Välimerenkampela

kalalaji

Välimerenkampela (Citharus linguatula) on isosilmäkampeloihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Atlantin itäosista.

Välimerenkampela
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Kampelakalat Pleuronectiformes
Heimo: Isosilmäkampelat Citharidae
Suku: Citharus
Laji: linguatula
Kaksiosainen nimi

Citharus linguatula
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Välimerenkampela Wikispeciesissä
  Välimerenkampela Commonsissa

Koko ja ulkonäkö muokkaa

Välimerenkampela voi kasvaa suurimmillaan 30–40 cm pitkäksi ja tavanomainen pituus on noin 15 cm. Laji on ruumiinrakenteeltaan soikea, hyvin litteä ja sen kookkaat silmät sijaitsevat vasemmalla kyljellä. Kalan suu on suuri ja vino. Välimerenkampelan selkä- ja peräevät ovat pitkät. Lajin suomut ovat suuret ja karkeat. Väriltään välimerenkampela on vasealta kyljeltään ruskea ja selässä ja vatsassa on tummia täpliä. Oikea kylki on vaalea. Evissä on tummia täpliä.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat muokkaa

Välimerenkampelaa tavataan Atlantista Portugalista Namibiaan ja Välimerestä. Kala elää hiekka- tai mutapohjilla useimmiten alle 200 metrin syvyydessä ja syvimmillään sitä on tavattu 400 metrin syvyydestä. Nuoret yksilöt elävät matalammissa vesissä kuin täysikasvuiset. Välimerenkampelan ravintoa ovat äyriäiset, kalat ja monisukasmadot.[1][2][3] Lajin lisääntymisaika on elokuulta joulukuulle[4].

Välimerenkampelaa kalastetaan ja se on paikallisesti merkittävä saalis. Ruokakalana se ei kuitenkaan ole erityisen arvostettu.[1][3]

Lähteet muokkaa

  1. a b c Tous, P., Sidibé, A, Mbye, E., de Morais, L., Camara, Y.H., Adeofe, T.A., Munroe, T., Camara, K., Cissoko, K., Djiman, R., Sagna, A. & Sylla, M.: Citharus linguatula IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.11.2021. (englanniksi)
  2. a b Citharus linguatula (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.11.2021. (englanniksi)
  3. a b c Kent E. Carpenter, Nicoletta De Angelis: The living marine resources of the Eastern Central Atlantic, s. 2952. FAO, 2016. ISBN 978-92-5-109267-5. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.11.2021). (englanniksi)
  4. Özgür Cengiz, Ali İşmen & Uğur Ozekinci: Reproductive biology of the spotted flounder, Citharus linguatula (Actinopterygii: Pleuronectiformes: Citharidae), from Saros Bay (Northern Aegean Sea, Turkey). Acta Ichthyologica Et Piscatoria, 2014, 44. vsk, nro 2, s. 123–129. (englanniksi)