Carey Mulligan

brittiläinen näyttelijä

Carey Hannah Mulligan (s. 28. toukokuuta 1985 Westminster, Lontoo) on englantilainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan elo­kuvissa An Education, Ole luonani aina, Drive, ja The Great Gatsby – Kultahattu. Hänet palkittiin Jenny Mellorin roolistaan elokuvassa An Education parhaan nais­pääosan Baftalla ja oli ehdolla parhaan nais­pää­osan Oscarin ja Golden Globen saajaksi.[1]

Carey Mulligan
Carey Mulligan vuonna 2018.
Carey Mulligan vuonna 2018.
Henkilötiedot
Koko nimi Carey Hannah Mulligan
Syntynyt28. toukokuuta 1985 (ikä 37)
Westminster, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Puoliso Marcus Mumford (vih. 2012)
Lapset 2
Näyttelijä
Aktiivisena 2004–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan naispääosan Bafta
2009 An Education

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Carey Mulligan vuonna 2016.

UraMuokkaa

Mulliganin ensimmäinen elo­kuva oli vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkoluulo, jossa hän näytteli Kitty Bennettiä. Mulligan on näytellyt myös elo­kuvissa Brothers, Public Enemies, The Greatest, Wall Street: Money Never Sleeps, Shame ja Inside Llewyn Davis. Vuonna 2007 Mulligan näytteli Sally Sparrow’ta Doctor Whon jaksossa Blink.lähde?

YksityiselämäMuokkaa

Mulligan meni vuonna 2012 naimisiin Mumford & Sons -yhtyeen laulajan Marcus Mumfordin kanssa.[2] Heillä on vuonna 2015 syntynyt tytär sekä vuonna 2017 syntynyt poika.[3][4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2005 Ylpeys ja ennakkoluulo Kitty Bennet
2007 And When Did You Last See Your Father? Rachel
2009 The Greatest Rose
Brothers Cassie Willis
Public Enemies Carole
An Education Jenny Mellor
2010 Ole luonani aina Kathy H
Wall Street: Money Never Sleeps Winnie Gekko
2011 Drive Irene
Shame Sissy Sullivan
2013 The Great Gatsby – Kultahattu Daisy Buchanan
Inside Llewyn Davis Jean Berke
2015 Kaukana maailman menosta Bathsheba Everdene
Suffragette Maud Watts
2017 Mudbound Laura McAllan
2018 Wildlife Jeanette Brinson
2020 Lupaava nuori nainen Cassandra ”Cassie” Thomas
A Christmas Carol Belle
2021 The Dig Edith Pretty

Televisio
Vuosi Sarja Rooli Jaksot
2005 Bleak House Ada Clare 15
2006 The Amazing Mrs Pritchard Emily Pritchard 6
Trial & Retribution Emily Harrogate 2
2007 Murhan jäljet sisar Bridgid
Doctor Who Sally Sparrow ”Blink”
2014 The Spoils of Babylon Lady Anne York 2
2018 Collateral Kip Glaspie 4

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Carey Mulligan vahvoilla uudeksi Lisbeth Salanderiksi Helsingin Sanomat. 27.4.2010. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Arkistoitu 19.2.2014. Viitattu 1.10.2010.
  2. Hughes, Hilary: T Bone Burnett on the Making of Inside Llewyn Davis Esquire. 20.11.2013. New York: Hearst. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  3. Carey Mulligan Is Pregnant, Expecting Her First Child with Marcus Mumford Us Magazine. 8.6.2015. New York. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  4. Carey Mulligan Reveals Her Daughter’s Name, Just Weeks After Welcoming a Baby Girl with Marcus Mumford! E! News. 13.10.2015. Yhdysvallat. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.