Avaa päävalikko
Edward Bunker vankilakuva on otettu jossakin Kalifornian vankilassa.

Edward "Eddie" Bunker (31. joulukuuta 1933 Los Angeles19. heinäkuuta 2005 Burbank, Kalifornia[1]) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka vietti puolet elämästään Yhdysvaltojen kovimmissa vankiloissa. Vankilavuosien jälkeen hänestä tuli arvostettu kirjailija. Bunker on kirjoittanut muun muassa kirjan Verikoirat, joka perustuu vankilavuosien aikana kuultuihin elämäntarinoihin. Hän myös näytteli monissa kuuluisissa elokuvissa.

Sisällysluettelo

Varhainen elämäMuokkaa

Edward Bunker syntyi 31. joulukuuta 1933 Hollywoodissa. Hänen vanhempansa erosivat, kun hän oli 4-vuotias, minkä jälkeen hän vietti kuusi vuotta sijaiskodeissa. Ollessaan kahdentoista Bunker joutui ensimmäisen kerran koulukotiin. 17-vuotiaana hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin rikollinen kovamaineisessa San Quentinin vankilassa. Sitä ennen hän oli paennut Los Angeles Countyn vankilasta, jossa istui tuomiota toisesta rikoksesta. 18-vuotiaana hän oli ehtinyt tehdä ryöstöjä, shekkiväärennöksiä ja muita rikoksia.[2]

Hänen tiedetään myös olleen Meksikon entisen mafiajohtajan, Joe "Pegleg" Morganin, läheinen tuttava.lähde? Hän oli aikanaan myös FBI:n kymmenen etsityimmän rikollisen joukossa.[3]

JulkaisutMuokkaa

FilmografiaMuokkaa

  • Straight Time (1978) .... Mickey
  • The Long Riders (1980) .... Bill Chadwell
  • Runaway Train (1985) .... Jonah
  • Slow Burn (1986) (TV) .... George
  • Shy People (1987) .... Chuck
  • Juokse tai kuole (The Running Man, 1987) .... Lenny
  • Fear (1988) .... Lenny
  • Miracle Mile (1988) .... Nightwatchman
  • Relentless (1989) .... Cardoza
  • Best of the Best (1989) .... Stan
  • Tango & Cash (1989) .... Capt. Holmes
  • "Hunter" (1. episode - Where Echoes End) (1990) .... Hitman
  • Reservoir Dogs (1992) .... Mr. Blue
  • Best of the Best 2 (1993) .... Spotlight Operator
  • Distant Cousins (1993) .... Mr. Benson
  • Love, Cheat & Steal (1993) (TV) .... Old Con
  • Somebody to Love (1994) .... Jimmy
  • "Fallen Angels" (1. episode - Love and Blood) (1995) .... Sailor
  • Caméléone (1996) .... Sid Dembo
  • Shadrach (1998) .... Joe Thorton
  • Animal Factory (2000) .... Buzzard
  • Family Secrets (2001/I)
  • 13 Moons (2002) .... Hoodlum #1
  • Nice Guys (2005) .... Big Joe
  • The Longest Yard (2005) .... Skitchy Rivers

KirjatMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Edward Bunker - Muistot Helsingin Sanomat. 19.7.2005. Viitattu 17.8.2018.
  2. Edward Bunker, Ex-Convict and Novelist, Is Dead at 71 The New York Times. 27.7.2005. Viitattu 17.8.2018 (englanniksi) .
  3. Tibbs, Delbert: Edward Bunker The Telegraph. 26.7.2005. Viitattu 17.8.2018 (englanniksi) .

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.