Ero sivun ”Heinäkasvit” versioiden välillä

[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Lisätty osio Luokittelu ja synonyymit
Rivi 13:
| heimo = '''Heinäkasvit''' Poaceae
| heimo_auktori = [[John Hendley Barnhart|Barnhart]]<ref>{{Verkkoviite | Osoite =http://www.mobot.org/mobot/research/apweb/orders/poalesweb.htm#Poaceae | Nimeke = Angiosperm Phylogeny Website | Tekijä =Stevens, P. F. | Selite = Version 9 | Ajankohta = June 2008 | Viitattu = 28.10.2010 | Kieli = {{en}} }}</ref>
| synonyymit = *Aegilopaceae Martynov
*Agrostidaceae Berchtold & J. Presl
*Alopecuraceae Martynov,
*Andropogonaceae Martinov
*Anomochloaceae Nakai
*Anthoxanthaceae Link,
*Arundinaceae Döll
*Arundinellaceae Herter
*Avenaceae Martynov
*Bromaceae Berchtold & J. Presl
*Bambusaceae Berchtold & J. Presl
*Cenchraceae Link
*Chaeturaceae Link
*Chloridaceae Berchtold & J. Presl
*Coeleanthaceae Pfeiffer
*Cynodontaceae Link
*Cynosuraceae Link
*Echinariaceae Link
*Ehrhartaceae Link
*Eragrostidaceae Herter
*Festucaceae Sprengel
*Glyceriaceae Link
*Holcaceae Link
*Hordeaceae Berchtold & J. Presl
*Laguraceae Link
*Lepturaceae Herter
*Loliaceae Link
*Melicaceae Martynov
*Miliaceae Link
*Nardaceae Martynov
*Olyraceae Berchtold & J. Presl
*Ophiuraceae Link
*Oryzaceae Berchtold & J. Presl
*Panicaceae Berchtold & J. Presl
*Pappophoraceae Herter
*Parianaceae Nakai
*Paspalaceae Link
*Phalaridaceae Link
*Pharaceae Herter
*Phleaceae Link
*Saccharaceae Berchtold & J. Presl
*Sesleriaceae Döll
*Spartinaceae Link
*Sporobolaceae Herter, ''nom. inval''.
*Stipaceae Berchtold & J. Presl
*Streptochaetaceae Nakai
*Triticaceae Link
*Zeaceae A. Kerner
*Zoysiaceae Link
| jako = Alaheimot
| jaot =
*''[[Arundinoideae]]''
*''[[Bambusoideae]]''
*''[[Centothecoideae]]''
*''[[Chloridoideae]]''
*''[[Panicoideae]]''
*''[[Pooideae]]''
*''[[Stipoideae]]''
| wikispecies = Poaceae
| commons =
Rivi 39 ⟶ 88:
[[Kuva:Grasbluete.png|280px|left|Heinäkasvin kukinto kaavamaisesti]]
Tuulipölytteiset [[kukka|kukat]] voivat olla [[tähkä|tähkissä]], kerrannaistähkissä, tertuissa tai röyhyissä. [[Hedelmä]] on [[jyvä]]. Ulkokale ja sisäkale (kuvassa A:t) ovat heinäkasvien tähkylän uloimmaiset suomut, jotka suojaavat [[kukinto]]a. Ulkokale on sisäkaletta hieman lähempänä kukintoperää. Vihne (kuvassa C) on pieni sukanen, joka on tavallisesti kiinnittynyt heinäkasvien ulkohelpeen (kuvassa B) kärkeen tai selkään.<ref>[http://www.helsinki.fi/project/biologian-oppimateriaalit/pdf/6-5-heinat.pdf Eliöiden määritys: Heinäkasvit] Käyttäytymistieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto</ref> Viljakasveista vihneet näkyvät selvästi ohralla ja rukiilla.
 
==Luokittelu==
Molekyyligeneettisiin tutkimuksiin perustuva fylogeneettinen luokittelujärjestelmä erottaa 12 alaheimoa. Niiden keskinäistä sukulaisuutta kuvataan kaavalla
 
Anomochloöideae {Pharoideae [Puelioideae (PACMAD + BEP -kladit)]}
 
PACMAD-kladi koostuu alaheimoista Aristidoideae, Panicoideae, Arundinoideae, Micrairoideae, Danthonioideae ja Chloridoideae. BEP-kladissa ovat alaheimot Ehrhardtoideae, Bambusoideae ja Pooideae.
 
===Alaheimo Anomochloöideae===
Kaksi sukua ja neljä lajia siellä täällä hajanaisesti Keski-Amerikasta Kaakkois-Brasiliaan ulottuvan alueen metsissä. Alaheimoon kuuluvat ''Anomochloa marantoidea'', joka on sukunsa ainoa laji, ja kolme ''Streptochaeta''-lajia.
 
===Alaheimo Pharoideae===
Neljä sukua ja 13 lajia tropiikin metsissä.
 
===Alaheimo Puelioideae===
Kaksi sukua ja 11 lajia trooppisessa Afrikassa.
 
===Alaheimo Aristidoideae===
Kolme sukua ja 365 lajia lämpimänlauhkeilla alueilla; Euroopassa muutama laji. Suurimmat suvut ovat ''Aristida'' (250-290 lajia) ja [[untuvaheinät]] ([[Stipagrostis]], 50 lajia).
 
===Alaheimo Panicoideae===
Sukuja 212, lajeja 3316 tropiikissa ja lauhkeassa vyöhykkeessä. Runsaslajisimmat suvut: [[helmihirssit]] (''Paspalum'', 330 lajia), [[harjasheinät]] (''Cenchrus'', 105 lajia; sisältää entisen [[sulkahirssit|sulkahirssien]] suvun, ''Pennisetum''), [[varrasheinät]] (''Andropogon'', 100 lajia), [[hirssit]] (''Panicum'', 100 lajia), [[nukkahirssit]] (''Dicanthelium'', 55 lajia) ja ''Eriachne'' (40 lajia).
 
===Alaheimo Arundinoideae===
Sukuja 19, lajeja 46 lauhkea ja trooppinen vyöhyke. Kasvuympäristö vaihtelee vedestä ja kosteikoista kuiviin kasvupaikkoihin.
 
===Alaheimo Micrairoideae===
Sukuja yhdeksän, lajeja 188 tropiikissa. Suurimmat suvut: ''Isachne'' (100 lajia) ja ''Eriachne'' (35 lajia).
 
===Alaheimo Danthonioideae===
Sukuja 17, lajeja 281 laajalle levinneinä, eniten eteläisellä pallonpuoliskolla; Kaakkois-Aasiassa ja Malaijien saaristossa vähän lajeja. Suurimmat suvut: [[hinat]] (''Danthonia'', 100 lajia) ja ''Rytidosperma'' (90 lajia).
 
===Alaheimo Chloridoideae===
Sukuja 130, lajeja 1721 tropiikissa ja lämpimillä alueilla enmmän tai vähemmän kuivissa kasvuympäristöissä erityisesti Afrikassa ja Australiassa. Runsaslajisimmat suvut: ''Eragrostis'' (300 lajia), [[vasuheinät]] (''Muhlenbergia'', 155 lajia), [[karisteheinät]] (''Sporobolus'', 180 lajia) ja [[viuhkaheinät]] (''Chloris'', 55 lajia).
 
===Alaheimo Ehrhartoideae===
Sukuja 17, lajeja 111 laajalti levinneinä, mutta erityisesti eteläisellä pallonpuoliskolla. Suurimmat suvut: [[riisit]] (''Oryza'', 20 lajia) ja [[hukkariisit]] (''Leersia'', 20 lajia).
 
===Alaheimo Bambusoideae===
Sukuja 116, lajeja 2123 tropiikissa ja lauhkeilla alueilla, usein metsäkasveja. [[Bambut|Bambujen]] alaheimossa on kolme tribusta.
 
Tribuksessa Olyreae on 21 sukua ja 120 lajia Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa; Uudessa-Guineassa kasvaa suku ''Buergersiochloa''. Eniten lajeja on suvussa ''Pariana'' (35 lajia). Tribuksen kasvit ovat ruohovartisia, muissa tribuksissa on puuvartisia bambuja.
 
Arundinarieae-tribus käsittää 26 sukua ja 533 lajia hajanaisesti levinneinä Itä-Yhdysvaltoihin, Itä-Aasiaan ja Afrikkaan; enemmän tai vähemmän vuoristoissa. Runsaslajisimmat suvut: [[ruokobambut]] (''Fargesia'', 60 lajia), [[sasabambut]] (''Sasa'', 40-60 lajia), ''Phyllostachys'' (55 lajia), [[kaislabambut]] (''Arundinaria'', 50 lajia).
 
Bambuseae-tribus koostuu 84-101 suvusta, joissa on 1470 juurakollista lajia tropiikissa, lämpimillä ja lauhkeilla alueilla. Suurimmat suvut: ''Chusquea'' (200 lajia), ''Bambusa'' (120 lajia), ''Merostachys'' (50 lajia) ja ''Schizostachyum'' (50 lajia).
 
===Alaheimo Poöideae===
Sukuja 177, lajeja 3850 enimmäkseen pohjoisessa lauhkeassa vyöhykkeessä. Alaheimo jakaantuu neljäksi kehityslinjaksi eli kladiksi.
 
Brachyelytreae käsittää vain yhden kolmilajisen suvun, joka kasvaa Itä-Aasiassa ja Pohjois-Amerikan itäosassa. Toinen kladi on nimeltään Nardeae, ja siinä on kaksi yksilajista sukua Euroopassa.
Kolmas kladi (Phaenospermateae) koostuu seitsemästä suvusta ja niiden 11 lajista, joiden levinneisyys on hajanainen: niitä on Keski-Aasiasta Itä-Aasiaan, Australiassa, Meksikossa, Balkanin niemimaalla ja Kaukasuksella. Neljäs kladi on nimetön ja suurin, siinä on 169 sukua ja 3833 lajia, jotka kasvavat enimmäkseen pohjoisella pallonpuoliskolla. Sen runsaslajisimmat suvut ovat [[nurmikat]] (''Poa'', 500 lajia), [[nadat]] (''Festuca'', 470; sisältää entisen [[Raiheinät|raiheinien]] suvun, ''Lolium''), [[höyhenheinät]] (''Stipa'', <300 lajia), [[kastikat]] (''Calamagrostis'', 230 lajia), [[röllit]] (''Agrostis'', 220 lajia), [[villivehnät]] (''Elymus'', 150 lajia), ''Nassella'' (122 lajia), [[töpökattarat]] (''Bromus'', 100 lajia) ja [[simakkeet]] (''Anthoxanthum'', 50 lajia).
 
==Käyttö==
Rivi 51 ⟶ 152:
==Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
==Aiheesta muualla==
*Evoluutiopuu: http://www.mobot.org/mobot/research/apweb/trees/poaceae.gif
 
[[Luokka:Heinäkasvit|*]]