Dianne Wiest

Dianne Wiest (s. 28. maaliskuuta 1948 Kansas City, Missouri) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja kaksinkertainen Oscar-voittaja.

Dianne Wiest
Dianne Wiest vuonna 2009.
Dianne Wiest vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt28. maaliskuuta 1948 (ikä 73)
Kansas City, Missouri
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Wiestin nuoruudenhaaveena balettitanssijan ura, ja hän opiskeli lapsena balettia Saksassa ja School of American Balletissa. High school -näytelmissä esiintymisen jälkeen hän päätti siirtyä keskittyä näyttelemiseen. Wiest valistui vuonna 1969 Marylandin yliopistosta ja muutti sitten New Yorkiin.[1]

Wiest sai kaudeksi 1970–1971 varanäyttelijän paikan Kurt Vonnegutin näytelmään Happy Birthday, Wanda June. Joseph Pappin The Public Theaterissa vuonna 1979 esitetystä The Art of Dining -näytelmästä Wiest voitti Obie-palkinnon. Vuonna 1982 Wiest näytteli Mašaa näytelmässä Kolme sisarta ja Broadwaylla Desdemonaa Othellossa.[1]

Wiestin ensimmäinen valkokangasroolinsa oli vuonna 1980 ensi-iltansa saanut Ihan kuin rakkautta. Hänen seuraavia elokuviansa olivat Menestyksen hinta (1982), Lähdön aika (1983) ja Footloose (1984). Nimeä elokuvanäyttelijänä hän sai Woody Allenin elokuvassa Kairon purppuraruusu, jossa hän näytteli suuren laman aikaista prostitoitua.[1]

Allen valitsi Wiestin useampiinkin elokuviin, joista tämä alkoi saada myös keskeisempiä rooleja. Allenin elokuvasta Hannah ja sisaret (1986) Wiest voitti parhaan naissivuosan Oscarin ja sai Golden Globe -ehdokkuuden. Allenin Radio Days (1987) Bafta-ehdokkuuden. Samana vuonna ensi-iltansa sai myös Allenin Syyskuu. Muita Wiestin elokuvia olivat The Lost Boys (1987), Manhattanin valot (1988) ja Perhe on paras (1989), joissa kaikissa Wiest näytteli äitihahmoa. Viimeksi mainitusta hän sai Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudet.[1]

Vuonna 1990 Wiest esiintyi Tim Burtonin elokuvassa Saksikäsi Edward ja seuraavana vuonna elokuvassa Pieni mies Tate. Allenin ohjaukseen hän palasi vuonna 1994 elokuvassa Luotisade Broadwaylla, jossa hän esitti alkoholisista entistä näyttelijää. Roolisuorituksestaan Wiest sai toisen Oscarinsa sekä myös Golden Globen. Emmyn hän sai puolestaan vierailevasta roolistaan televisiosarjassa Tie Avonleaan. Wiestin seuraavia elokuvia olivat The Birdcage – lainahöyhenissä (1996) ja Hevoskuiskaaja (1998).[1]

Wiest on 2000-luvulla tullut tunnetuksi erityisesti televisionäyttelijänä. Hän oli 2000–2002 mukana NBC:n rikossarjassa Kova laki, jossa hän näytteli piirisyyttäjä Nora Lewiniä. Vuonna 2008 Wiest voitti toisen Emmynsä, kun hänet palkittiin eläköityneen psykoterapeutin roolista sarjassa Terapiassa. Televisiosarjassa Life in Pieces Wiest oli mukana vuodet 2015–2019. Samaan aikaan hänen elokuviansa olivat The Mule (2018) ja Let Them All Talk (2020).[1]

FilmografiaaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1984 Footloose Footloose Vi Moore
Rakastutaan Falling in love Isabelle
1985 Kairon purppuraruusu The Purple Rose of Cairo Emma
1986 Hannah ja sisaret Hannah and Her Sisters Holly
1987 The Lost Boys The Lost Boys Lucy Emerson
Radio Days Radio Days Bea
Syyskuu September Stephanie
1988 Manhattanin valot Bright Lights, Big City äiti
1989 Perhe on paras Parenthood Helen Buckman
1990 Saksikäsi Edward Edward Scissorhands Peg
1991 Pieni mies Tate Little Man Tate Jane Grierson
1994 Luotisade Broadwaylla Bullets Over Broadway Helen Sinclair
Rosvot ja poliisit Cops and Robbersons Helen Robberson
1996 The Birdcage – lainahöyhenissä The Birdcage Louise Keeley
Wall Streetin valtiatar The Associate Sally Dugan
1998 Lumotut sisaret Practical Magic täti Bridget 'Jet' Owens
Hevoskuiskaaja The Horse Whisperer Diane Booker
2001 Minä olen Sam I Am Sam Annie Cassell
2010 Rabbit Hole – takaisin elämään Rabbit Hole Nat
2011 The Big Year The Big Year Brenda Harris
2012 Darling Companion Darling Companion Penny
Timothy Greenin erikoinen elämä The Odd Life of Timothy Green Ms. Crudstaff
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Jakson nimi Rooli
2000 The 10th Kingdom The 10th Kingdom 9 jaksoa The Evil Queen/Christine White
2000–2002 Kova laki Law & Order 48 jaksoa D.A. Nora Lewin
2001–2002 Kova laki: Erikoisyksikkö Law & Order: Special Victims Unit 2 jaksoa D.A. Nora Lewin
2008 Terapiassa In Treatment 17 jaksoa Dr. Gina Toll

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f Dianne Wiest Encyclopedia Britannica. 21.4.2021. Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa