Avaa päävalikko

ElämäMuokkaa

Pärn asui lapsena Tapassa ja ryhtyi pilapiirtäjäksi 1960-luvun loppupuolella. Hän opiskeli biologiaa Tarton yliopistossa ja valmistui vuonna 1970. Pärn työskenteli biologina Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa vuoteen 1976 saakka. Hänestä tuli Tallinnfilm-studion ohjaaja 1976 ja Joonisfilm-studion johtaja vuonna 1994. Vuosina 1994–2007 Pärn oli Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksen animaatiokoulutuksen taiteellinen johtaja. Pärn on opettanut animaatioiden tekemistä Viron ja Suomen lisäksi monissa muissa Euroopan maissa sekä pitänyt työpajoja Australiassa ja Kanadassa.[1]

Pärnin kuvituksia voi löytää esimerkiksi Kari Hotakaisen teoksista Lastenkirja (1990) ja Ritva (1997). Hän on laatinut kuvituksia myös muihin lapsille ja nuorille suunnattuihin kirjoihin. Lisäksi Pärn on järjestänyt piirros- ja grafiikkanäyttelyitä. Vuonna 2010 Pärn teki kuvituksen virolaiskirjailija Mehis Heinsaaren tarinakokoelmaan Ebatavaline ja ähvardav loodus (suom. Epätavallinen ja uhkaava luonto).

TyyliMuokkaa

Pärnin animaatioille tyypillistä ovat itseironiset ja absurdit piirteet. Hänen mielestään pienellä kielialueella tuotettavissa animaatioissa käsikirjoituksen laatimiseen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.

FilmografiaaMuokkaa

  • Is the Earth Round? (1977)
  • Tekee temppuja (1978)
  • Kolmio (1982)
  • Time Out (1984)
  • Aamiainen ruohikolla (1987)
  • Hotel E (1991)
  • 1895 (1995)
  • Porkkanoiden yö (1998)
  • Karl ja Marilyn (2003)
  • Frank & Wendy (2005)

PiirroksiaMuokkaa

  • Pärnograafia, pilapiirrostuotantoa 1964–2006

Palkinnot ja tunnustuksetMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b Priit Pärn Eesti Joonisfilm. Viitattu 25.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa