Avaa päävalikko

Juha Wuolijoki

suomalainen elokuvaohjaaja, elokuvatuottaja, käsikirjoittaja
Juha Wuolijoki

Juha Wuolijoki (s. 10. marraskuuta 1969 Helsinki) on suomalainen elokuvaohjaaja, elokuvatuottaja, käsikirjoittaja sekä Snapper Films -elokuvatuotantoyhtiön toimitusjohtaja.

Wuolijoki tunnetaan erityisesti palkittujen elokuviensa Gourmet Clubin (2004), Joulutarinan (2007) ja Hella W:n (2011) ohjaajana ja tuottajana. Hän on osallistunut myös molempien elokuvien käsikirjoittamiseen.

Wuolijoki valmistui taiteiden maisteriksi vuonna 1995 Taideteollisesta Korkeakoulusta (Aalto Yliopisto) ja on Producers Guild of American (PGA) Producers Councilin sekä European Film Academyn (EFA) jäsen.

UraMuokkaa

Wuolijoen vuonna 2004 ohjaama ja tuottama Gourmet Club voitti Monte Carlon televisiofestivaaleilla parhaan käsikirjoituksen palkinnon ja osallistui Yleisradion yhtenä ehdokkaana 57. Prix Italia -festivaaleille Milanossa. Elokuva palkittiin myös muun muassa Long Island International Film Expossa parhaana vieraskielisenä elokuvana sekä Venlalla parhaana TV-elokuvana.

Snapper Filmsin koko perheen elokuva Joulutarina (2007) oli ilmestyessään yleisömenestys ja on levinnyt laajemmalle maailmalle kuin mikään muu suomalainen näytelmäelokuva. Elokuvan oikeudet on myyty yli 120 maahan ja se on valittu useille kansainväliselle elokuvafestivaaleille, muun muassa Film Festival Cine-Jeune de l'Aisne in France, Chicago Children's Film Festival ja Zlin - 48th International Film Festival for Children and Youth in Czech Republic. Vuonna 2008, Sarasotan 10. elokuvafestivaaleilla Joulutarina oli yleisön valinta vuoden parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi. Elokuva voitti kaksi Jussi-palkintoa (kuvaus, yleisöpalkinto) ja julkaistiin uudelleen teattereissa vuosina 2008 ja 2009. DVD-ja Blu-Ray -julkaisuna Joulutarina oli ensimmäinen suomalainen kokoillan elokuva, joka on myynyt platinaa (100 000 kappaletta).

Vuonna 2009 Snapper Films aloitti yhteistyön elokuvatuotantoyhtiö Black Forest Filmsin kanssa. Ensimmäinen yhteistyössä tehty projekti oli komedia Father, Son and a Holy Cow (2011), jonka yhteistuottajana Wuolijoki toimi.

Vuonna 2011 sai ensi-iltansa Wuolijoen elokuva Hella W, joka kertoo kansainvälisesti menestyneestä näytelmäkirjailijasta, liikenaisesta ja poliittisesta vaikuttajasta Hella Wuolijoesta.[1] Elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksen on kirjoittanut Outi Nyytäjä.[2] Se voitti kaksi Jussi-palkintoa (puvustus, lavastus).[3]

Wuolijoen tuottama kotimainen Timo Parvelan Ella ja kaverit -kirjasarjaan perustuva koko perheen elokuva Ella ja kaverit sai ensi-iltansa elokuvateattereissa joulukuussa 2012 ja keräsi Suomessa yli 100 000 katsojaa. Elokuva sai jatkoa joulukuussa 2013, kun Wuolijoen tuottama Ella ja kaverit 2 – Paterock tuli elokuvateattereihin.

Wuolijoen projekteihin kuuluu myös ranskalainen komedia Let My People Go! (2011), jonka vastaavana tuottajana Wuolijoki toimi. Snapper Filmsin uusimpia projekteja on Wuolijoen tuottama ja ohjaama Zarra's Law, New Yorkiin sijoittuva rikosdraama, jota tähdittävät muun muassa Tony Sirico, Brendan Fehr, Erin Cummings sekä Oscar-ehdokkaat Renée Taylor ja Burt Young. Bollywood-elokuva Shamitabh (2015) on osittain kuvattu Suomessa ja Snapper Films toimi elokuvan suomalaisena tuotantoyhtiönä.

FilmografiaMuokkaa

ElokuvatMuokkaa

  • Gourmet Club (2004), ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja (televisioelokuva)
  • Joulutarina (2007), ohjaaja, tuottaja, tarina
  • Hella W (2011), ohjaaja, tuottaja
  • Father, Son and The Holy Cow (2011), yhteistuottaja
  • Let My People Go! (2011), tuottaja, Suomi
  • Ella ja kaverit (2012), tuottaja, dramaturgi
  • Ella ja kaverit 2 – Paterock (2013), tuottaja
  • Zarra's Law (2014), ohjaaja, tuottaja
  • Shamitabh (2015), tuottaja, Suomi

TelevisiosarjatMuokkaa

  • Kaikki kunnossa (2007), ohjaaja (4 jaksoa)
    • Purjehdusta
    • Painia
    • Syväsukkelusta
    • Paritanssia

LyhytelokuvatMuokkaa

  • Paulie (1996), ohjaaja, tuottaja

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Kangaspunta, Irmeli: "Hollolan Hollywood" herää henkiin Yle Uutiset. 16.9.2009. Yleisradio Oy. Viitattu 15.04.2018.
  2. HELLA W synopsis Koulukino. 3.7.2014. Viitattu 15.04.2018.
  3. Hella W Snapper Films. Viitattu 15.04.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa