Luettelo Itävallan liittokanslereista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Itävallan liittokanslereista. Luettelo alkaa Itävallan ensimmäisestä liittokanslerista Karl Rennerista, joka toimi niin kutsutun Saksalaisen Itävallan liittopresidenttinä. Itävalta oli Saksan miehittämä vuosina 1938–1945. Itävallan nykyinen liittopresidentin virka perustettiin vuonna 1945, jolloin liittokansleriksi nousi jälleen Karl Renner.

LuetteloMuokkaa

Saksalaisen Itävallan liittopresidentitMuokkaa

Kansleri
(syntynyt-kuollut)
virka-aika puolue
  Karl Renner
(1870–1950)
12. marraskuuta 1918 – 21. lokakuuta 1919 Sosiaalidemokraattinen puolue

Itävallan ensimmäisen tasavallan kansleri (1918–1938)Muokkaa

Kansleri
(syntynyt-kuollut)
virka-aika puolue
  Karl Renner
(1870–1950)
12. marraskuuta 1918 – 7. heinäkuuta 1920 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Michael Mayr
(1864–1922)
7. heinäkuuta 1920 – 21. kesäkuuta 1921 Kristillissosiaalinen puolue
  Johann Schober
(1874–1932)
21. kesäkuuta 1921 – 26. tammikuuta 1922 sitoutumaton
Walter Breisky
(1871–1944)
26. tammikuuta 1922 – 27. tammikuuta 1922 Kristillissosiaalinen puolue
  Johann Schober
(1874–1932)
27. tammikuuta 1922 – 31. toukokuuta 1922 sitoutumaton
  Ignaz Seipel
(1876–1932)
31. toukokuuta 1922 – 20. marraskuuta 1924 Kristillissosiaalinen puolue
  Rudolf Ramek
(1881–1941)
20. marraskuuta 1924 – 20. lokakuuta 1926 Kristillissosiaalinen puolue
  Ignaz Seipel
(1876–1932)
20. lokakuuta 1926 – 4. toukokuuta 1929 Kristillissosiaalinen puolue
  Ernst Streeruwitz
(1874–1952)
4. toukokuuta 1929 – 26 . syyskuuta 1929 Kristillissosiaalinen puolue
  Johann Schober
(1874–1932)
26. syyskuuta 1929 – 30. syyskuuta 1930 sitoutumaton
Carl Vaugoin
(1873–1949)
30. syyskuuta 1930 – 4. joulukuuta 1930 Kristillissosiaalinen puolue
Otto Ender
(1875–1960)
4. joulukuuta 1930 – 20. kesäkuuta 1931 Kristillissosiaalinen puolue
  Karl Buresch
(1878–1936)
20. kesäkuuta 1931 – 20. toukokuuta 1932 Kristillissosiaalinen puolue
  Engelbert Dollfuss
(1892–1934)
20. toukokuuta 1932 – 25. heinäkuuta 1934 Isänmaallinen rintama

Itävallan liittotasavallan liittokanslerit (1934–1938)Muokkaa

Kansleri
(syntynyt-kuollut)
virka-aika puolue
  Engelbert Dollfuss
(1892–1934)
1. toukokuuta 1934 – 25. heinäkuuta 1934 Kristillissosiaalinen puolue
Isänmaallinen rintama
  Kurt von Schuschnigg
(1897–1977)
29. heinäkuuta 1934 – 11. maaliskuuta 1938 Isänmaallinen rintama
  Arthur Seyss-Inquart
(1892–1946)
11. maaliskuuta 1938 – 13. maaliskuuta 1938 Kansallisosialistinen työväenpuolue

AnschlussMuokkaa

Itävallan toisen tasavallan kanslerit (vuodesta 1945)Muokkaa

Kansleri
(syntynyt-kuollut)[1]
Virka-aika[1] Puolue[1]
  Karl Renner
(1870–1950)
27. huhtikuuta 1945 – 20. joulukuuta 1945 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Leopold Figl
(1902–1965)
20. joulukuuta 1945 – 2. huhtikuuta 1953 Kansanpuolue
  Julius Raab
(1891–1964)
2. huhtikuuta 1953 – 11. huhtikuuta 1961 Kansanpuolue
  Alfons Gorbach
(1898–1972)
11. huhtikuuta 1961 – 25. helmikuuta 1964 Kansanpuolue
  Josef Klaus
(1910–2001)
2. huhtikuuta 1964 – 3. maaliskuuta 1970 Kansanpuolue
  Bruno Kreisky
(1911–1990)
21. huhtikuuta 1970 – 24. huhtikuuta 1983 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Fred Sinowatz
(1929–2008)
24. toukokuuta 1983 – 16. kesäkuuta 1986 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Franz Vranitzky
(s. 1937)
16. kesäkuuta 1986 – 20. tammikuuta 1997 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Viktor Klima
(s. 1947)
28. tammikuuta 1997 – 4. helmikuuta 2000 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Wolfgang Schüssel
(s. 1945)
4. helmikuuta 2000 – 11. tammikuuta 2007 Kansanpuolue
  Alfred Gusenbauer
(s. 1960)
11. tammikuuta 2007 – 2. joulukuuta 2008 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Werner Faymann
(s. 1960)
2. joulukuuta 2008 – 17. toukokuuta 2016 Sosiaalidemokraattinen puolue
  Christian Kern
(s. 1966)
17. toukokuuta 2016 – 18. joulukuuta 2017
  Sebastian Kurz
(s. 1986)
18. joulukuuta 2017 – 3. kesäkuuta 2019 Kansanpuolue
  Brigitte Bierlein
(s. 1949)
3. kesäkuuta 2019 – 7. tammikuuta 2020 sitoutumaton
  Sebastian Kurz
(s. 1986)
7. tammikuuta 2020 – Kansanpuolue

LähteetMuokkaa

  1. a b c Bundeskanzler seit 1945 Bundeskanzleramt Österreich. Viitattu 1.5.2017. (saksaksi)