkevin aina voittaa (Something to Think About, 1920)
  • Suuri hetki (The Great Moment, 1921)
  • Anatol'in rakkausjutut (The Affairs of Anatol, 1921)
  • Ruoskan alla (Under the Lash, 1921)
  • Älä kerro kaikkea (Don't Tell Everything, 1921)
  • Miehensä houkutuslintu (Her Husband's Trademark, 1922)
  • Kultainen häkki (Her Gilded Cage, 1922)
  • Kallioiden ja salakarien ohi (Beyond the Rocks, 1922)
  • Mahdoton rouva Bellew (The Impossible Mrs. Bellew, 1922)
  • Amerikkalainen vaimoni (My American Wife, 1922)
  • Tuhlaajatyttöjä (Prodigal Daughters, 1923)
  • Bluebeard’s Eighth Wife (1923)
  • Hollywood (1923) (Cameo)
  • Zaza (1923)
  • Viettelyslintu (The Humming Bird, 1924)
  • Broadwayn häväistysjuttu (A Society Scandal, 1924)
  • Miesten moraali (Manhandled, 1924)
  • Kuningattaren rakkaustarina (Her Love Story, 1924)
  • Muukalaislegioonan tytär (Wages of Virtue, 1924)
  • Rouva Suorasuu (Madame Sans-Gêne, 1925)
  • Kevytmielisyyden rannikko (The Coast of Folly, 1925)
  • Teatteritauti (Stage Struck, 1925)
  • Äkäpussi (The Untamed Lady, 1926)
  • Tule sellaisena kuin olet (Fine Manners, 1926)
  • Kohtalon kuvastin (The Love of Sunya, 1927) 1
  • Lankeemus (Sadie Thompson, 1928) 1
  • Queen Kelly – Kuningatar Kelly (Queen Kelly, 1929) 1 • 2
  • Siipirikko (The Trespasser, 1929)
  • What a Widow! (1930) 1
  • Indiscreet (1931)
  • Tonight or Never (1931)
  • Perfect Understanding (1933) 1
  • Keväinen sävel (Music in the Air, 1934)
  • Father Takes a Wife (1941)
  • Auringonlaskun katu (1950)
  • Makuuvaunu kolmelle (Three for Bedroom C, 1952)
  • Neron pidot (Mio figlio Nerone, 1956)
  • Jättiläinen taivaalla (Airport 1975, 1975)

1 Myös tuottaja2 keskeneräinen.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.