Ben Affleck

Benjamin Geza Affleck-Boldt (s. 15. elokuuta 1972 Berkeley, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja.

Ben Affleck
Ben Affleck San Diegon Comic-Conissa 2017.
Ben Affleck San Diegon Comic-Conissa 2017.
Henkilötiedot
Koko nimi Benjamin Géza Affleck-Boldt
Syntynyt15. elokuuta 1972 (ikä 48)
Berkeley, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja
Puoliso Jennifer Garner (2005–2015)
Näyttelijä
Aktiivisena 1984–
Merkittävät roolit Will Hunting
The Town
Argo
Gone Girl
Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League
Palkinnot

Oscar

Golden Globe

  • 1998 Will Hunting

SAG-palkinto

Teen Choice -palkinto

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Ben Affleck
Henkilötiedot
Syntynyt
Berkeley
Ammatti elokuvaohjaaja, näyttelijä
Ohjaaja
Aktiivisena 1993
2007–
Tunnetuimmat ohjaukset Argo
Palkinnot

Golden Globe

  • 2013 Argo

Bafta-palkinto

  • 2013 Argo

DGA-palkinto

  • 2013 Argo
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Affleckin näyttelijän ura alkoi jo lapsena, jolloin hän esiintyi PBS-kanavalla esitetyssä televisiosarjassa sekä useissa televisioelokuvissa. Varsinaisen näyttelijän uran Affleck aloitti 1990-luvulla, jolloin hän esiintyi useissa merkittävissä elokuvissa. Affleckin varsinainen läpimurto koitti vuoden 1997 jälkeen, jolloin Affleck sai Oscar-palkinnon yhdessä Matt Damonin kanssa elokuvakäsikirjoituksestaan elokuvaan Will Hunting. Affleck on myös ohjannut elokuvan nimeltä Gone Baby Gone, jonka pääosaa näyttelee hänen pikkuveljensä Casey Affleck. Affleck sai toisen Oscar-palkintonsa ohjaamastaan ja yhdessä Grant Heslovin ja George Clooneyn kanssa tuottamastaan elokuvasta Argo.

YksityiselämäMuokkaa

Affleckilla on irlantilais-englantilais-saksalais-skotlantilaiset sukujuuret.[1]

Affleck avioitui näyttelijä Jennifer Garnerin kanssa vuonna 2005. Kesäkuussa 2015 pariskunta ilmoitti eroavansa ja lopullinen ero myönnettiin kesällä 2017. Heillä on kolme lasta.[2] Affleck kärsii päihdeongelmista ja on ollut vuosina 2001–2018 ollut kolmasti vieroitushoidossa.[3]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1991 Daddy Ben Watson
1992 Buffy, vampyyrintappaja Buffy the Vampire Slayer koripalloilija 10 (kreditoimaton)
Koulusiteet School Ties Chesty Smith
1993 Surutta? Sekaisin Dazed And Confused Fred O'Bannion
Against the Grain Joe Willie Clemons
1995 Häiriköt Mallrats Shannon Hamilton
1996 Glory Daze Jack
1997 Amyn jäljillä Chasing Amy Holden McNeil
Elä täysillä Going All the Way Tom ”Gunner” Casselman
1998 Will Hunting Good Will Hunting Chuckie Sullivan
Aaveet Phantoms Bryce Hammond
Armageddon A.J Frost
Rakastunut Shakespeare Shakespeare in Love Ned Alleyn
1999 200 Cigarettes baarimestari
Luonnon lait Forces of Nature Ben Holmes
Dogma Bartleby
2000 Boiler Room Jim Young
Pelin henki Reindeer Games Rudy Duncan
Joosef – unten kuningas Joseph: King of Dreams Joseph (äänirooli)
Sydän lyö Bounce Buddy Amaral
2001 Pearl Harbor Rafe McCawley
Isä ja me muut Daddy and Them Lawrence Bowen
Jay and Silent Bob Strike Back Holden McNeil
2002 Paha päivä Changing Lanes Gavin Banek
Peloista pahin The Sum of All Fears Jack Ryan
Kolmas pyörä The Third Wheel Michael
2003 Daredevil Matt Murdock / Daredevil
Gigli – rajua rakkautta Gigli Larry Gigli
Paycheck Michael Jennings
2004 Tyttö tuollainen Jersey Girl Ollie Trinke
Kuusi, pukki & kuokkavieras Surviving Christmas Drew Latham
2006 Man About Town Jack Giamoro
Tiskirotat II Clerks II Gawking Guy
Hollywoodland George Reeves
Smokin’ Aces Jack Dupree
2009 Jätä se! He’s Just Not That into You Neil Jones
State of Play Stephen Collins
2010 The Company Men Bobby Walker
The Town Doug MacRay
2012 Argo Tony Mendez
To the Wonder Neil
2013 Runner Runner Ivan Block
2014 Gone Girl Nick Dunne
2016 Batman v Superman: Dawn of Justice Bruce Wayne / Batman[4][5]
Suicide Squad
The Accountant Christian Wolff
2017 Live by Night Joe Coughlin
Justice League Bruce Wayne / Batman
2019 Triple Frontier Tom ”Redfly” Davis
2020 The Last Thing He Wanted Treat Morrison
The Way Back Jack Cunningham
2021 Zack Snyder’s Justice League Bruce Wayne / Batman
Deep Water Vic Van Alle
The Last Duel kuningas Kaarle VI

LähteetMuokkaa

  1. Matt Green: Celebrity Biographies - The Amazing Life Of Ben Affleck - Famous Actors. Matt Green. Teoksen verkkoversio (viitattu 23.8.2018). en
  2. Ben Affleck and Jennifer Garner Announce Divorce After 10 Years of Marriage E! Online. 30.6.2015. Viitattu 1.7.2015.
  3. Kaksi viikkoa vieroituksessa ollut Ben Affleck bongattiin ensimmäistä kertaa ulkona - nuutunut mies iltalehti.fi. Viitattu 8.9.2018.
  4. Fischer, Russ: DC Comics Movies Announced: ‘Suicide Squad,’ ‘Wonder Woman,’ ‘Justice League,’ ‘The Flash,’ ‘Aquaman’ 15.10.2014. /Film. Viitattu 11.6.2015. (englanniksi)
  5. Truitt, Brian: 2016 brings Batman, Superman and the 'Dawn' of a new superhero universe USA Today. 10.1.2016. Viitattu 14.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa