Martin Sheen

yhdysvaltalainen näyttelijä

Martin Sheen (alk. Ramón Gerard Antonio Estévez; s. 3. elokuuta 1940 Dayton, Ohio) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka on tullut tunnetuksi etenkin pääosasta elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt sekä muista elokuvista kuten Julma maa, Gandhi, Wall Street – rahan ja vallan katu, Ota kiinni jos saat, JFK – avoin tapaus ja The Departed sekä televisiosarjasta West Wing.

Martin Sheen
Martinsheennavy.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Ramón Gerardo Antonio Estévez
Syntynyt3. elokuuta 1940 (ikä 80)
Dayton, Yhdysvallat
Puoliso Janet Templeton
Näyttelijä
Aktiivisena 1961–
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
martinsheen.net
IMDb
Elonet

Sheen on myös tunnettujen näyttelijöiden Charlie Sheenin ja Emilio Estevezin isä. Lisäksi Sheenilla on kaksi muuta lasta, Renée (s. 1967) ja Ramón (s. 1963), jotka ovat näyttelijöitä. Sheen on ollut naimisissa vuodesta 1961 lähtien Janet Templetonin kanssa.

Sheen on Irakin sodan vastainen aktivisti. Sheen on pidätetty mielenosoitusten takia noin 63 kertaa. Sheen toimii myös PETA:n puolestapuhujana.

Tällä hetkellä Sheen asuu Irlannissa ja opiskelee muun muassa englantilaista kirjallisuutta ja filosofiaa Galwayssa sijaitsevassa yliopistossa.

Sheen on saanut kuusi Emmy-ehdokkuutta ja voittanut Golden Globen ja pari Screen Actors Guild -palkintoa roolistaan West Wingissä.

Sheenillä on tähti Hollywood Walk of Famella.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1970 Me sotasankarit Catch-22 Lt. Dobbs
1972 No Drums, No Bugles Ashby Gatrell
Pickup on 101 Les
Tappava raivo Rage Maj. Holliford
That Certain Summer Gary McClain
1973 Julma maa Badlands Kit Carruthers
Catholics Kit Carruthers
1974 Lännen viimeinen taistelu The Legend of Earl Durand Luther Sykes
California Kid Michael McCord
1975 Suloinen panttivanki Sweet Hostage Leonard Hatch
1976 Kassandran silta The Cassandra Crossing Robby Navarro
Pieni tyttö, joka asuu kujan päässä The Little Girl Who Lives Down the Lane Frank Hallet
1979 Ilmestyskirja. Nyt. Apocalypse Now Benjamin L. Willard
Kotkan siivet Eagle’s Wing Pike
1980 Hurrikaani The Final Countdown Warren Lasky
1981 Loophole Stephen Booker
1982 Gandhi Vince Walker
Mestaruuskausi That Championship Season Tom Daley
Kahle In the Custody of Strangers Frank Caldwell
Enigma Alex Holbeck
1983 Kahdeksan syytettyä In the King of Prussia Samuel Salus II
Mies, nainen ja lapsi Man, Woman and Child Robert Beckwith
Viimeinen yhteys: The Dead Zone The Dead Zone Greg Stillson
1984 Tulessa syntynyt Firestarter kapteeni James Hollister
1986 Ketjureaktio A State of Emergency Alex Carmody
Särkynyt sielu Shattered Spirits Lyle Mollencamp
1987 Pahan riivaamat The Believers Cal Jamison
Siesta Del
Wall Street – rahan ja vallan katu Wall Street Carl Fox
1988 Da Charlie Tynan
Tuomio Berliinissä Judgment in Berlin Herbert Jay Stern
1989 Cold Front John Hyde
Beverly Hills’in ”pentu” Beverly Hills Brats tohtori Jeffrey Miller
Atomisotilaat Nightbreaker tohtori Alexander Brown
Beyond the Stars Paul Andrews
1990 Pankkiiripiika The Maid Anthony Wayne
JFK – avoin tapaus JFK kertoja (äänirooli)
1992 Villi ja vapaa Running Wild Dan Walker
1993 Numeromurhat When the Bough Breaks kapteeni Swaggert
Ghost Brigade Haworth
Fortunes of War Francis Labeck
Vaara hiljaisuudessa Hear No Evil Brock
Hot Shots 2 – kaikkien jatko-osien äiti Hot Shots! Part Deux Benjamin L. Willard
Gettysburgin taistelu Gettysburg Robert E. Lee
A Matter of Justice Jack Brown
1994 Guns of Honor Jackson Baines Hardin
Hits! Kelly
Boca Jesse James Montgomery
1995 Amerikan presidentti The American President A.J. McInnerney
Sacred Cargo Andrew Kanvesky
Dillinger & Capone John Dillinger
Captain Nuke and the Bomber Boys Jeff Snyder
The Break Gil Robbins
Dead Presidents tuomari
Gospa Jozo Zovko
1996 Sota kotirintamalla The War at Home Bob Collier
Dorothy Dayn tarina Entertaining Angels: The Dorothy Day Story Peter Maurin
1997 Truth or Consequences, N.M. Sir
Spawn Jason Wynn
1998 Syyllinen - kunnes toisin todistetaan A Stranger in the Kingdom Sigurd Moulton
Gunfighter The Stranger
Monument Ave. Hanlon
Tunnustuksia kuolemansellistä A Letter from Death Row Mr. Raine
Piru mieheksi Free Money Bill Peterson
1999 Ninth Street Frank
Koiruuksia kerrakseen Lost & Found Stephen Collins
Storm James Roberts
2001 The One – ympyrä sulkeutuu O Duke Goulding
2002 Ota kiinni jos saat Catch Me if You Can Roger Strong
2003 Mercy of the Sea Frederik
The Commission Nicholas Katzenbach
2006 The Departed Oliver Queenan
Bobby Jack Stevens
2007 Talk to Me Sonderling
Unohdetut Bordertown George Morgan
Flatland: The Movie Arthur Square
2009 Echelon salaliitto Echelon Conspiracy Raymond Burke
Love Happens Burken appi-isä
Imagine That Dante D’Enzo
The Kid: Chamaco tohtori Frank Irwin
2010 The Way Thomas Avery
2011 Stella Days Daniel Barry
The Double Tom Highland
2012 Seeking a Friend for the End of the World Frank Petersen
The Amazing Spider-Man Ben Parker
2014 Bhopal: A Prayer for Rain Warren Anderson
Selma Glenn Warburg
Ask Me Anything Frank Minis Johnson
Trash Juilliard
2015 The Vessel Douglas
2016 Rules Don’t Apply Noah Dietrich
2018 Come Sunday Oral Roberts
2019 Princess of the Row John Austin
The Devil Has a Name Ralph Wegis
2021 Judas and the Black Messiah J. Edgar Hoover

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.