Avaa päävalikko
Tämä artikkeli käsittelee sveitsiläistä yhtyettä. Krokus on myös Esteri Tomulan suunnittelema Arabian astiasarja.

Krokus on vuonna 1974 Solothurnissa Sveitsissä perustettu heavy metal -yhtye, jolla oli aktiivisuus ja suosio huipussaan 1980-1984, jolloin se keikkaili tiheään Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Englannissa. Krokus-yhtyeen perustivat kitaristi Tommy Kiefer ja rumpali Chris von Rohr. Vuonna 1976 ilmestyneelle ensilevylle heihin liittyivät Hansi Droz ja basisti Remo Spadino.[1]

Krokus
Krokus - Band 2008.jpg
Tiedot
Tyylilaji heavy metal
Kotipaikka Sveitsi
Laulukieli Englanti
Jäsenet

Chris von Rohr rummut (1975-1977), laulu (1977-1979), bassokitara 1979-1983, 1987-1989, 2008-)
Fernando von Arb, kitara (1976-2004, 2008-)
Marc Storace, laulu (1979-1988, 1994-1996, 2002-)
Flavio Mezzodi, rummut (2013-)
Mandy Meyer, kitara (1981, 2004-2007, 2012-)
Mark Kohler, kitara (1982-1988, 1994-1996, 2008--)

Levy-yhtiö


Aiheesta muualla
MusicBrainz

Yhtyeen kokoonpano on sittemmin muuttunut ajan mukana huomattavasti. Sen kuuluisimpia jäseniä ovat olleet Mark Storace, Fernando Von Arb, Mark Kohler, Chris Von Rohr ja Freddy Steady. Kiefer kuoli vuonna 1986.[1] Yhtye soitti yleensä menevää rockia, mutta hitaitakin rock-kappaleita mahtui joukkoon.

Yhtye on viime vuosina (2002-2006) yrittänyt comebackia ja onnistunutkin myymään levyä Rock the Block.

Sisällysluettelo

HistoriaMuokkaa

Kitaristi Tommy Kiefer ja rumpali Chris von Rohr perustivat yhtyeen vuonna 1974. Alunperin he soittivat progressiivista rokkia, mutta nähtyään AC/DC:n lavalla he päättivät siirtyä tekemään raskaampaa musiikkia.[2]

Vuoden 1980 levy Metal Rendez-Vous nosti yhtyeen näkyville Yhdysvalloissa ja Englannissa. Tämän levyn suosituimpia kappaleita olivat "Heatstrokes", joka oli jonkin aikaa Britannian metallilistojen ykkönen. Muita yleisön suosimia levyn kappaleita olivat mm. Bedside Radio ja reggaevaikutteinen, silti metallisen hidas Tokyo Nights. Yhtyeen levy One Vice at a Time toi sille maineen AC/DC-imitaattorina, mutta Krokusin suosio kasvoi yhä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Krokusta on sanottu "Euroopan AC/DC":ksi.lähde?

 
Krokus lavalla vuonna 2008.

Yhdysvalloissa heidän lopullinen läpimurtonsa synty albumin Headhunter (1983) myötä, sitä myytiin Amerikassa platinalevyn verran. Kanadassa ja Sveitsissä levyä myytiin kultalevyn verran. Levyn hittikappaleiksi muodustuivat kappaleet "Screaming in the Night" ja "Eat the Rich. Seuraavana vuonna ilmestynyt The Blitz oli siirtymä kaupalliseen popmetallin suuntaan. [3]

Vuonna 1986 julkaistu Change of Address oli kaupallinen pettymys. Seuraavan levyn jälkeen Heart Attack hajosi. Fernando Von Arb kokosi yhtyeen uudelleen, täysin uudella kokoonpanolla vuonna 1991.[3]

Vuoden 1995 levy To Rock or Not to Be myi hyvin Sveitsissä.Samoin vuoden 2006 Hellraiser myi kultaa Sveitsissä muttei muualla menestynyt niin hyvin, samoin kuin vuoden 2010 Hoodoo, joka myi Sveitsissä platinaa.lähde?

Vuonna 2007 tunnetuimmat Krokuksen jäsenet Mark Storacen, Fernando Von Arbin, Mark Kohlerin, Chris Von Rohrin ja Freddy Steadyn palasivat yhteen ja soittivat konsertin Tommy Kieferiä, joka oli kuollut vuonna 1986, muistoksi. Kokoonpano teki yhdessä albumin Hoodoo-levyn.[3]

Syyskuussa 2018 yhtye ilmoitti aloittavansa viimeisen ”Adios Amigos” -kiertueen vuoden 2019 aikana.[4][5]

DiskografiaMuokkaa

  • Krokus (1976)
  • To You All (1977)
  • Pain Killer, sama kuin Pay it in Metal (1978)
  • Metal Rendez-Vous  (1979)
  • Hardware (1981)
  • One Vice at a Time (1982)
  • Headhunter  (1983)
  • The Blitz  (1984)
  • Change of Address (1986)
  • Alive and Screaming, (live) (1986)
  • Heart Attack (1988)
  • Stampede (1991)
  • To Rock or Not to Be (1995)
  • Round 13 (1999)
  • Rock the Block (2003)
  • Fire and Gasoline,( live )(2004)
  • Hellraiser (2006)
  • Hoodoo (2010)
  • Dirty Dynamite (2013)
  • Big Rocks (2017)

LähteetMuokkaa

  1. a b Krokus iTunes. Viitattu 20.12.2012.
  2. Krokus - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives www.metal-archives.com. Viitattu 10.7.2019.
  3. a b c Krokus | Biography & History AllMusic. Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
  4. Metalliluolan toimitus: Krokus päättää uransa jäähyväiskiertueeseen 2019 Metalliluola. 11.9.2018. Viitattu 10.7.2019.
  5. Blabbermouth: KROKUS To Embark On Final North American Tour In 2020 BLABBERMOUTH.NET. 7.6.2019. Viitattu 10.7.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa