Agent M oli vuosina 2005–2009 ja 2011–2012 toiminut virolainen alternatiivinen indie-rockyhtye. Yhtye vaikutti pääasiassa Tallinnan seudulla ja oli osa uutta punkvaikutteista Vennaskondin ja Tuberkuloitedin jälkeistä virolaista rock-sukupolvea, jonka tyyliin kuului myös lyriikoissa esiintyvä runollinen ja kielellinen kunnianhimo.[1][2] Suurin osa yhtyeen tuotannosta oli vironkielistä.

Agent M
Agent M Jyrockissa keväällä 2007
Agent M Jyrockissa keväällä 2007
Tiedot
Toiminnassa 20052012
Tyylilaji alternative rock, uusi aalto
Kotipaikka Viro
Laulukieli viro, englanti
Jäsenet

Merili Variklaulu
Marten Villkitara
Reimo Va,  basso
Andres Aru,  rummut

Levy-yhtiö

Kulundpea Records

Aiheesta muualla
agentm.ee

Vaikka yhtye ehti julkaista vain yhden albumin, kolme tuplasingleä ja yhden singlen, ehti se saada Viron musiikkimediassa läpi useita hittejä, kuten 7 Surmapattu ("7 kuolemansyntiä"), Kus on mu kodu ("Mis mun koti on"), Väike tüdruk ("Pieni tyttö"), Šokolaad ("Suklaa") ja Su ilus nina ("Sun kaunis nenä"). Joulukuussa 2012 monia henkilövaihdoksia kokenut yhtye ilmoitti muuttavansa nimekseen Luna Vulgaris.

Yhtyeen historiaMuokkaa

Yhtyeen perustaja Marten Vill oli aiemmin ollut mukana punkyhtyeissä Uss ("Mato") ja Migreen ("Migreeni"). Marten Vill käytti Agent M-nimeä ensi kerran vuonna 2002 oman tietokoneella tehdyn elektronisen kappaleen yhteydessä. Armeijasta päästyään Marten alkoi tehdä Kiviussin ("Kivimato") nimellä retrotyylistä pseudopunkia. Syksyllä 2004 alan piireissä huomiota saaneeseen yhden miehen underground-projektiin tuli mukaan Tallinnan pedagogisessa yliopistossa opiskellut Merili Varik. Saman vuoden lopulla Vill päätti panna kasaan uuden live-kokoonpanon nimellä Agent M. Muita jäseniä yhtyeeseen haalittiin tuttavien kautta internetistä. Laulaja Varikin ja komppikitaristi Villin lisäksi mukaan tulivat soolokitaristi Märten Rodes, J.M.K.E:ssa aiemmin vaikuttanut basisti Reimo Va, rumpali Mihkel Kupits ja Under Marie-yhtyeessä vaikuttanut kosketinsoittaja Margus Tammela. Pian syntyivät myös ensimmäiset kappaleet ja 6. toukokuuta 2005 soitettiin yhtyeen ensikeikka Rock Cafe'ssa yhdessä Sõpruse Puiesteen kanssa. Sõpruse Puiestee oli jo heti syksyllä 2004 ottanut uuden yhtyeprojektin suojelukseensa.[2][3]

Yhtyeen musiikki oli alkuun sekoitus punkia ja diskoa. Sittemmin suunta liikkui enemmän raskaamman vaihtoehtorockin suuntaan ja sitä voi verrata sellaisiin yhtyeisiin kuin Auf der Maur, Garbage ja Queens Of The Stone Age. Yhtye kuvaili lopulta musiikkityyliään termillä stoner disco.

Agent M esiintyi Suomessa ensimmäisen kerran kevään 2007 Jyrock-festivaaleilla Jyväskylässä saaden innostuneen vastaanoton.[4]

Viimeinen kokoonpanoMuokkaa

  • Reilika Saks (laulu)
  • Marten Vill (kitara, sävellys)
  • Reimo Va (basso)
  • Taago Piisang (rummut)

Entiset jäsenetMuokkaa

  • Merili Varik (laulu, 2004–2009),
  • Märten Rodes (soolokitara, 2005)
  • Reimo Va (basso, 2005–2012)
  • Margus Tammela (koskettimet, 2005)
  • Mihkel Kupits (rummut, 2005)
  • Andrus Kanter (koskettimet, 2005–2008)
  • Jarmo "Chopper" Nuutre (drums, 2005–2008)
  • Ivan "Charlie" Korshunov (basso, 2006),
  • Andres "Mõmmi" Aru (rummut, 2008–2009)

DiskografiaMuokkaa

  • 2006 – EP "Šokolaad" (omakustanne)
  • 2007 – single "Väike tüdruk" (Kulundpea Records)
  • 2007 – albumi "Spionaaž" (Kulundpea Records)
  • 2009 – virtuaali-EP "Kloostris me elada ei saa"
  • 2012 – virtuaali-EP "Minu koer ei hammusta"

VideotMuokkaa

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa