Luettelo Brasilian presidenteistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Brasilian presidenteistä. Luettelo alkaa vuodesta 1891.

Vanha tasavalta (1889–1930)Muokkaa

№. Presidentti
(syntynyt–kuollut)
Virkakausi Puolue
1. Deodoro da Fonseca
(1827–1892)
  26. helmikuuta 1891 – 23. marraskuuta 1891 Sotilasjuntta
2. Floriano Peixoto
(1839–1895)
  23. marraskuuta 1891 – 14. marraskuuta 1894 Sotilasjuntta
3. Prudente de Morais
(1841–1902)
  15. marraskuuta 1894 – 14. marraskuuta 1898 Tasavaltalainen federalistipuolue
4. Manuel Ferraz de Campos Sales
(1841–1913)
  15. marraskuuta 1898 – 14. marraskuuta 1902 São Paulon tasavaltalainen puolue
5. Rodrigues Alves
(1848–1919)
  15. marraskuuta 1902 – 14. marraskuuta 1906 São Paulon tasavaltalainen puolue
6. Afonso Pena
(1847–1909)
  15. marraskuuta 1906 – 14. kesäkuuta 1909 Mineiron tasavaltalainen puolue
7. Nilo Peçanha
(1867–1924)
  14. kesäkuuta 1909 – 14. marraskuuta 1910 Rion tasavaltalainen puolue
8. Hermes da Fonseca
(1855–1923)
  15. marraskuuta 1910 – 14. marraskuuta 1914 Konservatiivinen tasavaltalaispuolue
9. Venceslau Brás
(1868–1966)
  15. marraskuuta 1914 – 14. marraskuuta 1918 Mineiron tasavaltalainen puolue
10. Delfim Moreira
(1868–1920)
  16. tammikuuta 1919 – 28. heinäkuuta 1919 Mineiron tasavaltalainen puolue
11. Epitácio Pessoa
(1865–1942)
  28. heinäkuuta 1919 – 14. marraskuuta 1922 Mineiron tasavaltalainen puolue
12. Artur Bernardes
(1875–1955)
  15. marraskuuta 1922 – 14. marraskuuta 1926 Mineiron tasavaltalainen puolue
13. Washington Luís
(1869–1957)
  15. marraskuuta 1926 – 24. lokakuuta 1930 São Paulon tasavaltalainen puolue

Vargas-aika (1930–1946)Muokkaa

№. Presidentti
(syntynyt–kuollut)
Virkakausi Puolue
14. Getúlio Vargas
(1882–1954)
  20. heinäkuuta 1934 – 29. lokakuuta 1945 Liberaaliallienssipuolue
15. José Linhares
(1886–1957)
  29. lokakuuta 1945 – 31. tammikuuta 1946 Korkeimman oikeuden presidentti

46 tasavalta (1946–1964)Muokkaa

№. Presidentti
(syntynyt–kuollut)
Virkakausi Puolue
16. Eurico Gaspar Dutra
(1883–1974)
  31. tammikuuta 1946 – 30. tammikuuta 1951 Sosiaalidemokraattinen puolue (sotilastausta)
17. Getúlio Vargas
(1882–1954)
  31. tammikuuta 1951 – 24. elokuuta 1954 Työväenpuolue
18. João Café Filho
(1899–1970)
  3. syyskuuta 1954 – 30. tammikuuta 1956 Sosiaalinen edistyspuolue
19. Carlos Luz
(1894–1961)
  9. marraskuuta 1955 – 11. marraskuuta 1955 Sosiaalidemokraattinen puolue
20. Nereu Ramos
(1888–1958)
  11. marraskuuta 1955 – 30. tammikuuta 1956 Sosiaalidemokraattinen puolue
21. Juscelino Kubitschek
(1902–1976)
  31. tammikuuta 1956 – 30. tammikuuta 1961 Sosiaalidemokraattinen puolue
22. Jânio Quadros
(1917–1992)
  31. tammikuuta 1961 – 25. elokuuta 1961 Kansallinen työväenpuolue
23. Pascoal Ranieri Mazzilli
(1910–1975)
  25. elokuuta 1961 – 7. syyskuuta 1961 Sosiaalidemokraattinen puolue
24. João Goulart
(1918–1976)
  7. syyskuuta 1961 – 1. huhtikuuta 1964 Työväenpuolue (historiallinen)

Sotilasdiktatuuri (1964–1985)Muokkaa

№. Presidentti
(syntynyt–kuollut)
Virkakausi Puolue
25. Pascoal Ranieri Mazzilli
(1910–1975)
  1. huhtikuuta 1964 – 15. huhtikuuta 1964 Sosiaalidemokraattinen puolue
26. Humberto Castelo Branco
(1897–1967)
  15. huhtikuuta 1964 – 14. maaliskuuta 1967 Sotilasjuntta
27. Artur da Costa e Silva
(1899–1969)
  15. maaliskuuta 1967 – 31. elokuuta 1969 Sotilasjuntta
28. Emílio Garrastazu Médici
(1905–1985)
  30. lokakuuta 1969 – 14. maaliskuuta 1974 Sotilasjuntta
29. Ernesto Geisel
(1907–1996)
  15. maaliskuuta 1974 – 14. maaliskuuta 1979 Sotilasjuntta
30. João Figueiredo
(1918–1999)
  15. maaliskuuta 1979 – 14. maaliskuuta 1985 Demokraattinen sosiaali puolue

Uusi tasavalta (1985 – nykyinen)Muokkaa

№. Presidentti
(syntynyt–kuollut)
Virkakausi Puolue
Tancredo Neves
(1910–1985)
  Ei koskaan astunut virkaan Brasilian Demokraattinen Liike
31. José Sarney
(s. 1930)
  21. huhtikuuta 1985 – 14. maaliskuuta 1990 Brasilian Demokraattinen Liike
32. Fernando Collor de Mello
(s. 1949)
  15. maaliskuuta 1990 – 29. joulukuuta 1992 Kristillinen työväenpuolue
33. Itamar Franco
(1930–2011)
  29. joulukuuta 1992 – 31. joulukuuta 1994 Brasilian Demokraattinen Liike
34. Fernando Henrique Cardoso
(s. 1931)
  1. tammikuuta 1995 – 31. joulukuuta 2002 Sosiaalidemokraattinen puolue
35. Luiz Inácio Lula da Silva
(s. 1945)
  1. tammikuuta 2003 – 31. joulukuuta 2010 Työväenpuolue
36. Dilma Rousseff
(s. 1947)
  1. tammikuuta 2011 – 31. elokuuta 2016 Työväenpuolue
37. Michel Temer
(s. 1940)
  31. elokuuta 2016 – 31. joulukuuta 2018 Brasilian Demokraattinen Liike
38. Jair Bolsonaro
(s. 1955)
  1. tammikuuta 2019 alkaen Sosiaaliliberaalinen puolue

Elossa olevat entiset presidentitMuokkaa