Avaa päävalikko

Lumen Valo on suomalainen a cappella -lauluyhtye. Se on yksi suomalaisen vanhan musiikin liikkeen kantavista voimista ja on vuonna 1993 tapahtuneesta ensiesiintymisestään lähtien ollut nostamassa esiin ennen kaikkea Suomessa harvoin kuultuja renessanssiajan säestyksettömän moniäänisen laulun aarteita.

Kahdeksasta laulajasta (kaksi sopraanoa, kaksi alttoa, kaksi tenoria, baritoni ja basso) koostuva Lumen Valo on keskittynyt renessanssiajan suurimuotoisten kirkkomusiikkiteosten esittämiseen ja taltioimiseen, mutta on samalla laajentanut ohjelmistoaan kattamaan myös keskiajan, barokin ja oman aikamme musiikkia.

Lumen Valo -yhtye on perustamisvuotensa 1993 jälkeen konsertoinut koti- ja ulkomailla yli 300 kertaa ja julkaissut yhdeksän cd-levyä. Yhtye on esiintynyt lähes kaikilla merkittävillä musiikkifestivaaleilla kotimaassaan (Avanti!n Suvisoitto, Kuhmon kamarimusiikkijuhlat, Turun musiikkijuhlat, Sastamala Gregoriana), mutta myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lumen Valo on tehnyt yhteistyötä muun muassa englantilaisten The Hilliard Ensemblen ja QuintEssentialin, yhdysvaltalaisen The Washington Sackbutt and Cornett Ensemblen, Helsingin Barokkiorkesterin (HBO) ja Aapo Häkkisen, Rocinante -yhtyeen, sekä teatteriohjaajien Michael Baranin ja Ville Sandqvistin kanssa. Lumen Valo on esiintynyt lukuisissa TV- ja radio-ohjelmissa. Yhtyeen kalenterivuoden kulmakiviä ovat Mysterium -nimeä kantava joulukonsertti, pääsiäsviikon konsertit sekä konsertti pyhäinpäivänä.


DiskografiaMuokkaa

  • Mary in the Land of Snow and Light (Alba Records, 1996)
  • Tenebrae (Alba Records, 1997)
  • Zelenka (2CD, Alba Records, 1999)
  • Mysterium (Sigillum LVCD1, 2000)
  • Gravity (Sigillum LVCD2, 2001)
  • Adoratio (Sigillum LVCD3, 2004)
  • Maria (Sigillum LVCD4, 2008)
  • Requiem (Sigillum LVCD 5, 2009)
  • Miraculum (Sigillum LVCD 6, 2010)
  • Neitsy äitix (Sigillum LVCD 7, 2016)

PalkinnotMuokkaa

Yhdysvaltalainen a cappella -musiikkia edistävä Contemporary A Cappella Society (CASA) palkitsi 1.4.2011 vuoden parhaita a cappella -äänitteitä ja niiden tekijöitä. CASA valitsi The Contemporary A Cappella Recording Award 2011, eli CARA -palkinnon saajaksi parhaan klassisen albumin kategoriassa Lumen Valo -lauluyhtyeen marraskuussa 2010 julkaistun ”miraculum” CD-levyn (SIGILLUM LVCD6).

The Contemporary A Cappella Society Yhdysvalloissa valitsi huhtikuussa 2010 Lumen Valon Requiem -äänitteellä oleva Giaches de Wertin sävellyksen Adesto dolori meo klassisen musiikin sarjan vuoden parhaaksi teostallenteeksi. Contemporary A Cappella Award -palkinnolle (The CARA´s) valittu sävelmä on julkaistu syksyllä 2009.

Vuonna 2001 julkaistu Gravity sai YLE Radio 1:n toimittajien Vuoden levy 2001 -erikoistunnustuspalkinnon.

KokoonpanoMuokkaa

  • Anna Villberg (1. sopraano)
  • Titta Lampela (2. sopraano)
  • Hanna Graeffe (1. altto)
  • Riikka Noreila (2. altto)
  • Aaro Haapaniemi (1. tenori)
  • Kari Turunen (2. tenori)
  • Valter Maasalo (baritoni)
  • Juha Suomalainen (basso)

Aiheesta muuallaMuokkaa