Avaa päävalikko

Luettelo elokuvan The Avengers saamista palkinnoista ja ehdokkuuksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

The Avengers (engl. Marvel’s The Avengers, Britteinsaarilla Marvel Avengers Assemble) on vuonna 2012 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Joss Whedon. Se perustuu Marvel Comicsin Kostajat-sarjakuviin. Elokuvan pääosissa esiintyvät Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgård ja Samuel L. Jackson. The Avengersissa Nick Fury (Jackson), rauhanturvajärjestö S.H.I.E.L.D.:n johtaja, värvää joukon supersankareita estämään Lokin (Hiddleston) aikeet alistaa Maan asukkaat.[1]

The Avengers, joka tuotettiin 220 miljoonan dollarin budjetilla, sai ensi-iltansa 27. huhtikuuta 2012. Sitä esitettiin elokuvateattereissa 22 viikon ajan, jona aikana se tuotti yhteensä yli 1,5 miljardia dollaria lipputuloja.[2] Elokuva on kerännyt lukuisia palkintoja ja ehdokkuuksia, joista useimmat tunnustavat itse elokuvaa, sen näyttelijöiden suorituksia (etenkin Downey, Johanssonin ja Hemsworthin) ja elokuvan erikoistehosteita. The Avengers oli ehdolla parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkintoon ja parhaiden erikoistehosteiden Bafta-palkintoon. Elokuva oli myös ehdolla kolmeen Critic’s Choice -palkintoon, viiteen Empire-palkintoon, kuuteen Kid’ Choice -palkintoon, kuuteen MTV Movie Awards -palkintoon (voittaen kolme), kolmeentoista People's Choice -palkintoon (voittaen kolme), kuuteen Saturn-palkintoon (voittaen neljä), yhteentoista Teen Choice -palkintoon (voittaen kaksi) sekä kuuteen VES-palkintoon (voittaen kaksi).

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

Palkinto Ajankohta Kategoria Saajat ja ehdokkaat Tulos Lähde
Golden Trailer Awards 31. toukokuuta 2012 Kesän 2012 menestyselokuvan traileri The Avengers ”Personal” Ehdokkuus [3]
Paras televisiomainos – Toiminta The Avengers ”Become” Ehdokkuus
Teen Choice Awards 22. heinäkuuta 2012 Paras elokuva – Scifi/Fantasia The Avengers Ehdokkuus [4]
Paras miesnäyttelijä – Scifi/Fantasia Chris Hemsworth Ehdokkuus
Robert Downey Jr. Ehdokkuus
Paras naisnäyttelijä – Scifi/Fantasia Scarlett Johansson Ehdokkuus
Paras kiukunpuuska Mark Ruffalo Ehdokkuus
Paras pahis Tom Hiddleston Ehdokkuus
Paras kohtauksenviejä – Miesnäyttelijä Chris Evans Ehdokkuus
Paras kesäelokuva – Toiminta The Avengers Voitto
Paras kesäelokuvan tähti – Miesnäyttelijä Robert Downey Jr. Ehdokkuus
Chris Hemsworth (The Avengers ja Lumikki ja metsästäjä) Voitto
Paras kesäelokuvan tähti – Naisnäyttelijä Scarlett Johansson Ehdokkuus
Hollywood Awards 10. lokakuuta 2012 Erikoisefektit Jeff White Voitto [5]
Detroit Film Critics Society 14. joulukuuta 2012 Paras näyttelijäkokoonpano The Avengers Ehdokkuus [6]
St. Louis Gateway Film Critics Association 17. joulukuuta 2012 Parhaat erikoisefektit The Avengers Ehdokkuus [7]
People’s Choice Awards 9. tammikuuta 2013 Paras elokuva The Avengers Ehdokkuus [8]
Paras toimintaelokuva Ehdokkuus
Paras elokuvasarja Ehdokkuus
Paras miesnäyttelijä Robert Downey Jr. Voitto
Paras naisnäyttelijä Scarlett Johansson Ehdokkuus
Paras toimintaelokuvatähti Chris Evans Ehdokkuus
Chris Hemsworth (The Avengers ja Lumikki ja metsästäjä) Voitto
Robert Downey Jr. Ehdokkuus
Paras elokuvasupersankari Chris EvansKapteeni Amerikka Ehdokkuus
Chris HemsworthThor Ehdokkuus
Robert Downey Jr.Rautamies Voitto
Paras hahmojen välinen kemia Scarlett Johansson ja Jeremy Renner Ehdokkuus
Paras sankaruuden esikuva Scarlett Johansson Ehdokkuus

LähteetMuokkaa

  1. Scott, A. O.: Superheroes, Super Battles, Super Egos The New York Times. 3.5.2012. Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
  2. Marvel's The Avengers (2012) Box Office Mojo. Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
  3. The 13th Annual Golden Trailer Awards Golden Trailer Awards. Arkistoitu alkuperäisestä 7.12.2012. Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
  4. First Wave of 'Teen Choice 2012' Nominees Announced 18.5.2012. Arkistoitu alkuperäisestä 18.5.2012. Teen Choice Awards. Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
  5. 2012 Hollywood Film Awards launches the awards season 23.10.2012. Arkistoitu alkuperäisestä 24.10.2012. Hollywood Film Festival. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
  6. The 2012 Detroit Film Critics Society Awards 14.12.2012. Arkistoitu alkuperäisestä 15.9.2014. Detroit Film Critics Society. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
  7. Knegt, Peter: St. Louis Critics Announce 2012 Award Winners IndieWire. 17.12.2012. Arkistoitu alkuperäisestä 15.9.2014. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
  8. The People's Choice Awards nominees are ... People’s Choice Awards. Arkistoitu alkuperäisestä 17.9.2014. Viitattu 21.7.2015. (englanniksi)