Jada Pinkett Smith

yhdysvaltalainen näyttelijätär

Jada Pinkett Smith (oik. Jada Koren Pinkett, s. 18. syyskuuta 1971 Baltimore, Maryland) on yhdys­valtalainen näyttelijä ja laulaja. Hän on esiintynyt muun muassa elo­kuvissa The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions ja The Matrix Resurrections Nioben roolissa, ja hän näyttelee myös Maria Mercedes ”Fish” Mooneya televisio­sarjassa Gotham.

Jada Pinkett Smith
Jada Pinkett Smith vuonna 2014
Jada Pinkett Smith vuonna 2014
Henkilötiedot
Koko nimi Jada Koren Pinkett
Syntynyt18. syyskuuta 1971 (ikä 50)
Baltimore, Maryland, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Will Smith (vih. 1997)
Lapset Jaden Smith
Willow Smith
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämäMuokkaa

Hänen vanhempansa ovat Robson Pinkett Jr. (1952–2010)[1] ja Adrienne Banfield-Norris. Pinkett Smith opiskeli Baltimoren taide­koulussa tanssia ja koreografiaa ja ryhtyi näyttelijäksi.

UraMuokkaa

Taide­koulussa Pinkett Smith tutustui Tupac Shakuriin ja he pysyivät läheisinä ystävinä Shakurin kuolemaan saakka[2][3]. Vuonna 2017 Shakurista julkaistiin elämä­kerta­elokuva All Eyez on Me, jossa Katerina Graham esitti Pinkett Smithiä. Pinkett Smith syytti elo­kuvan vääristelevän hänen suhdettaan Shakuriin.[3]

Hänellä on myös oma naisten vaate­mallisto Maja.[2]

YksityiselämäMuokkaa

Pinkett Smith on ollut naimisissa näyttelijä Will Smithin kanssa vuodesta 1997. Hän tapasi Smithin Bel-Airin prinssi -komedia­sarjan kuvauksissa. Heillä on kaksi lasta, Jaden Smith ja Willow Smith.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1993 Väkivallan kierre
1994 Jason’s Lyric
1996 Set It Off
Pähkähullu professori Carla Purty
1998 Return to Paradise
Woo Woo
2000 Bamboozled Sloan Hopkins
2001 Kingdom Come
2004 Collateral Annie Farell
2007 Reign Pver Me Janeane Johnson
2008 Naiset Alex Fisher
2015 Magic Mike XXL Rome
2016 Bad Moms Stacy
2017 Girls Trip Lisa Cooper
2019 Angel Has Fallen Helen Thompson
2021 The Matrix Resurrections Niobe
Ääninäyttelijänä
2005 Madagascar Gloria, virta­hepo
2008 Madagascar 2
2012 Madagascar 3

[4]

LähteetMuokkaa

  1. Robsol Grant Pinkett, Jr. Geni. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  2. a b Levitt, Shelley: Refuse to Lose People. 19.12.1994. Yhdysvallat. Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  3. a b Mäkipää, Säde: Näyttelijä Jada Pinkett Smith syyttää Tupac Shakurista kertovan elokuvan tekijöitä totuuden vääristelystä Helsingin Sanomat. 19.6.2017. Arkistoitu 19.6.2017. Viitattu 28.7.2017.
  4. Jada Pinkett Smith Elonetissä. Viitattu 1.5.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa


Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.