Cuba Gooding Jr.

yhdysvaltalainen näyttelijä

Cuba Gooding Jr. (s. 2. tammikuuta 1968 Bronx, New York) on Oscar-palkittu yhdysvaltalainen näyttelijä.

Cuba Gooding Jr.
Cuba Gooding Jr. vuonna 2012.
Cuba Gooding Jr. vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt2. tammikuuta 1968 (ikä 53)
Bronx, New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Sara Kapfer (1994–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1986–
Merkittävät roolit Jerry Maguire – elämä on peliä
Elämä on ihanaa
Taivaan tuolla puolen
Kunnian puolesta
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Gooding Jr.:n ensimmäinen merkittävä rooli oli John Singletonin elokuvassa Boyz n the Hood – kulman kundit, jonka menestys vei Gooding Jr.:n uraa eteenpäin. Hän saikin myöhemmin useita sekä pää- että sivuosarooleja. Gooding Jr. voitti roolityöstään elokuvassa Jerry Maguire – elämä on peliä parhaan miessivuosan Oscarin sekä SAG-palkinnon.

2000-luvun alussa Gooding Jr. esiintyi muutamassa menestyselokuvassa, kuten Kunnian puolesta ja Pearl Harbor. Seuraavat roolit olivat kuitenkin pääosin huonoja arvosteluita saaneista komediaelokuvista. Gooding Jr. ilmoitti vuonna 2006, ettei enää jatkossa esiinny komedioissa.

Vuonna 2016 Gooding Jr. näytteli O. J. Simpsonia rikossarjassa The People v. O.J. Simpson: American Crime Story, josta hän sai parhaan miespääosan Emmy-ehdokkuuden.

YksityiselämäMuokkaa

Gooding Jr. oli naimisissa Sara Kapferin kanssa 1994–2014. Heillä on kolme lasta, Spencer (s. 1994), Mason (s. 1996) ja Piper (s. 2005).

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1988 Prinssille morsian Coming to America poika parturissa
1989 Sing Stanley
1991 Boyz n the Hood – kulman kundit Boyz n the Hood Tre Styles
1992 Gladiaattori Gladiator Abraham Lincoln Haines
Tuomio Judgement Alvarez
Kunnian miehiä A Few Good Men Carl Hammaker
1993 Päivänkoitto Daybreak Torch
Tuomion yö Judgment Night Mike Peterson
1994 Räjähdyspisteessä Blown Away pommiryhmän jäsen (ei lopputeksteissä)
1995 Salama Jack Lightning Jack Ben Doyle
Tuntematon uhka Outbreak Salt
Tapaus Isaiah Losing Isaiah Eddie Hughes
Tuskegeen lentäjät The Tuskegee Airmen Billy Roberts
1996 Jerry Maguire – elämä on peliä Jerry Maguire Rod Tidwell
1997 Do Me a Favor viinakaupan myyjä
Elämä on ihanaa As Good as It Gets Frank Sachs
1998 Taivaan tuolla puolen What Dreams May Come Albert Lewis
A Murder of Crows Lawson Russell
1999 Instinct Theo Caulder
Kylmä keikka Chill Factor Arlo
2000 Kunnian puolesta Men of Honor Carl Brashear
2001 Pearl Harbor Doris Miller
Rottaralli Rat Race Owen Templeton
Määrätty murhattavaksi In the Shadows Draven
Zoolander oma itsensä
2002 Lumihauvat Snow Dogs Ted Brooks
Boat Trip – kuuma sinkkuristeily Boat Trip Jerry Robinson
2003 Taivaallinen viettelys The Fighting Temptations Darrin Hill
Radio Radio
2004 Lehmäjengi Home on the Range Buck (äänirooli)
2005 Dirty – likaiset kytät Dirty Salim Adel
2006 End Game Alex Thomas
2007 Norbit Deion Hughes
What Love Is Tom
Isi hoitaa 2 Daddy Day Camp Charlie Hinton
American Gangster Nicky Barnes
2008 Hero Wanted Liam Case
Harold Cromer
Linewatch Michael Dixon
2009 Gifted Hands: The Ben Carson Story Ben Carson
The Way of War David Wolf
The Devil’s Tomb Mack
Lies & Illusions Isaac Kahn
Hardwired Luke Gibson
Wrong Turn at Tahoe Joshua
2011 The Hit List Jonas Arbor
Sacrifice John Hebron
2012 Red Tails Emanuelle Stance
Firelight DJ
One in the Chamber Ray Carver
2013 Don Jon elokuvatähti
Life of a King Eugene
Summoned Callendar
Absolute Deception John Nelson
The Butler Carter Wilson
Machete Kills El Cameleón
Guilty William ”Billy” Remz
2014 Freedom Samuel
Selma Fred Gray
2018 Bayou Caviar Rodney Jones
2020 Life in a Year Xavier
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
1986 Better Days Bully ”Wooly Bully”
1986–1987 Hill Street Blues jengiläinen / Ethan Dillon 2 jaksoa
1987 The Bronx Zoo Bobby Devlin ”It’s Hard to Be a Saint in the City”
1988 CBS Schoolbreak Special Paul ”No Means No”
Pastorit pulassa Kenny ”Thelma’s Handyman”
1989 227 skeittaaja ”The Real Decoys”
1989–1991 Ihmemies MacGyver Billy Colton / Ray Collins 4 jaksoa
1990 Mancuso, FBI ”Night of the Living Shred”
Nasty Boys Poptop 2 jaksoa
2016 The People v. O.J. Simpson: American Crime Story O. J. Simpson 10 jaksoa
American Horror Story: Roanoke Matt Miller
Dominic Banks
10 jaksoa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.