Avaa päävalikko

Casa de la Vall on historiallinen rakennus Andorra la Vellassa, jota Andorran parlamentti käytti toimitilanaan vuodesta 1702 vuoteen 2011. Kivestä valmistettu rakennus valmistui 1500-luvun lopulla, ja sitä peruskorjattiin 1960-luvulla espanjalaisen arkkitehti Joaquim de Ros i de Ramisin suunnitelmien mukaan.

Casa de la Vall
Casa de la Vall WLM 2013 Photowalk Andorra 03.JPG
Sijainti Andorra la Vella, Andorra
Koordinaatit 42°30′24″N 1°31′14″E / 42.5067°N 1.5206°E / 42.5067; 1.5206
Rakennustyyppi kartano
Rakennusmateriaali kivi
Tyylisuunta kansanarkkitehtuuri
Valmistumisvuosi
Casa de la Vall

Arkkitehtuuri ja sisustusMuokkaa

Casa de la Vallin pohjakaava on suorakulmion muotoinen. Rakennuksen seinät on tehty kivestä, jotka on sidottu toisiinsa kalkki- ja hiekkalaastilla. Rakennuksen katto on saviliuskeesta.[1]

Casa de la Vall on kolmikerroksinen rakennus. Pohjakerroksessa on rikosoikeuden toimitilat. Ensimmäisessä kerroksessa aatelisten sali, missä on alkuperäisiä 1500-luvulta peräisin olevia seinämaalauksia. Kerroksessa on myös istuntosali, keittiöt ja monia symbolisia esineitä. Rakennuksessa säilytetään muun muassa kelloa, jota käytettiin istuntojen kokoonkutsumiseen, ja niin sanottu ”Seitsemän avaimen kaappi”, missä säilytetään monia Andorran historian kannalta merkittäviä asiakirjoja. Toinen kerros on vanha vinttitila, joka on sittemmin remontoitu monikäyttötilaksi.[2]

HistoriaMuokkaa

Busquetsin suku rakennutti Casa de la Vall 1500-luvun lopulla.[2] Pääoven yläpuolella olevassa vaakunassa mainitaan vuosiluku 1580. Rakennus on Valirajoen laaksoon avautuvalla kalliolla. Andorran yleiskokous hankki joulukuussa 1701 Casa de la Vallin ja muutti rakennukseen seuraavana vuonna. Parlamentti kokoontui rakennuksessa yli 300 vuoden ajan.[3]

Andorran taloudellisen kasvun seurauksena myös Casa de La Vallin peruskorjausta alettiin suunnitella 1950-luvulla. Espanjalainen arkkitehti Joaquim de Ros i de Ramis sai tehtäväkseen rakennuksen uudelleensuunnittelun, jotta se vastaisi paremmin nykyaikaisia parlamentaarisia tarpeita. Keskeisin muutos tehtiinkin sisätiloihin, joihin suunniteltiin kunnollinen instuntosali. Rakennuksesta poistettiin myös ulkorappaus, sen ikkunat järjestettiin uudelleen ja julkisivuun tuotiin lisää symmetriaa. Sisätiloissa muutettiin myös portaikkoa.[1]

Casa de La Vall alkoi kuitenkin 1900-luvun aikana jäädä pieneksi parlamentille, hallinnolla ja oikeuslaitokselle, joten vuonna 2011 valmistui uusi parlamenttitalo.[3]

LähteetMuokkaa

  1. a b Architecture La Casa de la Vall. Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
  2. a b Casa de la Vall in Andorra. A Must-see Monument Visit Andorra. Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
  3. a b A House with History La Casa de la Vall. Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa