Zimmerbergin tunneli

Zimmerbergin tunneli (saks. Zimmerbergtunnel) on rautatietunneli Sveitsissä, Zürichin ja Zugin välillä, Horgenin kunnassa. Tunneli alittaa Horgenberg-nimisen kukkulan (668 metriä mpy.), mutta se on saanut nimensä läheisen, vähän korkeamman, Zimmerbergin (748 metriä mpy.) mukaan.[1]

Näkymä Zürichin Uetlibergiltä kohti kaakkoa: vasemmalla Zürichsee, keskellä Horgenberg ja Zimmerberg, oikealla Sihltal ja Albishorn

Tunneli on osa valtiollisen SBB:n rataverkkoa. Tunnelin pituus on 1 984 metriä. Tunneli on otettu käyttöön 1.6.1897 osana ThalwilArth-Goldau-yhteyttä.[2] Tunneli on yksiaukkoinen ja yksiraiteinen ja se rajoittaa yhdessä Albistunnelin kanssa liikennekapasiteettia Zürichistä Italian suuntaan. Tunneliyhteyden kapasiteettia on suunniteltu parannettavan Zimmerbergin pohjatunnelilla, jonka rakentaminen on puolitiessä.

Lähteet muokkaa

  • Wägli, Hans G.: Schienennetz Schweiz. Réseau ferré suisse. Strecken, Brücken, Tunnels. Ein technisch-historischer Atlas. Atlas technique et historique. Toutes les lignes, les ponts, les tunnels. Zürich: AS Verlag & Buchkonzept AG, 2010. ISBN 978-3-909111-74-9. (saksaksi), (ranskaksi)
  • Wägli, Hans G.: Bahnprofil Schweiz. Le rail suisse en profil. CH+. Teoksen Schienennetz Schweiz, Réseau ferré suisse erillinen liite. Zürich: AS Verlag & Buchkonzept AG, 2010. ISBN 978-3-909111-74-9. (saksaksi), (ranskaksi)

Viitteet muokkaa

  1. National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 11.12.2010. (saksaksi),(ranskaksi),(italiaksi),(retoromaaniksi),(englanniksi)
  2. Schienennetz Schweiz, s. 23