Carey Mulligan

brittiläinen näyttelijä

Carey Hannah Mulligan (s. 28. toukokuuta 1985 Westminster, Lontoo) on englantilainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa An Education, Ole luonani aina, Drive, ja The Great Gatsby – Kultahattu. Hänet palkittiin Jenny Mellorin roolistaan elokuvassa An Education parhaan naispääosan Baftalla ja oli ehdolla parhaan naispääosan Oscarin ja Golden Globen saajaksi.[1]

Carey Mulligan
Carey Mulligan vuonna 2018.
Carey Mulligan vuonna 2018.
Henkilötiedot
Koko nimi Carey Hannah Mulligan
Syntynyt 28. toukokuuta 1985 (ikä 35)
Westminster, Lontoo, Englanti
Ammatti näyttelijä
Puoliso Marcus Mumford (vih. 2012)
Lapset 2
Näyttelijä
Aktiivisena 2004–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan naispääosan Bafta
2009 An Education

Aiheesta muualla
carey-mulligan.us
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Mulliganin ensimmäinen elokuva oli vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkoluulo, jossa hän näytteli Kitty Bennettiä. Mulligan on näytellyt myös elokuvissa Brothers, Public Enemies, The Greatest, Wall Street: Money Never Sleeps, Shame ja Inside Llewyn Davis. Vuonna 2007 Mulligan näytteli Sally Sparrow’ta Doctor Whon jaksossa Blink.

YksityiselämäMuokkaa

Mulligan meni vuonna 2012 naimisiin Mumford & Sons -yhtyeen laulajan Marcus Mumfordin kanssa.[2] Heillä on vuonna 2015 syntynyt tytär, Evelyn Grace, sekä vuonna 2017 syntynyt poika, Wilfred.[3][4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2005 Ylpeys ja ennakkoluulo Kitty Bennet
2007 And When Did You Last See Your Father? Rachel
2009 The Greatest Rose
Brothers Cassie Willis
Public Enemies Carole
An Education Jenny Mellor
2010 Ole luonani aina Kathy H
Wall Street: Money Never Sleeps Winnie Gekko
2011 Drive Irene
Shame Sissy Sullivan
2013 The Great Gatsby – Kultahattu Daisy Buchanan
Inside Llewyn Davis Jean Berke
2014 Far from the Madding Crowd Bathsheba Everdene
2015 Suffragette Maud Watts
2017 Mudbound Laura McAllan
2018 Wildlife Jeanette Brinson
2020 Promising Young Woman Cassie Thomas

Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
2005 Bleak House Ada Clare päärooli (kaikki 15 jaksoa)
2006 The Amazing Mrs Pritchard Emily Pritchard päärooli (kaikki 6 jaksoa)
Trial & Retribution Emily Harrogate 2 jaksoa
2007 Murhan jäljet sisar Bridgid
Doctor Who Sally Sparrow ”Blink”
2014 The Spoils of Babylon Lady Anne York 2 jaksoa
2018 Collateral Kip Glaspie päärooli (kaikki 4 jaksoa)

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

 
Carey Mulligan vuonna 2013.
Oscar-palkinto
Vuosi Elokuva Kategoria Tulos
2009 An Education Paras naispääosa Ehdokkuus
Bafta-palkinto
Vuosi Elokuva Kategoria Tulos
2009 An Education Paras nouseva tähti Ehdokkuus
Paras naispääosa Voitto
2011 Drive Paras naissivuosa Ehdokkuus
Golden Globe
Vuosi Elokuva Kategoria Tulos
2009 An Education Paras naispääosa draamaelokuvassa Ehdokkuus
Screen Actors Guild Awards
Vuosi Elokuva Kategoria Tulos
2009 An Education Paras naispääosa Ehdokkuus
Paras näyttelijäkokoonpano Ehdokkuus
2017 Mudbound Ehdokkuus

LähteetMuokkaa

  1. Carey Mulligan vahvoilla uudeksi Lisbeth Salanderiksi Helsingin Sanomat. 27.4.2010. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Arkistoitu 19.2.2014. Viitattu 1.10.2010.
  2. Hughes, Hilary: T Bone Burnett on the Making of Inside Llewyn Davis Esquire. 20.11.2013. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  3. Carey Mulligan Is Pregnant, Expecting Her First Child With Marcus Mumford US Magazine. 8.6.2015. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  4. Carey Mulligan Reveals Her Daughter's Name, Just Weeks After Welcoming a Baby Girl With Marcus Mumford! E! News. 13.10.2015. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.