Luettelo Suomen varhain rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Suomen varhain rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista kattaa vuoteen 1950 mennessä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat.

Ensimmäisiä uskontokuntia olivat metodistit ja baptistit, jotka molemmat järjestäytyivät omaksi uskontokunnakseen 1892 silloisen eriuskolaislain nojalla.[1] Vuonna 1918 säädettiin laki mooseksenuskolaisista, joka antoi juutalaisille oikeuden perustaa seurakuntia tai uskonnollisia yhdyskuntia; kolme juutalaista seurakuntaa rekisteröitiinkin vuosina 1918–1919.[2][3]

Uskonnonvapauslain perusteella ensimmäisenä rekisteröityi Suomen Vapaakirkko heti 1923 rekisteröinnin tultua mahdolliseksi. Baptistit ja metodistit joutuivat järjestäytymään uudelleen 1920-luvulla. Eräät uskonnot olivat puolestaan järjestäytyneet yhdistyslain nojalla yhdistyksiksi jo ennen uskonnonvapauslain voimaantuloa.[1]

Vuosina 1892–1950 rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia[1][2][4]
Yhdyskunnan nimi Rekisteröity Jäseniä 1952[5] Huomautus
Suomen Piispallinen Metodistikirkko 1892, 1925 1102 Järjestäytyi 1892, uudelleen 1925. Vuodesta 1925 alkaen metodistikirkon suomenkielinen osasto, ruotsinkielisillä metodisteilla oma yhdyskuntansa Metodistkyrkan i Finlands Svenska avdelningen.[6][7]
Suomen Baptistiyhdyskunta 1892, 1928 1801 Järjestäytyi 1892, uudelleen 1928. Nykyinen nimi Suomen Baptistikirkko.
Helsingin juutalainen seurakunta 1918 1609 Jäsenmäärä kattaa kaikki 3 juutalaisseurakuntaa 1952.
Turun juutalainen seurakunta 1919
Viipurin juutalainen seurakunta 1919 Toimi vuodesta 1940 alkaen Helsingissä. Toiminta lakkasi 1940-luvulla, pois rekisteristä 1958.[8][9]
Venäläinen Evankeelinen Seurakunta Suomessa[10][9] 1920, 1931 Perustajissa vuonna 1920 Suomen ja Venäjän alamaisia. Rekisteröitiin uudelleen 1931, mutta määrättiin pois rekisteristä 1936.[9]
Suomen Vapaakirkko 1923 7005 Vapaakirkosta eronnut ruotsinkielinen yhdistys Fria Missionsförbundet perustettu 1921.
Metodistkyrkan i Finlands Svenska avdelningen 1925 Metodistikirkon ruotsinkielinen osasto. Eronnut yhteisymmärryksessä suomenkielisistä metodisteista.[6][7]
Suomen muhamettilainen seurakunta 1925 727 Nykyinen nimi Suomen Islam-seurakunta.
Yksityinen kreikkalaiskatolinen kirkollinen yhdyskunta Viipurissa 1926 377 Nimi Ortodoksinen Pokrovan seurakunta vuodesta 2004.[11]
Kristuksen Pyhä Seurakunta 1926 Keskushahmo Johan Lamminen Humppilasta, kuollut 1944. Yhdyskunnan toiminta hiipui jo ennen Lammisen kuolemaa, eikä sitä enää ollut olemassa vuonna 1958.[9][12]
Turun saksalainen seurakunta 1927 Rekisteröity nimellä Tyska Evangelisk-Lutherska församlingen i Åbo. Poistettu rekisteristä 1929, jonka jälkeen toiminut Helsingin saksalaisen seurakunnan kappeliseurakuntana. Yhdistyi Helsingin saksalaiseen seurakuntaan 1990.[13][14][9]
Suomen vapaa evankelis-luterilainen seurakuntaliitto 1928 543
Suomen Vapaa Evankelis-Luterilainen Kirkko 1929 348 Nykyinen nimi Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko.
Helsingin toinen baptistiseurakunta Tabernaakkeli[15] 1929 Purkautunut ja poistettu rekisteristä 1932, jonka jälkeen liittynyt seurakuntana Suomen baptistiyhdyskuntaan. Rekisteröityi uudelleen 1947, katso alla.[9]
Suomen vapaa katolinen kirkko 1929 91 Perustettu 1927, rekisteröity 1929. Ei kuulu Rooman katoliseen kirkkoon.[16][17]
Katolinen kirkko Suomessa 1929 1683
Englantilainen kirkkokunta ja seurakunta Suomessa[18] 1936 35 Suomen Anglikaaninen kirkko.
Tampereen islamilainen seurakunta 1943 139
Suomen Adventtikirkko 1943 3341 Edeltäjä Suomen Seitsemännen Päivän Adventistien Filantrooppinen yhdistys perustettu jo 1920.
Suomen Ruotsalainen Adventtiyhdyskunta[19] 1944 310 Myöhemmin Suomen Ruotsalainen Adventtikirkko, ruots. Finlands Svenska Adventkyrka.
Jehovan todistajat 1945 26
Tampereen juutalainen seurakunta 1946 Toimi vuoteen 1981 asti.[8]
Helsingin baptistiseurakunta Tabernaakkeli[20] 1947 98 Edeltäjä Helsingin Toinen Baptistiseurakunta Tabernaakkeli toimi Suomen baptistiyhdyskunnan paikallisseurakuntana, mutta erosi siitä myöhemmin. Rekisteröity uudelleen yhdyskunnaksi vuonna 1947, nyt nimellä Helsingin baptistiseurakunta Tabernaakkeli. Lopetti toimintansa 1961.[9]
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 1948 356 Mormonikirkko.

Vuonna 1950 Suomessa toimi yhteensä 18 rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa. Seurakuntien lukumäärällä mitaten suurimpia olivat metodistikirkko ja Suomen vapaakirkko.[21]

Katso myös muokkaa

Lähteet muokkaa

  1. a b c Murtorinne, Eino (päätoim.): Kristinuskon historia 2000, s. 181. 3. osa. Porvoo: Weilin+Göös, 2000. ISBN 951-35-6516-5.
  2. a b Pääkaupunkiseudun ateistit: Kirkollisverotuksesta Kappaleet Mooseksenuskolaiset, Siviilirekisteri
  3. Laki mooseksenuskolaisista
  4. Tilastokeskus: Suomen tilastollinen vuosikirja 1975 doria.fi. 1976.
  5. Tilastollinen päätoimisto: Suomen tilastollinen vuosikirja 1953 (6. Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat vuonna 1953. Jäsenmäärä 31/12 1952.) doria.fi. 1954. Helsinki.
  6. a b Metodismi Suomessa (Arkistoitu – Internet Archive) metodistikirkko.fi, viitattu 9.2.2015
  7. a b Uskonnot Suomessa: Finlands Svenska Metodistkyrka (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. a b Juutalaiset Suomessa (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. a b c d e f g Sundtröm, Kimmo: Toimintansa lopettaneet rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 1923–2017 (20.2.2018). Pääkaupunkiseudun ateistit ry
  10. Päätös Venäläinen Evankeelinen Seurakunta Suomessa-nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 40/1931
  11. Uskonnot Suomessa: Ortodoksinen Pokrovan seurakunta (Arkistoitu – Internet Archive)
  12. Sundström, Kimmo: Kristuksen Pyhä Seurakunta. Pääkaupunkiseudun ateistit ry
  13. Päätös "Tyska Evangelisk-Lutherska församlingen i Åbo"- nimisen uskonnollisen yhdyskunnan ja seurakunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 234/1927
  14. Turun saksalainen seurakunta
  15. Päätös "Helsingin toinen baptistiseurakunta Tabernaakkeli" nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 134/1929
  16. Vapaa katolinen kirkko: Lyhyt esittely (Arkistoitu – Internet Archive)
  17. Päätös "Suomen vapaa katolinen kirkko" nimisen uskonnollisen yhdyskunnan ja siihen liittyneen Helsingin paikallisseurakunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 344/1929
  18. Päätös Englantilainen kirkkokunta ja seurakunta Suomessa (The English Church in Finland) nimisen uskonnollisen yhdyskunnan uuden yhdyskuntajärjestyksen rekisteriin kirjoittamisesta 300/1936
  19. Päätös Suomen Ruotsalaisen Adventtiyhdyskunta nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 677/1944
  20. Päätös "Helsingin baptistiseurakunta Tabernaakkeli" nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 464/1947
  21. Tilastollinen päätoimisto: Suomen tilastollinen vuosikirja 1950 doria.fi. 1951. Helsinki.