Avaa päävalikko

Dove Cameron

yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja

Dove Cameron (oik. Chloe Celeste Hosterman; s. 15. tammikuuta 1996 Seattle, Washington, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hänet tunnetaan parhaiten kaksoispääroolistaan Disney Channelin tilannekomediasarjassa Liv ja Maddie.[2] Cameron on myös näytellyt Disney Channelin tv-elokuvissa Cloud 9[2] ja Descendants.[3]

Dove Cameron
Dove Cameron lokakuussa 2017.
Dove Cameron lokakuussa 2017.
Henkilötiedot
Koko nimi Chloe Celeste Hosterman
Syntynyt 15. tammikuuta 1996 (ikä 23)
Yhdysvaltain lippu Seattle, Washington, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, laulaja
Näyttelijä
Taiteilijanimet Dove Cameron
Aktiivisena 2012–
Merkittävät roolit Liv Rooney / Maddie Rooney
(Liv ja Maddie)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
AllMovie

Sisällysluettelo

TaustaMuokkaa

Cameron, oikealta nimeltään Chloe Celeste Hosterman, syntyi Seattlessa, Washingtonissa. Hänen vanhempansa Philip Hosterman ja Bonnie Wallace erosivat hänen ollessa nuori. Cameron varttui Bainbridge Islandilla ja kävi lapsena Sakai Intermediate Schoolia. Kahdeksanvuotiaana hän alkoi näytellä Bainbridge Performing Arts -teatterissa. Cameron asui myös monta vuotta lapsuudestaan Ranskassa ja osaa kieltä hyvin.[4] 14–vuotiaana hän muutti Los Angelesiin perheensä kanssa ja oli mukana Burbank High Schoolin showkuorossa.[2]

Cameron on kertonut olleensa koulukiusattu viidenneltä luokalta alkaen. Sosiaaliset paineet kuitenkin ajoivat hänen intohimoaan menestyä viihdealalla.[5]

Cameronilla on vanhempi sisko Claire. Hänen isänsä Philip Hosterman kuoli vuonna 2011.[5] Cameronin taiteilijanimi ”Dove” (suom. kyyhky) on lempinimi, jolla hänen isänsä kutsui häntä lapsena. Cameron on kertonut halunneensa ottaa nimen käyttöön isänsä kunniaksi.[6]

UraMuokkaa

NäyttelijänäMuokkaa

Vuonna 2012 Cameron sai pääroolin Disney Channelin nuortensarjasta Bits and Pieces, jossa hän näyttelee kaksoisroolissa luonteeltaan kovasti toisistaan poikkeavia identtisiä kaksosia.[7] Sarjan nimi muutettiin pilottijakson yhteydessä muotoon Liv ja Maddie.[8]

Vuonna 2015 Cameron näytteli ensimmäisessä elokuvassaan Disney Channelin ulkopuolella, Barely Lethal, jossa hänen roolinsa oli Liz Larson. Samana vuonna hän näytteli Pahattaren tytärtä, Malia musikaalielokuvassa Descendants.[3] Vuonna 2017 Cameron näyttelee Sophien roolissa Hollywood Bowl-teatterin musikaalissa Mamma Mia!.[9]

LaulajanaMuokkaa

Elokuussa 2013 Cameron julkaisi cover-version Imagine DragonsinOn Top of the World” -singlestä.[10] Se pysyi Billboardin listoilla kolme viikkoa ja kipusi korkeimmillaan sijalle 17.[11] Cameron julkaisi toisen singlensä, Liv ja Maddien tunnuskappaleen "Better in Stereo" Walt Disney Recordsin kautta 15. lokakuuta 2013.[12] Hän levytti myös kappaleen ”If Only” Descendants -elokuvan soundtrack-albumille.

Cameron lauloi Descendants -elokuvan kappaleissa ”Rotten to the Core” ja ”If Only”, jotka pääsivät Billboard Hot 100-listalle.[13][14] Descendants -elokuvan soundtrack pääsi Billboard 200-listalle.[15]

Cameron ja McCartan perustivat yhtyeen nimeltä The Girl and the Dreamcatcher vuonna 2015. Yhtye on julkaissut neljä virallista singleä sekä EP:n nimeltä Negatives vuonna 2016.[16]

Cameron on ilmaissut halunsa julkaista omaa musiikkiaan ja kertoi työstävänsä debyyttialbumiaan vuonna 2017. Hän kertoi myös saaneensa levytyssopimuksen Columbia Recordsilta.

YksityiselämäMuokkaa

Dove Cameron alkoi seurustella näyttelijä Ryan McCartanin kanssa vuoden 2013 elokuussa.[17] Pari ilmoitti kihlautuneensa huhtikuussa 2016, mutta he purkivat kihlauksen saman vuoden lokakuussa.[18]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Huom.
2014 Cloud 9 Cloud 9 Kayla Morgan Disney Channel Original Movie
2015 Barely Lethal Barely Lethal Liz Larson
Descendants Descendants Mal, Pahattaren tytär Disney Channel Original Movie
Monsterville: Cabinet of Souls R.L. Stine's Monsterville: Cabinet of Souls Beth suoraan DVD:lle
2017 Descendants 2 Descendants 2 Mal Disney Channel Original Movie
2018 Marvel Rising: Secret Warriors Marvel Rising: Secret Warriors Gwen Stacy / Hämähäkki-Gwen / Aavehämähäkki äänirooli
Dumplin' Dumplin' Bekah Cotter Netflix-elokuva
2019 Angry Birds -elokuva 2 The Angry Birds Movie 2 Ella äänirooli
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jakso(t)
2012 Hävyttömät Shameless Holly Herkimer
Mentalist The Mentalist Charlotte Anne Jane ”Devil’s Cherry”
2013 Malibu Country Malibu Country Sienna ”Push Comes to Shove”
2013–17 Liv ja Maddie Liv and Maddie Liv Rooney / Maddie Rooney 80 jaksoa
2015 Austin ja Ally Austin & Ally Bobbie ”Duos & Deception”
2016 Hairspray Live! Hairspray Live! Amber Von Tussle NBC-spesiaali
Ultimate Spider-Man Ultimate Spider-Man vs. the Sinister 6 Gwen Stacy / Hämähäkki-Gwen (ääni) ”Return to the Spider-Verse: Part 4”
2017 The Lodge The Lodge Jess
2018 S.H.I.E.L.D. Agentit Agents of S.H.I.E.L.D. Ruby Hale
Angie Tribeca Angie Tribeca Grace ”Glitch Perfect”
Webisode
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Huom.
2015–2016 Descendants: Wicked World Descendants: Wicked World Mal äänirooli; 22 jaksoa
Teatteri
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Esityspaikka
2017 Mamma Mia! Mamma Mia! Sophie Sheridan Hollywood Bowl

DiskografiaMuokkaa

SoundtrackitMuokkaa

  • 2015: Liv and Maddie: Music from the TV Series
  • 2015: Descendants Soundtrack

EP:tMuokkaa

  • 2016 Negatives

SingletMuokkaa

  • 2015: ”If Only” (Descendants -elokuvasta)

PromosingletMuokkaa

  • 2013: ”Better in Stereo”
  • 2013: ”On Top of the World”
  • 2014: ”Cloud 9”
  • 2014: ”Count Me In”
  • 2014: ”You, Me and the Beat”
  • 2015: ”What A Girl Is”
  • 2016: ”Genie in a Bottle”
  • 2017: ”Better Together” (Sofia Carsonin kanssa)

The Girl and the Dreamcatcherin singletMuokkaa

  • 2015: ”Written in the Stars”
  • 2016: ”Glowing in the Dark”
  • 2016: ”Someone You Like”
  • 2016: ”Make You Stay”

Muut Descendants -singletMuokkaa

  • 2015: ”Rotten to the Core” (muiden Descendants -näyttelijöiden kanssa)
  • 2015: ”Set It Off” (muiden Descendants -näyttelijöiden kanssa)
  • 2015: ”Evil Like Me” (Kristin Chenowethin kanssa)

EhdokkuudetMuokkaa

Vuosi Palkinto Kategoria Teos Lopputulos Viite
2014 Teen Choice -palkinto Choice TV: Female Breakout Star Liv ja Maddie Ehdokkuus [19]
2015 Choice TV Actress: Comedy Ehdokkuus [20]
2016 Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Favorite Female TV Star – Kid's Show Ehdokkuus [21]
Teen Choice -palkinto Choice TV Actress: Comedy Ehdokkuus [22]
2017 Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Favorite Female TV Star Ehdokkuus [23]
2018 Daytime Emmy -palkinto Outstanding Performer in a Children's Series Voitto [24]

LähteetMuokkaa

  1. Dove Cameron: Twitter: Dove Cameron 28.12.2013. Twitter. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  2. a b c DOVE CAMERON "Liv and Maddie Rooney" (web.archive) Disney Channel. disneychannelmedianet.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  3. a b Marc Graser: Disney Channel Puts Spotlight on Dove Cameron with Series, Movie (EXCLUSIVE) 7.3.2013. Variety. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  4. Twitter: Dove Cameron 29.9.2014. Twitter. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  5. a b Stephanie Osmanski: 5 Surprising Facts About 'Liv & Maddie' Star Dove Cameron! 4.9.2013. M-magazine. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  6. Dove Cameron Instagram. instagram.com. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)
  7. Marc Graser: Disney Channel Puts Spotlight on Dove Cameron with Series, Movie (EXCLUSIVE) Variety. 7.3.2013. variety.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  8. Jeffrey Thomas DeSocio: Dove Cameron Plays One Of The Disney Villain 'Descendants' Fox 11. 31.7.2015. foxla.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  9. "Here They Go Again! Corbin Bleu, Dove Cameron and Lea DeLaria Join MAMMA MIA! at the Hollywood Bowl" broadwayworld.com. Viitattu 22.7.2017.
  10. Dove Cameron Sings 'On Top of the World' From Liv & Maddie! 27.9.2013. Fanlala. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  11. Artist Dove Cameron Billboard. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  12. Dove Cameron Better in Stereo [from "Liv and Maddie"] 2013. AllMusic. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  13. Brian Cantor: HOT 100: DESCENDANTS’ “ROTTEN TO THE CORE” DEBUTS IN TOP 40; “IF ONLY” STARTS AT #99 Headline Planet. 2015. headlineplanet.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  14. Brian Cantor: HOT 100: DESCENDANTS’ “ROTTEN TO THE CORE” STAYS IN TOP 50; “IF ONLY” RISES Headline Planet. 2015. headlineplanet.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  15. Keith Caulfield: 'Descendants' Soundtrack Debuts at No. 1 on Billboard 200 Albums Chart Billboard. 9.8.2015. billboard.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  16. Estelle Tang: Listen to The Girl and The Dreamcatcher's Impossibly Catchy "Cry Wolf" Elle. 27.7.2016. elle.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  17. Sarah Bellman: See Ryan McCartan Tower Over Kirstin Chenoweth and Dove Cameron 25.11.2014. WhoSay. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  18. Vulpo, Mike: "Dove Cameron and Ryan McCartan Call Off Their Engagement" E! News. 5.10.2016. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)}
  19. Zach Seemayer: The 2014 Teen Choice Awards Reveals Their Very Long List Of Nominees 18.7.2014. ET Online. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  20. Emily Longeretta: Teen Choice Awards Pit One Direction Against Zayn Malik — Full Nominees List 9.6.2015. Hollywood Life. Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  21. Kids' Choice Awards: The Complete Winners List The Hollywood Reporter. 12.3.2016. hollywoodreporter.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  22. Andy Swift: Teen Choice Awards 2016: CW Dramas, Pretty Little Liars Lead Early Noms TV Line. 24.5.2016. tvline.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  23. Dani Levy: Justin Timberlake and Kevin Hart Lead Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards Nominations Variety. 2.2.2017. variety.com. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  24. "2018 Daytime Emmy nominations: Full list of nominees for 45th Annual Daytime Emmy Awards goldderby.com. 21.3.2018. Viitattu 17.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa