Avaa päävalikko

Coline Serreau (s. 29. lokakuuta 1947 Pariisi) on ranskalainen käsikirjoittaja, elokuvaohjaaja ja näyttelijä.[2] Serreau aloitti elokuvauransa yhteiskunnallisilla elokuvilla, mutta varsinaista kaupallista menestystä hän on niittänyt komedioillaan, kuten Villi aviokriisi.

Coline Serreau
Coline Serreau on Mouvement Colibris.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 29. lokakuuta 1947 (ikä 71)
Pariisi, Ranska
Näyttelijä
Palkinnot

Parhaan elokuvan César-palkinto 1993 elokuvasta La Crise (Villi aviokriisi)[1]

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Serreau aloitti näyttelijän uransa vuonna 1970: hänen ensimmäinen näyttämönsä oli Théâtre du Vieux-Colombier. Serreaulla oli roolitehtäviä muun muassa William Shakespearen ja Bertolt Brechtin näytelmissä. Lisäksi hän näytteli itsekirjoittamissaan teoksissa. Serreaun ohjaajana toimi useaan otteeseen sveitsiläinen Benno Besson (1922–2006).[2]

Serreaun ensimmäinen elokuvatyö oli käsikirjoittajana ja näyttelijänä Jean-Louis Bertucellin (1942–2014) ohjaamassa teoksessa On s'est trompé d'histoire d'amour (1973). Serreau ohjasi 1970-luvulla muutaman yhteiskunnallisesti kantaa ottavan elokuvan, mutta hänen varsinaiset kassamenestyksensä olivat komedioita, kuten Trois hommes et un couffin (1985) ja Äiti! Sängyssäsi on valkoinen mies! (Romuald et Juliette, 1989). Elokuvissaan Serreau käsittelee aikakautensa tapoja ja seksuaalisia tabuja hienovaraisen huumorin ja ironian keinoin.[2]

Komediasta Trois hommes et un couffin tehtiin vuonna 1987 Hollywood-versio Kolme miestä ja baby (Three Men and a Baby) ohjaajanaan Leonard Nimoy.[3]

Coline Serreaun isä oli teatteriammattilainen Jean-Marie Serreau (1915–1973).[2]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Ohjaajana ja käsikirjoittajanaMuokkaa

  • Pourquoi pas! (1977)
  • Kerran elämässä (1982)
  • 3 hommes et un couffin (1985)
  • Äiti! Sängyssäsi on valkoinen mies! (1989)
  • Villi aviokriisi (1992)
  • La belle verte (1996)
  • Chaos (2001)
  • 18 ans après (2003)
  • Saint-Jacques... La Mecque (2005)

NäyttelijänäMuokkaa

  • On s'est trompé d'histoire d'amour (1973)
  • Dada au coeur (1974)
  • 7 morts sur ordonnance (1975)
  • Le fou de mai (1980)
  • La belle verte (1996)

LähteetMuokkaa

  1. Palmarès 1993 - 18 ème cérémonie des César (Meilleur Film) Academie-cinema.org. Académie des César. Viitattu 11.11.2018. (ranskaksi)
  2. a b c d Serreau, Coline Treccani.it. Treccani. Viitattu 7.11.2018. (italiaksi)
  3. Maslin, Janet: Film: 'Three Men and a Baby' Nytimes.com.. 25.11.1987. The New York Times Company. Viitattu 11.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa