Avaa päävalikko

Luettelo kuninkaallisen laivaston panssarilaivoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Taistelulaivojen edeltäjätMuokkaa

Skotlannin laivaston alukset ennen vuotta 1707Muokkaa

Pääartikkeli: Luettelo Skotlannin laivaston aluksista

Ennen vuoden 1707 unionisopimusta Skotlannin kuningaskunnan alukset muodostivat Skotlannin kuningaskunnan laivaston.

Englanin laivaston alukset ennen vuotta 1660Muokkaa

Pääartikkeli: Luettelo Englannin laivaston aluksista

Britannian kuninkaallinen laivasto muodostettiin virallisesti vasta Kaarle II:n palattua valtaan vuonna 1660. Ennen tuota vuotta sotalaivat olivat ensin hallitsijan omaisuutta ja Kaarle I:n mestauksen jälkeen vuonna 1648 alukset siirtyivät valtion omaisuudeksi.

Kuninkaallisen laivaston linjalaivat (1660-1880)Muokkaa

Pääartikkeli: Luettelo Kuninkaallisen laivaston linjalaivoista

Linjalaiva oli termi, jolla kuninkaallinen laivasto määritteli sotalaivan, joka kykeni toimimaan taistelulinjassa. Alukset olivat puurunkoisia vuodesta 1660 alkaen 1800-luvun taistelulaivojen kehittymisen alkuun. Vuodesta 1840 höyryvoimaa käyttävät potkurialukset otettiin käyttöön ja 1860 ensimmäinen panssaroitu puurunkoinen sotalaiva laskettiin vesille. Varsinaisten taistelulaivojen valmistus alkoi 1880-luvulla.

Kuninkaallisen laivaston ironcladtaistelulaivat (1860–1882)Muokkaa

Amiraliteetti otti käyttöön nimikkeen taistelulaiva vasta 1880-luvun alussa, jolloin Colossus-luokan alukset valmistuivat. Vuodesta 1860 alkaen valmistuneita aluksia voidaan siten pitää kehityspolkuna varsinaisiin taistelulaivoihin.

Avomerikelpoiset ironcladit (1860–1888)Muokkaa

  • Warrior-luokka engl. broadside ironclads[1]
    • Warrior (1860) - museolaivana Portsmouthissa
    • Black Prince (1861) - Emerald 1903, Impregnable III 1910, myyty romutettavaksi 1923
  • Defence-luokka engl. broadside ironclads[2]
    • Defence (1861) - Indus 1898; proomu 1922; myyty romutettavaksi 1935
    • Resistance (1861) - myyty 1898; haaksirikkoutunut 1899; nostettu ja romutettu
  • Hector-luokka engl. broadside ironclads[3]
    • Hector (1862) - myyty romutettavaksi 1905
    • Valiant (1863) - Indus 1898, Valiant (Old) 1916, and Valiant III 1919; uiva öljytankki 1924; myyty romutettavaksi 1957
  • Achilles (1863) engl. broadside ironcladHibernia 1902, Egmont 1904, Egremont 1918, ja Pembroke 1919; myyty romutettavaksi 1925
  • Minotaur-luokka engl. broadside ironclads[4]
    • Minotaur (1863) - Boscawen 1904, Ganges 1906, ja Ganges II 1908; myyty romutettavaksi 1922
    • Agincourt (1865) - Boscawen III 1904 ja Ganges II 1906; hiiliproomu C109 1908; myyty romutettavaksi 1960
    • Northumberland (1866) - Acheron 1904; hiiliproomu C 1909, C68 1926; myyty 1927; proomu Stedmound, romutettu 1935
  • Prince Consort -luokka engl. broadside ironclads
    • Prince Consort (1862) (ex-Triumph) - myyty romutettavaksi 1882
    • Caledonia (1862) - myyty romutettavaksi 1886
    • Ocean (1863) - myyty romutettavaksi 1882
  • Royal Oak (1862) engl. broadside ironclad (muutettu Bulwark-luokasta) - kölilaskettu 1871; myyty romutettavaksi 1885[5]
  • Royal Alfred (1864) engl. central-battery ironclad (muutettu Bulwark-luokasta)- myyty romutettavaksi 1885
  • Research (1863) engl. central-battery ironclad — myyty romutettavaksi 1884[6]
  • Enterprise (1864) engl. central-battery ironclad — myyty romutettavaksi 1886
  • Favorite (1864) engl. central-battery ironclad — myyty romutettavaksi 1886
  • Zealous (1864) engl. central-battery ironclad (muutettu Bulwark-luokasta) - kölilaskettu 1875; myyty romutettavaksi 1886[7]
  • Repulse (1868) engl. central-battery ironclad (muutettu Bulwark-luokasta) - myyty romutettavaksi 1889
  • Lord Clyde -luokka engl. broadside ironclads
  • Pallas (1865) engl. central-battery ironclad — myyty romutettavaksi 1886[8]
  • Bellerophon (1865) engl. central-battery ironcladIndus III 1904; myyty romutettavaksi 1922
  • Penelope (1867) engl. central-battery ironclad — proomu 1897; myyty romutettavaksi 1912[9]
  • Hercules (1868) engl. central-battery ironcladCalcutta 1909 ja Fisgard II 1915; myyty romutettavaksi 1932
  • Monarch (1868) engl. masted turret-shipSimoom 1904; myyty romutettavaksi 1905
  • Captain (1869) engl. masted turret-ship - haaksirikkoutunut 1870
  • Audacious-luokka engl. central-battery ironclads
    • Audacious (1869) - Fisgard 1904 ja Imperieuse 1914; myyty romutettavaksi 1922
    • Invincible (1869) - Erebus 1904 ja Fisgard II 1906; haaksirikkoutunut hinattaessa 1914
    • Iron Duke (1870) - proomu 1900; myyty romutettavaksi 1906
    • Vanguard (1870) - uponnut törmäyksen seurauksena 1875
  • Swiftsure-luokka engl. central-battery ironclads
    • Swiftsure (1870) - Hulked 1901; renamed Orontes 1904; sold for BU 1908
    • Triumph (1870) - Renamed Tenedos 1904, Indus IV 1912, and Algiers 1912; sold for BU 1921
  • Sultan (1870) engl. central-battery ironclad — Named Fisgard IV 1906-1931; sold for BU 1946
  • Devastation-luokka engl. mastless turret-ship
    • Devastation (1871) - myyty romutettavaksi 1908
    • Thunderer (1872) mastless turret-ship — myyty romutettavaksi 1909
  • Alexandra (1875) engl. central-battery ironclad — myyty romutettavaksi 1908
  • Temeraire (1876) engl. central-battery ironclad with barbettesIndus II 1904 ja Akbar 1915; myyty romutettavaksi 1921
  • Superb-luokka (Ottomaanien hankinta) engl. central-battery ironclads
    • Superb (laskettu vesille nimellä Hamidieh) (1875) - myyty romutettavaksi 1906
    • (Ottoman Messudieh)
  • Neptune (1874) (ex-Independencia) engl. masted turret-ship — myyty romutettavaksi 1903
  • Dreadnought (1875) engl. mastless turret-ship — myyty romutettavaksi 1908
  • Inflexible (1876) engl. central citadel turret-ship — myyty romutettavaksi 1903
  • Ajax-luokka engl. central citadel turret-ships
    • Agamemnon (1879) - romutettu 1903
    • Ajax (1880) - myyty romutettavaksi 1904
  • Colossus-luokka engl. turret-ships
  • Admiral-luokka engl. mastless turret ships
  • Victoria-luokka engl. mastless turret ships
  • Trafalgar-luokka engl. mastless turret ships

Rannikkopuolustus ironcladitMuokkaa

  • Royal Sovereign (1862) engl. turret-ship (muutettu Duke of Wellington -luokasta) - myyty romutettavaksi 1885
  • Prince Albert (1864) engl. turret-ship — myyty romutettavaksi 1899
  • Scorpion-luokka engl. masted turret-ships
    • Scorpion (1863) - upotettu maalilaivana 1901; nostettu ja myyty romutettavaksi 1903; haaksirikkoutunut hinattaessa romuttamolle 1903
    • Wivern (1863) - myyty romutettavaksi 1922
  • Cerberus-luokka engl. turret-ships
    • Cerberus (1868) (Victoria) - Platypus II 1918; upotettu aallonmurtajaksi 1926
    • Magdala (1870) (Intia) - myyty romutettavaksi 1904
  • Abyssinia (1870) (Intia) engl. turret-ship — myyty romutettavaksi 1903
  • Hotspur (1870) engl. turret-ship — myyty romutettavaksi 1904
  • Glatton (1871) engl. turret-ship — myyty romutettavaksi 1903
  • Cyclops-luokka engl. turret-ships
    • Cyclops (1871) - myyty romutettavaksi 1903
    • Gorgon (1871) - myyty romutettavaksi 1903
    • Hecate (1871) - myyty romutettavaksi 1903
    • Hydra (1871) - myyty romutettavaksi 1903
  • Rupert (1872) engl. turret-ship — myyty romutettavaksi 1907
  • Belleisle-luokka (Ottomaanien tilaamia aluksia, engl. central battery ships
    • Belleisle (ex- Peki-Shereef) (1876) - myyty romutettavaksi 1904
    • Orion (ex- Boordhi-Zaffer) (1879) - Orontes 1909; myyty romutettavaksi 1913
  • Conqueror-luokka engl. turret-ships
    • Conqueror (1881) - myyty romutettavaksi 1907
    • Hero (1885) - upotettu maalilaivana 1908; nostettu ja romutettu

LähteetMuokkaa

  • Lyon, David & Winfield, Rif: Sail & Steam Navy List - All the Ships of the Royal Navy 1815-1889. Lontoo: Chatham Publishing/National Maritime Museum, 2004. ISBN 1-86176-032-9. (englanniksi)
  • Gardiner Robert (toim.): Conway's All the World's Fighting Ships 1860-1905. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 2002. ISBN 0-85177-133-5. (englanniksi)

ViitteetMuokkaa

  1. Gardiner, Robert s. 7
  2. Gardiner, Robert s. 8
  3. Gardiner, Robert s. 9
  4. Gardiner, Robert s. 10
  5. Gardiner, Robert s. 11
  6. Gardiner, Robert s. 12
  7. Gardiner, Robert s. 13
  8. Gardiner, Robert s. 14
  9. Gardiner, Robert s. 15