Avaa päävalikko

Jim Peterik (s. 11. marraskuuta 1950 Berwyn, Illinois) on yhdysvaltalainen muusikko ja lauluntekijä. Peterik tunnetaan parhaiten Survivorin jäsenenä. Hän myös sävelsi yhtyeen hittikappaleen ”Eye of the Tiger”, joka on Tiikerinsilmä – Rocky III -elokuvan tunnuskappale. Hän on tällä hetkellä yhtyeessä Pride of Lions.

Jim Peterik
Peterik esiintymässä vuonna 2012.
Peterik esiintymässä vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt 11. marraskuuta 1950 (ikä 68)
Berwyn
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1964–
Tyylilajit rock
Soittimet laulu, kosketinsoitin, kitara
Yhtyeet Survivor, The Ides of March, Pride of Lions
Levy-yhtiöt Frontiers MusicView and modify data on Wikidata

Peterik on myös kirjoittanut kappaleita esimerkiksi Lynyrd Skynyrdille, Cheap Trickille, Sammy Hagarille, Brian Wilsonille ja REO Speedwagonille.

UraMuokkaa

Ides of MarchMuokkaa

Peterik aloitti esiintymisen 14-vuotiaana vuonna 1964 koulukavereidensa kanssa Illinoisissa. Myöhemmin he antoivat yhtyeelle nimen Ides of March. Kappaleet "Vehicle", "You Wouldn't Listen" ja "L.A. Goodbye" olivat pieniä hittejä 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa.

1970-luvulla Peterik kirjoitti myös useita lauluja jazz-rock-yhtye Chaselle.

Vuonna 1976 hän julkaisi sooloalbumin, Don't Fight the Feeling, ja konsertoi monien tunnettujen yhtyeiden, esimerkiksi Heartin ja Bostonin kanssa.

SurvivorMuokkaa

Vuonna 1978 Peterik perusti Survivorin yhdessä Frankie Sullivanin kanssa. Pian yhtyeen tukirangaksi saapui Dave Bickler, Dennis Johnson ja Gary Smith.

Vuonna 1982 Sylvester Stallone pyysi Survivoria kirjoittamaan ja esittämään tunnusmusiikin elokuvaan Tiikerinsilmä – Rocky III. Peterik ja Frankie Sullivan sävelsivät kappaleen "Eye of the Tiger", joka pysyi kuuden viikon ajan listaykkösenä Billboard Hot 100 -listalla ja myi tuplaplatinaa. Lisäksi se toi Survivorille Grammy- ja Oscar-palkinnon. Tätä seurasi vuoden 1984 albumi Vital Signs, jossa oli mukana Top 10 -hitit "High on You" (# 8), "The Search Is Over" (# 4) ja "I Can't Hold Back" (# 13).

Vuonna 1985 Peterik sävelsi tunnusmusiikin elokuvaan Rocky IV. Survivorin "Burning Heart" oli listakakkonen alkuvuodesta 1986.

Jim Peterik erosi Survivorista vuonna 1996.

Uusi Ides of March ja myöhemmät vuodetMuokkaa

Vuonna 1990 kaikki alkuperäiset Ides of Marchin jäsenet perustivat yhtyeen uudelleen. Peterikin säveltämä kappale "Vehicle" sai jälleen suosiota, kun Bo Bice esitti sen American Idol -ohjelmassa vuonna 2005.

Vuonna 2003 Peterik perusti Pride of Lions -nimisen yhtyeen Toby Hitchcockin kanssa, jatkaen kuitenkin samalla Ides of Marchissa. Peterikin uusin sooloalbumi, Above the Storm, julkaistiin vuonna 2006.

DiskografiaMuokkaa

Ides of MarchMuokkaa

  • Vehicle (1970)
  • Common Bond (1971)
  • World Woven (1972)
  • Midnight Oil (1973)
  • Age Before Beaty (1997)
  • Ideology 11.0 (2000)
  • Beware - The Ides Of March Live (2002)
  • Ides Essentials (2005)

SurvivorMuokkaa

Pride of LionsMuokkaa

  • Pride of Lions (2003)
  • The Destiny Stone (2004)
  • Live in Belgium (2006)
  • The Roaring of Dreams (2007)

SooloMuokkaa

  • Don't Fight the Feeling (1976)
  • Above the Storm (2006)

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa