Damian Lewis

brittiläinen näyttelijä

Damian Watcyn Lewis (s. 11. helmikuuta 1971 Lontoo) on englantilainen näyttelijä, juontaja ja tuottaja. Hän esitti Richard Wintersiä HBO:n minisarjassa Taistelutoverit (2001), josta hän sai Golden Globe -ehdokkuuden sekä Nicholas Brodya Showtimen sarjassa Isänmaan puolesta (2011–2014), josta hänet palkittiin Primetime Emmyllä ja Golden Globella.[1] Hän näyttelee Bobby Axelrodia televisiosarjassa Billions (2016–) ja hän näytteli Steve McQueeniä elokuvassa Once Upon a Time in Hollywood (2019).

Damian Lewis
Damian Lewis vuonna 2017.
Damian Lewis vuonna 2017.
Henkilötiedot
Koko nimi Damian Watcyn Lewis
Syntynyt11. helmikuuta 1971 (ikä 50)
Lontoo, Iso-Britannia
Ammatti näyttelijä, juontaja, tuottaja
Puoliso Helen McCrory
(vih. 2007; k. 2021)
Lapset 2
Näyttelijä
Aktiivisena 1993–
Merkittävät roolit Taistelutoverit
Isänmaan puolesta
Billions
Palkinnot

Parhaan miespääosan Primetime Emmy
2012 Isänmaan puolesta
Parhaan miespääosan Golden Globe
2012 Isänmaan puolesta

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Lewis opiskeli Eton Collegessa ja Guildhall School of Music and Dramassa. Hän aloitti ammattiuransa Royal Shakespeare Companyn näyttelijänä ja esiintyi muun muassa Hamletissa.

Lewis oli naimisissa näyttelijä Helen McCroryn kanssa vuodesta 2007 tämän kuolemaan saakka 2021. Heillä on kaksi lasta.[2]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1997 Robinson Crusoe Robinson Crusoe Patrick Connor
2003 Unensieppaaja Dreamcatcher Gary "Jonesy" Jones
2004 Keane Keane William Keane
Nyfes Nyfes Norman Harris
2005 Chromophobia Chromophobia Marcus Aylesbury
Kesken jäänyt elämä An Unfinished Life Gary Winston
2006 The Situation The Situation Dan Murphy
Alex Rider & Stormbreaker Stormbreaker Yasha "Yassen" Gregorovich
2008 The Baker The Baker Milo "The Baker" Shakespeare
The Escapist The Escapist Rizza
2011 Your Highness Your Highness Boremont
2012 Will Will Gareth
The Sweeney The Sweeney DCI Frank Haskins
2013 Romeo & Juliet Romeo & Juliet Lord Capulet
2015 Aavikon kuningatar Queen of the Desert Charles Doughty-Wylie
Bill Bill Sir Richard Hawkins
2016 Our Kind of Traitor Our Kind of Traitor Hector
2019 Run This Town Run This Town Rob Ford
Once Upon a Time in Hollywood Once Upon a Time in Hollywood Steve McQueen
2020 Dream Horse Dream Horse Howard Davies
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Lisätietoja
1995 Hercule Poirot Agatha Christie’s Poirot Leonard Bateson jakso ”Neiti Lemon erehtyy”
1996 Komisario Frost A Touch of Frost Adam Weston jakso ”Deep Waters”
1999 Soturit Warriors Lt. Neil Loughrey Televisioelokuva
2000 Me tehtiin rakkautta Hearts and Bones Mark Rose 8 jaksoa
2001 Taistelutoverit Band of Brothers Richard Winters 10 jaksoa
2002 Forsytein taru The Forsyte Saga Soames Forsyte 4 jaksoa
Jeffrey Archer: The Truth Jeffrey Archer: The Truth Jeffrey Archer Televisioelokuva
2003 Forsytein taru The Forsyte Saga: To Let Soames Forsyte 10 jaksoa
Alta lipan Big Impression Simon Fuller jakso ”Posh & Becks’ Big Impression”
2005 Colditz Colditz Cpl / Lt. Nicholas McGrade Televisioelokuva
Ystävät ja krokotiilit Friends and Crocodiles Paul Reynolds Televisioelokuva
ShakespeaRe-Told ShakespeaRe-Told Benedick jakso ”Much Ado About Nothing”
2006–2015 Have I Got News for You Have I Got News for You Vieraileva juontaja 6 jaksoa
2007–2009 Life Life Charlie Crews 32 jaksoa
2011 Varastetut Stolen DI Anthony Carter Televisioelokuva
2011–2014 Isänmaan puolesta Homeland Nicholas Brody 37 jaksoa
2013 Dibleyn kirkkoherra The Vicar of Dibley Anglikaanipappi Comic Relief -erikoisjakso
2015 Susipalatsi Wolf Hall Henrik VIII 6 jaksoa
2016– Billions Billions Bobby Axelrod 60 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. Winners at the 64th Primetime Emmy Awards 23.9.2012. USA Today. Viitattu 6.10.2013. (englanniksi)
  2. Kanter, Jake: Helen McCrory Dies: ‘Peaky Blinders’ & ‘Harry Potter’ Actress Was 52 Deadline. 16.4.2021. Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.