Mayim Bialik

yhdysvaltalainen näyttelijä ja neurotieteilijä

Mayim Hoya Bialik (s. 12. joulukuuta 1975 San Diego, Kalifornia) on yhdys­valtalainen näyttelijä ja neuro­tieteilijä. Hän tuli tunnetuksi lapsi­näyttelijänä esiintyessään sarjassa Kullannuppu. Bialik on esiintynyt komedia­sarjassa Rillit huurussa vuodesta 2010.[1][2]

Mayim Bialik
Mayim Bialik vuonna 2013.
Mayim Bialik vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Mayim Hoya Bialik
Syntynyt12. joulukuuta 1975 (ikä 45)
San Diego, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti neuro­tieteilijä, näyttelijä
Puoliso Michael Stone (vih. 2003; ero. 2012)
Näyttelijä
Aktiivisena 1987–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan nuoren nais­näyttelijän Young Artist komedia­elo­kuvassa
1989 Ikuiset ystävät

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Mayim Bialik aloitti näyttelijän­uransa 1980-luvun lopulla lapsi­näyttelijänä.[2] Hän esiintyi muun muassa elo­kuvissa Koston paholainen ja Ikuiset ystävät. Vuosina 1990–1995 Bialik esitti pääosaa televisio­sarjassa Kullan­nuppu. Tämän jälkeen hän näytteli useissa ääni­rooleissa.

Bialik on esiintynyt 2000-luvulla televisio­sarjoissa Jäitä hattuun ja Salattu teinielämä.[2] Hän esittää neuro­tieteilijä Amy Farrah Fowleria komedia­sarjassa Rillit huurussa.[1]

Näyttelijän­uransa lisäksi Bialik on opiskellut Kalifornian yli­opistossa neurotiedettä, juutalaista teologiaa ja hepreaa. Hänellä on tohtorin­tutkinto neuro­tieteestä. Bialikin väitös­kirja käsitteli Prader–Willin oireyhtymää.[1]

YksityiselämäMuokkaa

Bialik oli yhdeksän vuotta naimisissa Michael Stonen kanssa. He erosivat vuonna 2012.[3] Parilla on kaksi poikaa, Miles (s. 2005) ja Frederick (s. 2008).[4] Bialik toimii luonnon­mukaista elämän­tapaa ja vanhemmuutta kannattavan Holistic Moms Network -järjestössä.[5] Vuonna 2012 hän julkaisi vanhemmuutta käsittelevän kirjan Beyond the Sling.[3]

Bialik on juutalainen ja toimii aktiivisesti seurakunnassaan. Hän on ohjannut juutalaista a cappella -kuoroa ja säveltänyt kuorolle musiikkia. Hän toimii Jewish Free Loan Association -järjestössä.[2]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1988 Ikuiset ystävät nuori Cecilia Carol Bloom
Koston paholainen Wallacen lapsi
1992 The Kingdom Chums: Original Top Ten Petey (ääni)
2005 Kalamazoo? Maggie Goldman
2012 The Chicago 8 Nancy Kurshan
Televisioelokuva
1994 Don’t Drink the Water Susan Hollander
2011 The Dog Who Saved Halloween Medusa

Televisio
Vuosi Sarja Äänirooli Jaksot
1995, 1996 Hypermanin seikkailut Brittany Bright 2
1996 The Real Adventures of Jonny Quest Lucy / Julia 2
Tosi viilee haamujengi tyttö tulevaisuudessa 1
1996, 1999 Hey Arnold! Maria 2
1997 Johnny Bravo opas 1
1997, 1998, 2000 Disneyn Välitunti Kristen Kurst 3
2003, 2004 Kim Possible Justine Flanner 1
2005 Katbot Paula

Televisio
Vuosi Sarja Rooli Jaksot
1987 Beauty and the Beast Ellie 1
1988 The Facts of Life Jennifer Cole 2
1988–1989 Webster Frieda 8
1989–1990 Empty Nest Laurie Kincaid 2
Ihmemies MacGyver Lisa Woodman 3
1990 Doogie Howser, M.D. Candace 1
Molloy Molloy Martin 2
Murphy Brown Natalie 1
1990–1995 Kullannuppu Blossom Russo 114
1991 Sea World Mother Earth Celebration oma itsensä
1993 The Hidden Room Jillie 1
1994–1995 The John Larroquette Show Rachel 3
1998 Welcome to Paradox Rita 1
2005 Fat Actress oma itsensä 2
Seitsemäs taivas Cathy 1
2005, 2007 Jäitä hattuun Jodi Funk­hauser 3
2009 Hyvässä uskossa Esther 1
Bones Genie Gormon 1
2010 Salattu teinielämä tri. Wilameena Bink 6
Eddie & Jeff tri. Bialik 3
2010– Rillit huurussa Amy Farrah Fowler

VideopelitMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b c ’Big Bang Theory’ Actress Mayim Bialik a Real-Life Scientist CNN. Atlanta. Viitattu 11.11.2011. (englanniksi)
  2. a b c d The Big Bang Theory Cast: Mayim Bialik CBS. New York. Arkistoitu 7.11.2011. Viitattu 11.11.2011. (englanniksi)
  3. a b Moraski, Lauren: ”Big Bang Theory” Star Mayim Bialik And Husband to Divorce After Nine Years CBS News. 23.11.2012. Arkistoitu 4.4.2016. Viitattu 23.2.2016. (englanniksi)
  4. Mayim Bialik Talks Attachment Parenting with CBB People. 4.6.2009. New York: Meredith Corporation. Arkistoitu 23.10.2010. Viitattu 4.1.2011. (englanniksi)
  5. Biography Viralliset kotisivut. Arkistoitu 16.11.2011. Viitattu 11.11.2011. (englanniksi)
  6. Sea World Mother Earth Celebration Turner Classic Movies. Viitattu 4.1.2011. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa