Luettelo Hämeenkyrön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Hämeenkyrön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hämeenkyrön kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Tässä luettelossa on kaksi osaa: Hämeenkyrön julkiset taideteokset ja muistomerkit, sekä Pinsiön taidepuiston teokset.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Pinsiön taidepuistoMuokkaa

Hämeenkyrön Pinsiössä sijaitsevan Pinsiön taidepuiston toiminnasta vastaa Pinsiön Taidepuisto ry. Puisto on kävijöille maksuton ja avoinna koko ajan. Puiston jatkuvasti muuttuvaan ja kehittyvään taidenäyttelyyn tehdään uusia teoksia pitkin vuotta ja sieltä myydään teoksia eteenpäin.[1]

Taideteokset ja muistomerkitMuokkaa

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
30. Pirkan hiihdon muistokivi Puolipirkan laavun maastossa, Vasuntie 90 61.69°N, 23.0853°E 1983  
Adam Sasslinin muistolaatta Jumesniemen kirkko-koulun seinässä, Jumesniementie 411 Jumesniemi 61.5386°N, 23.2638°E  
Alussa oli sana Monitoimikeskus Sillan julkisivu, Kyrössarvenkatu 15 Pappilanmetsä 61.6423°N, 23.1949°E Rauhala, OsmoOsmo Rauhala 2017  
Arvo Pentin muistolaatta[2] Hämeenkyrön kunnantalon seinä Pappila 61.6375°N, 23.1952°E  
Arvo ”Poika” Tuomisen muistokivi

[3]

Nikkari-Tuomisentie 14 Kyröspohja 61.6253°N, 23.1613°E  
Eemeli-reliefi[4] Arteles Creative Centerin julkisivu, Hahmajärventie 26 Haukijärvi 61.5629°N, 23.0926°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää  
Hälläpyörä-monumentti Kyröskosken vieressä Kyröskoski 61.6698°N, 23.1907°E  
Hämeenkyrön emäkirkkojen muistokivi Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6323°N, 23.1937°E 1982  
F. E. Sillanpään rintakuva F. E. Sillanpään lukion puisto Kyröskoski 61.6501°N, 23.1887°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1965  
Karjalaan jääneiden muistomerkki Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Pappila 61.6356°N, 23.193°E Hämeenkyrön karjalaiset 1955  
Kirvulaisten muistomerkki[5] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6331°N, 23.1927°E 1943  
Kyröskosken puuvillatehtaan muistomerkki Häijääntien ja Valtakadun liittymä Kyröskoski 61.6621°N, 23.1857°E 2012  
Malakias Costianderin muistokivi[2] Kauhtuantie Järvenkylä 61.6934°N, 23.1578°E
Malja & Kuhilas: Malja[6][7] Tampereentie 210 Kyröskoski 61.6543°N, 23.1749°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 1998  
Malja & Kuhilas: Kuhilas[6][7] Tampereentie 2 Pappila 61.6383°N, 23.1962°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 1998  
Maailman suurin Kekkonen Taidehotelli Urkin Piilopirtin nurmikenttä Pinsiö 61.58°N, 23.4153°E Miettinen, JussiJussi Miettinen
Bedrozo, AnttiAntti Bedrozo
2014
Mannamäen taistelujen 1918 muistomerkki Mannanmäen näkötornin julkisivu Kostula 61.6912°N, 23.1497°E 1938  
Muualle haudattujen muistomerkki Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Pappila 61.6351°N, 23.1937°E  
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[8][9] Hämeenkyrön vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6324°N, 23.195°E 1967  
Paavo Yrjölän muistomerkki[10] Timintie 187 Timi 61.6401°N, 23.2547°E Taisto Mäkinen (refieli)
Hämeenkyrön Kiviveistämö (muistokivi)
1992  
Sankarivainajien muistomerkki[11][12] Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Pappila 61.6353°N, 23.1933°E Filén, EmilEmil Filén 1952  
Sielu ja sielun koti[13][2] Valtakatu 30-40 Kyröskoski 61.6668°N, 23.1797°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2001 (1998)  
Silja[14] Siljanpuisto, Yrjö-Koskisentie Pappila 61.6336°N, 23.1984°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 1988  
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi[11] Honkalan pihamaa Laitila 61.6047°N, 23.2402°E Hämeenkyrön sotainvalidit ja -veteraanit 1989  
Teloitettujen hautapaikan muistomerkki[15] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6322°N, 23.1947°E T. Hynninen 1949  
Tuulen leikkikenttä[2] Ahrolan risti (vanhan Mahnalan tien ja Timin tien liittymä) Ahrola 61.6185°N, 23.2306°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 2000  
Työmiehet Kyrönsarventie 6 Pappila 61.6399°N, 23.1974°E 2009  
Yltä ja alta Sasintie 555 Pinsiö 61.5736°N, 23.4343°E Holt, NancyNancy Holt 1998  

Pinsiön taidepuiston teoksetMuokkaa

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Sariola, AntjeAntje Sariola
Aate[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Kares, AnttiAntti Kares
Forest King[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Krossbeck, ArjaArja Krossbeck
Hanomakki[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Markku Heikkilä
Hiilijalanjälki[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Manninen, KaapoKaapo Manninen 2012
Lehvät[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Markku Heikkilä
Lintukodot[18] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Holopainen, TapioTapio Holopainen
Naamakirja[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Markku Heikkilä
Nimetön[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Miettinen, JussiJussi Miettinen
Ode to the spring[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Krossbeck, ArjaArja Krossbeck
Puistoankkuri[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila 2012
Sarvikko[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Kanko, SeppoSeppo Kanko
Sininen auto[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö 61.5793°N, 23.4175°E Tirronen, KullervoKullervo Tirronen
Suojelusenkeli[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila 2010
Torso[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Holopainen, TapioTapio Holopainen
Trukkipukki[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila
Tuulityttö[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Kanko, SeppoSeppo Kanko 2012
Unohdetut[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Krossbeck, ArjaArja Krossbeck
Valopää[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila 2012

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teoksetMuokkaa

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Hälläpyörä Valtakatu 55, Kyröskoski ? Kares, AnttiAntti Kares 2017 2018 Myyty  
Kulkukissa Korkomäen Kallen puisto, Kyröskoski ? Miettinen, JussiJussi Miettinen 2017 2018 Myyty  
Kyrös-kärki Kyröskosken tori, Sepänkatu 1, Kyröskoski ? Antila, JariJari Antila

Manninen, KaapoKaapo Manninen

2017 2018 Myyty  
Valtakadun perho Valtakatu 61, Kyröskoski ? Kanko, SeppoSeppo Kanko 2017 2018 Myyty  

LähteetMuokkaa