Rowan Atkinson

englantilainen koomikko, käsikirjoittaja ja näyttelijä

Rowan Sebastian Atkinson (s. 6. tammikuuta 1955 Consett, County Durham, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) on englantilainen näyttelijä, koomikko ja käsikirjoittaja. Atkinsonin tunnettu rooli on hänen itse keksimänsä komediahahmo Mr. Bean, jonka seikkailut hän on myös käsikirjoittanut. Atkinson oli sarjoissa Ei yhdeksän uutiset ja Musta Kyy parissa.[1] Atkinsonin toisen Bean-elokuvan valmistuttua vuonna 2007 mies tahtoi kuitenkin jättää roolin taakseen lopullisesti. Hän kuitenkin palasi Mr. Beanin rooliin Lontoon kesäolympialaisten avajaisissa 2012. Mr. Bean on äänestetty yhdeksi Iso-Britannian kulttuurin tunnetuimmaksi henkilöksi.

Rowan Sebastian Atkinson
Rowan Atkinson vuonna 2011
Rowan Atkinson vuonna 2011
Henkilötiedot
Syntynyt 6. tammikuuta 1955 (ikä 65)
Consett, County Durham, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Puoliso Sunetra Sastry
(vih. 1990; ero. 2015)
Näyttelijä
Aktiivisena 1979–
Merkittävät roolit
Palkinnot

1981, 1990 BAFTA
2000, 2002 Telvis

Ehdokkuudet

1983, 1988, 1991, 1992, 1994 BAFTA
2003 European Film Awards

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Rowan Atkinson Mr. Bean lomailee -elokuvan julkistamistilaisuudessa vuonna 2007.
Rowan Atkinson Mr. Beanina.

UraMuokkaa

Hän on näytellyt pääosaa elokuvissa Johnny English (2003), Johnny English – uudestisyntynyt (2011) ja Johnny English iskee jälleen (2018).

Ennen koomikonuraansa Atkinson ehti opiskella sähköinsinööriksi Oxfordin yliopistossa.[2] Opiskeluaikanaan hän alkoi työskennellä lupaavan käsikirjoittajan Richard Curtisin kanssa. He kirjoittivat ensin teatteriarvosteluja ja sitten omaa materiaalia Edinburgh Fringe -festivaalille. Atkinson aloitti televisiossa Ei yhdeksän uutisissa, ja vuonna 1983 hän ja Curtis keksivät hahmon nimeltä Musta Kyy, joka yritti turhaan päästä Englannin kuninkaaksi Tudorien aikana. BBC:llä Musta Kyy -sarjaa mainostettiin tilannetragediana. Myös nolojen tilanteiden mies Mr Bean, on Curtisin ja Atkinsonin yhteinen luomus.[1]

The Observer -lehti listasi Rowan Atkinsonin Iso-Britannian yhdeksi kaikkien aikojen hauskimmaksi koomikoksi, ja tunnetuimmaksi näyttelijäksi.

YksityiselämäMuokkaa

Rowan Atkinson oli helmikuusta 1990 lähtien naimisissa meikkitaiteilija Sunetra Sastryn kanssa. Heillä on kaksi lasta,[2] Benjamin Alexander Sebastian (s. 1993) ja Lily Grace (s. 1995).[3] Parin avioero tuli voimaan marraskuussa 2015. Atkinson seurustelee näyttelijä Louise Fordin kanssa.[4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1979 The Secret Policeman’s Ball useita
1981 Fundamental Frolics oma itsensä
1982 The Secret Policeman’s Other Ball useita, oma itsensä
1983 Dead on Time Bernard Fripp
Älä kieltäydy kahdesti Nigel Small-Fawcett
1988 The Appointments of Dennis Jennings tri. Schooner
1989 Pitkä jenkki Ron Anderson
1990 Kuka pelkää noitia hra Stringer
1991 The Driven Man oma itsensä
1993 Hot Shots 2 – kaikkien jatko-osien äiti Dexter Hayman
1994 Neljät häät ja yhdet hautajaiset isä Gerald
Leijonakuningas Zazu (äänirooli)
1997 Bean – äärimmäinen katastrofielokuva Mr. Bean
2000 Vauvakuume Mr. James
2001 Rottaralli Enrico Pollini
2002 Scooby-Doo Mondavarious
2003 Johnny English Johnny English
Rakkautta vain Rufus
2005 Mami hoitaa Walter Goodfellow
2007 Mr. Bean lomailee Mr. Bean
2011 Johnny English – uudestisyntynyt Johnny English
2018 Johnny English iskee jälleen

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1979 Canned Laughter
1979–1982 Ei yhdeksän uutiset useita
1983–1989 Musta kyy Edmund
1989–1995 Nolojen tilanteiden mies Mr. Bean
1995 Kovat koppalakissa tarkastaja Fowler
2016– Komisario Maigret Jules Maigret
Televisioelokuva
1991 Bernard and the Genie Charles Pinkworth
1995 Full Throttle Sir Henry Birkin
1999 Doctor Who – The Curse of Fatal Death 9. tohtori

LähteetMuokkaa

  1. a b Biography (sisältö All Movie Guide) The New York Times. The New York Times Company. Arkistoitu 8.3.2016. Viitattu 20.1.2015. (englanniksi)
  2. a b Carpenter, Julie: Rubber Face Rowan Atkinson Has the Midas Touch 31.1.2013. The Daily Express. Viitattu 20.1.2015. (englanniksi)
  3. Bull, Sarah: She Definitely Takes After Her Mother in the Looks Department! Rowan Atkinson’s Stunning Daughter Lily Steals the Show at Johnny English Reborn Premiere 2.10.2011. Daily Mail. Viitattu 20.1.2015. (englanniksi)
  4. Rowan Atkinson Divorced in 65 Seconds on Grounds of His ’Unreasonable Behaviour’ The Telegraph. 10.11.2015. Viitattu 12.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa