Veli Lehto

Veli Lehto, oik. Viljo Leopold Lehtinen (1. joulukuuta 1904 Turku19. heinäkuuta 1965 Turku)[1][2] oli suomalainen laulaja. Hän on tunnettu Dallapé-yhtyeestä, jonka laulajana hän oli vuosina 1930–1937.

Viljo Lehtinen.

Lehtinen ryhtyi opiskelemaan laulunopettajaksi Helsingin konservatoriossa 1924. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1927. Lehtinen kirjoittautui Helsingin yliopiston humanistiseen tiedekuntaan 1930. Opiskeluja rahoittaakseen hän ryhtyi 1930-luvun alussa Dallapé-orkesterin levylaulajaksi tehden vuosina 1930–1937 orkesterin kanssa ainakin 126 levytystä sekä Seminola-orkesterin solistina 18 levytystä. Näissä hän lauloi salanimellä Veli Lehto. Omalla nimellään hän esiintyi Ylioppilaskunnan Laulajat -kuorossa. Kuoro teki Amerikan matkan vuodenvaihteessa 1937–1938, jolloin Viljo Lehtinen oli mukana yhtenä sen kolmesta pääsolistista. Paluumatkallaan Lontoossa YL teki levytyksiä His Master’s Voice -merkille. Yhdellä levypuolella on Lehtisen laulama soolo (Ol' kaunis kesäilta). Laulajanuransa jälkeen hän ryhtyi papiksi ja työskenteli muun muassa Turun tuomiokirkkoseurakunnassa.[1]

Turun Tähtituotanto Oy on julkaissut Veli Lehdon koko äänilevytuotannon.

Valikoitu diskografiaMuokkaa

  • Petsamo (1930)
  • Kivikauden mies (1931)
  • Keltaiset banaanit (1931)
  • Pikku paratiisi (1937)
  • Sulle anteeks' annan (1937)

LähteetMuokkaa

  1. a b Veli Lehto Pomus.netissä. Viitattu 12.1.2014
  2. VLS - Laulajia ja lauluntekijöitä (Kuva; Hautakiveen kirjoitettu syntymäaika on 1.12.1904) silviisii.com. Viitattu 29.3.2015.

Aiheesta muuallaMuokkaa