FM-2030 (15. lokakuuta 19308. heinäkuuta 2000), alkuperäiseltä nimeltään Fereidoun M. Esfandiary, oli Belgiassa syntynyt transhumanistinen filosofi ja futuristi.[1] Hän perusti 1970-luvulla Upwingers-liikkeen, joka pyrki siirtymään poliittisen vasemmisto-oikeisto-akselin tuolle puolen ja kannatti maailmanlaajuista ”elektronista demokratiaa”, enteillen siten nykyistä Internetiä.

FM-2030
FM-2030
FM-2030
Henkilötiedot
Muut nimet Fereidoun M. Esfandiary
Syntynyt 15. lokakuuta 1930
Bryssel, Belgia
Kuollut 8. heinäkuuta 2000 (69 vuotta)
New York, Yhdysvallat
Ammatti kirjailija, filosofi, opettaja

Iranilaisen diplomaatin poikana Esfandiary oli asunut 17 maassa jo ennen kuin täytti 11. Hän pitikin itseään maailmankansalaisena ja vaihtoi nimensä FM-2030:ksi, koska hänen mielestään tavanomaiset nimet rajoittavat henkilön kansallisuuteen, perimään tai uskontoon. Lisäksi hän halusi nimensä kuvaavan optimismiaan tulevaisuutta ja vuotta 2030 kohtaan, joka olisi hänen 100-vuotispäivänsä.

FM-2030 kuoli haimasyöpään vuonna 2000 ja hänet siirrettiin kryoniseen säilytykseen Alcor Life Extension Foundationin tiloihin Arizonaan.

BibliografiaMuokkaa

FiktioMuokkaa

  • The Day of Sacrifice (1959)
  • The Beggar (1965)
  • Identity Card (1966)

Ei-fiktioMuokkaa

  • Optimism One (1970)
  • Upwingers (1973)
  • Telespheres (1977)
  • Are You a Transhuman? (1989)

LähteetMuokkaa

  1. Martin, Douglas: Futurist Known as FM-2030 Is Dead at 69 The New York Times. 2000. Viitattu 18.9.2018. (englanniksi)