Alan J. Pakula

Alan Jay Pakula (7. huhtikuuta 192819. marraskuuta 1998) oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja, joka tunnettiin erityisesti salaliittotrillerin lajityypin parissa tekemästään työstä. Hänen tunnettuja töitään ovat Klute – rikosetsivä, Sofien valinta ja Presidentin miehet.

Alan J. Pakula vuonna 1990.

Pakula syntyi puolanjuutalaisille vanhemmille ja opiskeli Yalen yliopistossa. Hän aloitti filmiuransa Warner Brothersin animaatioyksikössä assistenttina.

Pakula sai surmansa auto-onnettomuudessa ollessaan palaamassa New Yorkin Manhattanilta kotiinsa Long Islandille.[1]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Ohjaaja Käsikirjoittaja Tuottaja
1957 Pelon vanki Fear Strikes Out  
1962 Kuin surmaisi satakielen To Kill a Mockingbird  
1963 Yö muukalaisen kanssa Love with the Proper Stranger  
1965 Polttava maa Baby the Rain Must Fall  
Poptyttö Inside Daisy Clover  
1967 Ylös vääriä portaita Up the Down Staircase  
1968 Hiipivä kuu The Stalking Moon  
1969 Steriili kukko The Sterile Cuckoo    
1971 Klute – rikosetsivä Klute    
1973 Love and Pain and the Whole Damn Thing Love and Pain and the Whole Damn Thing    
1974 Ansa – Parallax View The Parallax View    
1976 Presidentin miehet All the President’s Men  
1978 Tuli ratsain vieras mies Comes a Horseman  
1979 Yritetään yhdessä, aloitetaan alusta Starting Over    
1981 Suhteita Rollover  
1982 Sofien valinta Sophie’s Choice      
1986 Painajaisrakastaja Dream Lover    
1987 Orvot Orphans    
1989 Nähdään aamulla See You in the Morning      
1990 Kunnes toisin todistetaan Presumed Innocent    
1992 Vieraissa Consenting Adults    
1993 Pelikaanimuistio The Pelican Brief      
1997 Pahan oma The Devil’s Own  

LähteetMuokkaa

  1. Tommi Aitio: Alan J. Pakula in memoriam. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 2000, s. 396. Helsinki: Otava, 1999.

Aiheesta muuallaMuokkaa