Ryan Gosling

kanadalainen näyttelijä ja muusikko

Ryan Thomas Gosling (s. 12. marraskuuta 1980 London, Ontario[1]) on kanadalainen Golden Globe -palkittu näyttelijä ja muusikko. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa The Notebook – Rakkauden sivut (2004), Blue Valentine (2010), Vallan kääntöpuoli (2011), Drive (2011), The Place Beyond the Pines (2013), The Big Short (2015), The Nice Guys (2016), La La Land (2016), Blade Runner 2049 (2017) ja Ensimmäisenä kuussa (2018).

Ryan Gosling
Ryan Gosling Ensimmäisenä kuussa -elokuvan ensi-illassa vuonna 2018.
Ryan Gosling Ensimmäisenä kuussa -elokuvan ensi-illassa vuonna 2018.
Henkilötiedot
Koko nimi Ryan Thomas Gosling
Syntynyt 12. marraskuuta 1980 (ikä 40)
London, Ontario, Kanada
Ammatti näyttelijä, ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, muusikko
Puoliso Eva Mendes (2011–)
Lapset 2
Näyttelijä
Aktiivisena 1993–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan miespääosan Golden Globe
2016 La La Land
katso lisää

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Gosling sai parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Half Nelson (2006). Gosling palkittiin parhaan miespääosan Golden Globella roolistaan musikaalielokuvassa La La Land (2016).

Lapsuus ja nuoruusMuokkaa

Ryan Gosling syntyi Londonissa, Ontariossa, sihteeriäiti Donnalle ja paperityöntekijäisä Thomasille.[2] Hänellä on vanhempi sisko Mandi. Gosling kasvoi Cornwallissa, Ontariossa. Hänen vanhempansa erosivat hänen ollessaan nuori. Gosling otettiin pois yleisestä koulusta koulukiusaamisen takia ja hän sai perusopetuksen kotikoulutuksen avulla. Ryan varttui myös kristillisessä yhteisössä, minkä hän kertoo vaikuttavan häneen yhä myöhemmässä elämässäkin.

Gosling lopetti koulunsa kesken 17-vuotiaana ja muutti sitten Uuteen-Seelantiin, missä hän työskenteli kaksi vuotta Young Hercules -sarjan parissa.

UraMuokkaa

Uransa alussa Gosling oli mukana Mickey Mouse Clubissa, josta kuuluisuuteen ovat ponnahtaneet muun muassa Britney Spears, Christina Aguilera ja Justin Timberlake. Hän lauloi, tanssi ja näytteli.

Ryan teki pikkurooleja siellä täällä. Niistä suurin oli hänen osansa kanadalaisessa Breaker High -televisiosarjassa, jota esitettiin myös Yhdysvalloissa. Goslingilla ei ole näyttelijän koulutusta, mutta hänen maineensa levisi Yhdysvaltoihin, kun hän näytteli kiistellyssä Believer – vihaa täynnä -elokuvassa. Hän voitti roolistaan palkinnon Sundance-elokuvajuhlilla.

Gosling sai itselleen nimeä näyteltyään Numeromurha-elokuvassa Sandra Bullockin rinnalla. Hänen läpimurtoroolinsa oli kuitenkin Nicholas Sparksin romaaniin pohjautuva elokuvafilmatisointi The Notebook – Rakkauden sivut, joka vakiinnutti hänen paikkaansa Hollywoodissa.

Myöhemmin Gosling alkoi saada yhä enemmän tunnustusta kriitikoilta. Hän sai ehdokkuuksia ja voitti palkintoja rooleistaan elokuvissa Half Nelson, Lars ja se ainoa oikea ja Drive.

Vuonna 2013 Gosling tähditti väkivaltaista kostoelokuvaa, nimeltä Only God Forgives,[3] jonka ohjasi Drive-ohjaaja Nicolas Winding Refn. Gosling kuvaili Only God Forgivesin käsikirjoitusta "oudoimmaksi asiaksi, mitä olen koskaan lukenut".[4]

Vuonna 2014 Gosling teki debyyttinsä ohjaajana fantasiaelokuvallaan Lost River, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 2014.[5] Lost River sai kriitikoilta pääosin epäsuotuisia arvosteluja.[6]

Vuonna 2016 Gosling näytteli Damien Chazellen ohjaamassa romanttisessa draamakomediassa La La Land vastanäyttelijänään Emma Stone. Elokuva sai erinomaisen vastaanoton Venetsian elokuvajuhlilla.[7][8] Gosling palkittiin roolistaan parhaan miespääosan Golden Globella.[9] Gosling sai roolistaan myös toisen Oscar-ehdokkuutensa parhaasta miespääosasta. Samana vuonna Gosling näytteli Russell Crowen vastaparina Shane Blackin ohjaamassa toimintakomediaelokuvassa The Nice Guys.

Vuonna 2017 Gosling tähditti Terrence Malickin kokeellista draamaelokuvaa Song to Song, jossa Goslingin lisäksi näytteli myös muun muassa Rooney Mara, Michael Fassbender, Natalie Portman ja Cate Blanchett. Samana vuonna Gosling tähditti myös Denis Villeneuven tieteiselokuvaa Blade Runner 2049, joka on jatko-osa vuoden 1982 elokuvalle Blade Runner.

Vuonna 2018 Gosling esitti Neil Armstrongia Damien Chazellen elokuvassa Ensimmäisenä kuussa.

Dead Man's BonesMuokkaa

Joulukuussa 2008 Goslingin luotsaama Dead Man's Bones -yhtye julkaisi musiikkivideon ja antoi kappaleensa ”In the Room Where You Sleep” ilmaiseen jakeluun internetissä. Seuraavan vuoden huhtikuussa yhtye julkaisi musiikkivideon kappaleelle ”Name in Stone” MySpacessa ja YouTubessa. Dead Man's Bones julkaisi samannimisen albumin lokakuussa 2009. Levyllä oli mukana Silverlake Conservatory of Musicin lapsikuoro. Gosling ja Zach Shields konsertoivat samana vuonna menestyksekkäästi ympäri Pohjois-Amerikkaa.

YksityiselämäMuokkaa

Gosling seurusteli Rachel McAdamsin kanssa, mutta pari erosi neljän vuoden yhdessä olon jälkeen vuonna 2008. Gosling on ollut vuodesta 2011 suhteessa Eva Mendesin kanssa.[10] Heillä on vuosina 2014[2] ja 2016 syntyneet tyttäret.[11]

Gosling asuu puoliksi New Yorkissa. Hän on myös Beverly Hillsissä sijaitsevan, marokkolaiseen ruokaan erikoistuvan Tagine-ravintolan osaomistaja.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1997 Frankenstein and Me Frankenstein and Me Kenny
2000 Titaanien taistelu Remember the Titans Alan Bosley
2001 Believer – täynnä vihaa The Believer Danny Balint
2002 The Slaughter Rule The Slaughter Rule Roy Chutney
Numeromurha Murder by Numbers Richard Haywood
2003 The United States of Leland The United States of Leland Leland P. Fitzgerald
2004 The Notebook – Rakkauden sivut The Notebook Noah Calhoun
2005 Stay Stay Henry Letham
2006 Half Nelson Half Nelson Dan Dunne
2007 Fracture – murtumaton Fracture Willy Beachum
Lars ja se ainoa oikea Lars and the Real Girl Lars Lindstrom
2010 Blue Valentine Blue Valentine Dean Pereira
All Good Things All Good Things David Marks
2011 Hölmö hullu rakkaus Crazy, Stupid, Love Jacob Palmer
Drive Drive kuski
Vallan kääntöpuoli Ides of March Stephen Myers
2012 The Place Beyond the Pines The Place Beyond the Pines Luke Glanton
2013 Gangsterisota The Gangster Squad konstaapeli Jerry Wooters
Only God Forgives Only God Forgives Julian Thompson
2015 The Big Short The Big Short Jared Vennett
2016 The Nice Guys The Nice Guys P.I. Holland March
La La Land La La Land Sebastian Wilder
2017 Blade Runner 2049 Blade Runner 2049 "K"
Song to Song Song to Song BV
2018 Ensimmäisenä kuussa First Man Neil Armstrong

OhjaajanaMuokkaa

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Ryan Gosling Biography (1980-) Film Reference. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)
  2. a b Paul Chavez: Helping hands! Ryan Gosling welcomes mother Donna and big sister Mandi as they visit newborn daughter with Eva Mendes Daily Mail. 18.9.2014. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)
  3. Hard Drive Bangkok Post. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  4. Ryan Gosling Calls Upcoming Project 'Only God Forgives' The "Strangest Thing" He's Ever Read Indiewire. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  5. Schwartzel, Erich: Cannes Festival to Premiere Films by Jean-Luc Godard, Ryan Gosling The Wall Street Journal. 17.4.2014. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  6. Lost River Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  7. Kelley, Seth: Ryan Gosling Serenades Emma Stone in First Trailer for ‘La La Land’ Variety. 13.7.2016. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  8. Desta, Yohana: La La Land Stuns at the Venice Film Festival Vanity Fair. 31.8.2016. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  9. Golden Globe Nominations: Complete List Variety. 12.12.2016. Viitattu 13.12.2016. (englanniksi)
  10. Ryan Gosling and Eva Mendes Take a Macabre Tour of Paris People. 26.11.2011. Viitattu 6.6.2020. (englanniksi)
  11. Certificate of Live Birth 1201619037369 TMZ. 9.5.2016. Viitattu 6.6.2020. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ryan Gosling.