Chadwick Boseman

yhdysvaltalainen näyttelijä

Chadwick Aaron Boseman (29. marraskuuta 1976 Anderson, Etelä-Carolina28. elokuuta 2020 Los Angeles, Kalifornia)[1][2][3][4] oli yhdysvaltalainen näyttelijä, joka näytteli muun muassa useissa Marvel Studiosin elokuvissa Mustaa Pantteria. Hänen roolejansa olivat myös Jackie Robinson elokuvassa 42 ja James Brown elokuvassa Get on Up.

Chadwick Boseman
Boseman vuoden 2017 San Diego Comic-Conissa.
Boseman vuoden 2017 San Diego Comic-Conissa.
Henkilötiedot
Koko nimi Chadwick Aaron Boseman
Syntynyt 29. marraskuuta 1976
Anderson, Etelä-Carolina, Yhdysvallat
Kuollut 28. elokuuta 2020 (43 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Näyttelijä
Aktiivisena 2003–2020
Merkittävät roolit Musta Pantteri
(Marvel Cinematic Universe)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Nuoruus ja uran alkuMuokkaa

Boseman oli kolmilapsisen perheen nuorimmainen. Hän kasvoi Andersonissa Etelä-Carolinassa, missä hänen äitinsä työskenteli hoitajana ja hänen isänsä tekstiilitehtaassa. Boseman kirjoitti high schoolissa näytelmän, joka kertoi joukkuetoverinsa ampumiskuolemasta. Hän suuntasi tämän jälkeen taidealalle ja opiskeli Howard-yliopistossa ohjausta.[5]

Boseman muutti New Yorkiin, missä hän oli mukana paikallisteattereissa. Hän alkoi saada myös rooleja televisiosarjoista. Hän esiintyi muun muassa Teho-osastossa, Kovassa laissa ja C.S.I. New Yorkissa. NBC:n sarjasta Persons Unknown hän sai myös vakituisen roolin.[5]

ElokuvauraMuokkaa

Boseman muutti vuonna 2008 Los Angelesiin keskittyäkseen uraansa näyttelijänä. Hänen ensimmäinen pääroolinsa oli elokuvassa 42 (2013), missä hän näytteli baseballpelaaja Jackie Robinsonia.[6] Seuraavana vuonna Boseman oli James Brownina elokuvassa Get on Up.[5] Hän esiintyi myös televisiosarjoissa Lincoln Heights (2008) ja Valitut (2010) sekä elokuvissa Express – Ernie Davisin tarina (2008) ja Draft Day (2014).[7][8]

Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige ilmoitti lokakuussa 2014, että Boseman on kiinnitetty T’Challan eli Mustan Pantterin rooliin. Hän esiintyi hahmona ensimmäisen kerran elokuvassa Captain America: Civil War (2016). Sitä seurasi hahmon ympärille keskittynyt Black Panther, joka oli Marvel Studiosin ensimmäinen supersankarielokuva, jonka pääroolissa oli musta näyttelijä. Elokuva oli valtava menestys, ja se tuotti yli 1,3 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti.[5] Boseman palasi Mustaksi Pantteriksi myös elokuviin Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019).[7][8]

Marvelin lisäksi Boseman näytteli myös muissa elokuvissa. Vuonna 2017 ensi-iltansa sai Marshall, jossa Boseman näytteli NAACP:n lakimiestä ja tulevaa korkeimman oikeuden tuomaria Thurgood Marshallia. Spike Leen Vietnamin sotaan liittyvä Da 5 Bloods julkaistiin puolestaan vuonna 2020.[5]

Boseman kuoli paksusuolen syöpään, jota hän oli sairastanut neljä vuotta.[9]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2008 Express – Ernie Davisin tarina The Express Floyd Little
2013 The Kill Hole The Kill Hole luutnantti Samuel Drake
42 42 Jackie Robinson
2014 Draft Day Draft Day Vontae Mack
Get on Up Get on Up James Brown
2016 Gods of Egypt Gods of Egypt Thot
Captain America: Civil War Captain America: Civil War T’Challa / Musta Pantteri
Kuninkaan viesti Message from the King Jacob King
2017 Marshall Marshall Thurgood Marshall
2018 Black Panther Black Panther T’Challa / Musta Pantteri
Avengers: Infinity War Avengers: Infinity War
2019 Avengers: Endgame Avengers: Endgame
21 Bridges 21 Bridges Andre Davis
2020 Da 5 Bloods Da 5 Bloods Norman Earl ”Stormin’ Norm” Holloway
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
2003 All My Children All My Children Reggie Porter Montgomery #1 tuntemattomat jaksot
Hädän hetkellä Third Watch David Wafer ”In Lieu of Johnson”
2004 Kova laki Law & Order Foster Keyes ”Can I Get a Witness?”
2006 C.S.I. New York CSI: NY Rondo ”Heroes”
2008 Teho-osasto ER Derek Taylor ”Oh, Brother”
Todistettavasti syyllinen Cold Case Dexter ’Dex’ Collins ”Street Money”
2008–2009 Lincoln Heights Lincoln Heights Nathaniel ”Nate” Ray 9 jaksoa
2009 Paljastavat valheet Lie to Me Cabe McNeil ”Truth or Consequences”
2010 Valitut Persons Unknown Graham McNair 13 jaksoa
Glades The Glades Michael Richmond ”Honey”
2011 Castle Castle Chuck Russell ”Poof, You’re Dead”
Detroit 1-8-7 Detroit 1-8-7 Tommy Westin ”Beaten/Cover Letter”
Justified Justified Ralph ’Flex’ Beeman ”For Blood or Money”
Fringe – rajamailla Fringe Mark Little / Cameron James ”Subject 9”
2021 What If...? What If...? T’Challa / Musta Pantteri (äänirooli)

LähteetMuokkaa

  1. Riley, Daniel: The Surprisingly Sudden Arrival of Chadwick Boseman GQ. Syyskuu 2014. Viitattu 13.10.2015. (englanniksi)
  2. Herndon, Jessica: Chadwick Boseman: The Distinguished Rise of Cinema’s Next Champion Flaunt. 8.4.2013. Viitattu 13.10.2015. (englanniksi)
  3. Borrelli, Christopher: Robinson actor swings for the fences The Chicago Tribune. 11.4.2013. (englanniksi)
  4. Jenkins, Mark: Jackie Robinson film ‘42’ opens, starring Howard graduate Chadwick Boseman The Washington Post. 11.4.2013. Viitattu 13.10.2015.
  5. a b c d e Vary, Adam B: & Saperstein, Pat: Chadwick Boseman, ‘Black Panther’ Star, Dies at 43 Variety. 28.8.2020. Viitattu 29.8.2020. (englanniksi)
  6. ‘Black Panther’ Star Chadwick Boseman Dies Of Cancer At Age 43 CBS Los Angeles. 28.8.2020. CBS Broadcasting Inc. Viitattu 29.8.2020. (englanniksi)
  7. a b Strom, Marc: Chadwick Boseman to Star in Marvel's Black Panther 28.10.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 13.10.2015. (englanniksi)
  8. a b McDonald, Soraya Nadia: Everything you need to know about Chadwick Boseman — Marvel’s new superhero, Black Panther The Washington Post. 29.10.2014. Viitattu 13.10.2015. (englanniksi)
  9. Näyttelijä Chadwick Boseman on kuollut Ilta-Sanomat. 29.8.2020. Viitattu 29.8.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.