Avaa päävalikko

Elsa Martinelli (30. tammikuuta 1935 Grosseto, Toscana8. heinäkuuta 2017 Rooma[1]) oli italialainen näyttelijä ja valokuvamalli.

Elsa Martinelli
Elsa Martinelli, 1964
Elsa Martinelli, 1964
Henkilötiedot
Koko nimi Elsa Tia
Syntynyt 30. tammikuuta 1935
Grosseto, Italia
Kuollut 8. heinäkuuta 2017 (82 vuotta)
Rooma
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Merkittävät roolit Lucia
(La mina)
Hilda
(Oikeusjuttu)
Olga
(La decima vittima)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sisällysluettelo

Elämä ja uraMuokkaa

Martinellin valokuvamallin uran avitti alkuun muodin asiantuntija Roberto Capucci. Hänen elokuvauransa alkoi vuonna 1953 Carlo Campogallianin ohjaamassa komediaelokuvassa Se vincessi cento milioni. Vuonna 1955 Martinelli näytteli Kirk Douglasin tähdittämässä, André De Tothin ohjaamassa yhdysvaltalaisessa lännenelokuvassa The Indian Fighter. Martinelli näytteli myös ranskalaisissa tuotannoissa, esimerkiksi Gérard Ouryn ja André Cayatten ohjaamana.

Martinellin aktiivisin elokuvaura kesti vuoteen 1969. Vuonna 1962 hänellä oli Dallasin rooli Howard Hawksin ohjaamassa seikkailuelokuvassa Hatari. Niin ikään 1962 Martinelli näytteli Orson Wellesin ohjaamana elokuvassa Oikeusjuttu. Elokuvanuransa hiipuessa Martinelli näytteli enenevässä määrin televisiosarjoissa, kuten Astuzia per astuzia (1979) ja Kunnian hinta (2004–2006).

Elsa Martinelli on kirjoittanut omaelämäkerrallisen teoksen Sono come sono: Dalla dolce vita e ritorno (Rusconi, 1995).[2]

Elsa Martinellilla oli tytär, Cristiana Mancinelli (s. 1958), ensimmäisen aviomiehensä kreivi Franco Mancinelli Scotti di San Viton kanssa. Vuonna 1968 Martinelli avioitui valokuvaaja Willy Rizzon (1928–2013) kanssa.

Valikoitu filmografiaMuokkaa

  • Se vincessi cento milioni (1953)
  • Punaista ja mustaa (1954)
  • The Indian Fighter (1955)
  • Donatella (1956)
  • I battellieri del Volga (1958)
  • Ciao, ciao bambina! (Piove) (1959)
  • La notte brava (1959)
  • Un amore a Roma (1960)
  • Il sangue e la rosa (1960)
  • Il carro armato dell'8 settembre (1960)
  • Hatari (1962)
  • Pelle viva (1962)
  • Oikeusjuttu (1962)
  • Pranzo di Pasqua (1962)
  • Hotel International (1963)
  • La decima vittima (1965)
  • Le meravigliose avventure di Marco Polo - Lo scacchiere di Dio (1965)
  • Come imparai ad amare le donne (1966)
  • L'amore attraverso i secoli (1967)
  • Sette volte donna (1967)
  • Candy e il suo pazzo mondo (1968)
  • Il mio corpo per un poker (1968)
  • Un dollaro per 7 vigliacchi (1968)
  • L'amica (1969)
  • Se è martedì deve essere il Belgio (1969)
  • Una sull'altra (1969)
  • Il garofano rosso (1976)
  • Sono un fenomeno paranormale (1985)
  • Cabiria, Priscilla e le altre (1999)

LähteetMuokkaa

  1. Cinema, è morta l'attrice Elsa Martinelli RAI News. 8.7.2017. Radiotelevisione Italiana Spa. Viitattu 8.7.2017.
  2. Worldcat.org

Aiheesta muuallaMuokkaa