Luettelo Miehikkälän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Miehikkälän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Miehikkälän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
III/JR 24:n muistomerkki[1][2] Vanhan rajavartioston lähellä, Tohmonmäentie 240 Muurikkala 60.6467°N, 27.9127°E 1969
Ilmavalvonnan muistolaatta, Haasiankangas[3] Haasiakangas Hurttala 60.6867°N, 27.794°E (tarkkuus 20 m) 2009
Ilmavalvonnan muistolaatta, Myllyvuori[4] Myllyvuori Muurola 60.7745°N, 27.617°E (tarkkuus 20 m) 2009
Ilmavalvonnan muistolaatta, Taarinvuori[5] Taarinvuori Saivikkala 60.6594°N, 27.6967°E (tarkkuus 20 m) 2009
JR 3:n ehtoolliskivi[1] Savanjärvi 60.7463°N, 27.6097°E 1986
Lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkki[1][6] Suur-Miehikkälä 60.7222°N, 27.5695°E 1987
Linnoituspataljoona 3:n aseveljien muistomerkki[1] Salpalinja-museolla (paikkalinkki likimääräinen) 60.6843°N, 27.6703°E 1991
Lista 1:n vankien muistolaatta[1][6] Miehikkälän varavankilan paikalla Suur-Miehikkälä 60.6999°N, 27.5535°E 1987
Kalliokosken lasitehtaan muistomerkki[1][6] Pitkäkoski 60.683°N, 27.5707°E Krouvi, VeikkoVeikko Krouvi ja Seppälä, PekkaPekka Seppälä 1991
Muistomerkki Karjalaan jääneiden vainajien muistolle[1] Miehikkälän kirkon edustalla 60.6742°N, 27.7029°E Nikunen, LauriLauri Nikunen 1990
Rauhan rakentajat -muistomerkki[7] Salpalinja-museolla, Säästöpirtintie 70 60.6845°N, 27.6701°E Räinä, KalleKalle Räinä 2013 Rauhan rakentajat mmerkki.jpg
Sankarihautojen muistomerkki[8] Miehikkälän kirkon sankarihautausmaa, Muurikkalantie 6 60.6745°N, 27.7035°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1952 Miehikkälä sankarimuistomerkki.JPG
Sinisen prikaatin muistomerkki[1] Koulukeskuksen piha 60.6691°N, 27.6967°E Hänninen, JaakkoJaakko Hänninen 1990
Talvisotaan lähteneiden muistolaatta[1] kotiseutumuseon seinässä, Keskustie 23 Miehikkälä 60.6654°N, 27.6922°E Krouvi, VeikkoVeikko Krouvi 1997

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i Muistomerkit Miehikkälä. Viitattu 24.4.2019.
  2. Ahonen, V-M: Koko perheen pyöräilypäivä SunTuubi. 8.9.2017. Viitattu 18.12.2019.
  3. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 25) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  4. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 24) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  5. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 26) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  6. a b c Kaakon retkipyöräilyreitit (PDF) virolahti.fi. Viitattu 24.4.2019.
  7. Maanpuolustusjuhla Salpalinja-museolla – Rauhan rakentajat -muistomerkki paljastettiin sotaveteraani.fi.
  8. Miehikkälä, Miehikkälän hautausmaa ja sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.