Amy Poehler

yhdysvaltalainen näyttelijä

Amy Meredith Poehler (s. 16. syyskuuta 1971 Newton, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Golden Globe -palkittu näyttelijä, koomikko ja ohjaaja. Hänet tunnetaan muun muassa komedia­sarjoista Saturday Night Live ja Puisto-osasto, joissa esittämistään rooleista hän on ollut Emmy-ehdokkaana.

Amy Poehler
Amy Poehler vuonna 2013 Peabody-palkinto­tilaisuudessa.
Amy Poehler vuonna 2013 Peabody-palkinto­tilaisuudessa.
Henkilötiedot
Koko nimi Amy Meredith Poehler
Syntynyt16. syyskuuta 1971 (ikä 51)
Newton, Massachusetts, Yhdysvallat
Ammatti koomikko, käsikirjoittaja, näyttelijä, tuottaja, ohjaaja
Puoliso Will Arnett (vih. )
Lapset 2
Sukulaiset Greg Poehler (veli)
Näyttelijä
Aktiivisena 1996–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämäMuokkaa

Poehlerin pikku­veli on Greg Poehler.[1]

UraMuokkaa

Poehler valmistui Boston Collegesta vuonna 1993 pää­aineinaan teatteri ja viestintä,[2] minkä jälkeen hän opiskeli improvisaatio­teatteria Chicagon The Second Cityssä ja ImprovOlympicissä. Hän liittyi The Second Cityssä Upright Citizens Brigade -komedia­ryhmään, joka sai oman televisio­sarjan muutettuaan New Yorkiin vuonna 1996. Sarjaa esitettiin Comedy Central -kanavalla vuodet 1998–2000. Poehler esiintyi säännöllisesti myös Late Night with Conan O'Brien -keskustelu­ohjelman sketseissä vuosina 1996–2000.

Vuodesta 2001 alkaen Poehler esiintyi Saturday Night Livessa, jossa hän esitti useita hahmoja ja juonsi Weekend Update -osiota aluksi Tina Feyn ja myöhemmin Seth Meyersin kanssa. Hän oli ehdolla parhaan nais­sivu­osan Emmy-palkinnon voittajaksi vuosina 2008 ja 2009.[3] Poehler jätti SNL:n vuonna 2008 saatuaan roolin sarjasta Puisto-osasto, mistä hän on ollut parhaan nais­pää­osan Emmy-ehdokkaana vuosina 2010 ja 2011.[3] Näyttelemisen lisäksi hän on toiminut Puisto-osaston käsi­kirjoittajana ja tuottajana. Hän on myös yksi The Mighty B! -animaatio­sarjan luojista ja ääni­näyttelijöistä.

Poehler oli Tina Feyn kanssa pää­osassa elo­kuvassa Baby Mama (2008), jonka lisäksi hän oli merkittävässä roolissa muun muassa elo­kuvissa Mean Girls (2004), Hokkarihemmot (2007), The Ex (2007), Mr. Woodcock (2007) ja Spring Breakdown (2009). Hän on myös ääni­näytellyt animaatio­elo­kuvissa Shrek kolmas (2007), Horton (2008), Alvin ja pikkuoravat 2 (2009) ja Tapaus Punahilkka 2 (2011).

Time valitsi Poehlerin ”maailman 100 vaikutus­valtaisinta ihmistä” -listalleen vuonna 2011.[4]

YksityiselämäMuokkaa

Poehler avioitui näyttelijä Will Arnettin kanssa vuonna 2003. Heillä on kaksi poikaa[5]. Pari muutti erilleen vuonna 2012. Arnett haki avio­eroa huhti­kuussa 2014.[6]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
2004 Mean Girls rouva George
2006 Tenacious D: Maailman paras rokkibändi tarjoilija
2007 Mr. Woodcock Maggie Hoff­man
2009 Alvin ja pikkuoravat 2 Eleanor (ääni)
2011 Alvin ja pikkuoravat 3
2015 Inside Out – mielen sopukoissa Joy, Ilo (ääni)
A Very Murray Christmas Liz
Sisters Maura Ellis
2017 The House Kate Johan­sen
2019 Wine Country Abby (myös ohjaaja)
2021 Näpit irti! Lisa (myös ohjaaja)

[7][8]

LähteetMuokkaa

  1. Storey, Kate: The Poehler Siblings Are Ruling the Comedy World New York Post. 29.6.2014. New York: News Corporation. Viitattu 18.1.2022. (englanniksi)
  2. 2006 Alumni Guest Boston College. Viitattu 12.6.2014. (englanniksi)
  3. a b Amy Poehler Emmys. Viitattu 18.9.2011. (englanniksi)
  4. The 2011 Time 100 Time. New York: Time Inc. Arkistoitu 25.7.2011. Viitattu 18.9.2011. (englanniksi)
  5. Oh, Eunice: Amy Poehler and Will Arnett Welcome Baby No. 2 People. 6.8.2010. Time Inc. Viitattu 18.9.2011. (englanniksi)
  6. Takeda, Allison: Will Arnett Files for Divorce From Amy Poehler 19 Months After Split Us Weekly. 16.4.2014. New York: Wenner Media LLC. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  7. Amy Poehler Elonetissä. Viitattu 7.4.2018.
  8. Amy Poehler Svensk Filmdatabasissa (englanniksi, ruotsiksi). Viitattu 7.4.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.