Avaa päävalikko

Ian Somerhalder

yhdysvaltalainen näyttelijä

Ian Joseph Somerhalder (s. 8. joulukuuta 1978 Covington, Louisiana) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli, joka tunnetaan muun muassa rooleistaan Boone Carlylenä draamasarjassa Lost ja Damon Salvatorena televisiosarjassa Vampyyripäiväkirjat.

Ian Somerhalder
Ian Somerhalder San Diegon Comic-Conissa 2015.
Ian Somerhalder San Diegon Comic-Conissa 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Ian Joseph Somerhalder
Syntynyt 8. joulukuuta 1978 (ikä 40)
Covington, Louisiana, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, malli
Puoliso Nikki Reed [1]
Näyttelijä
Aktiivisena 1997–
Merkittävät roolit Fuck the Rules
Lost
Pulse
Vampyyripäiväkirjat
Palkinnot

Teen Choice Awards (Paras Vihollinen; 2010) Teen Choice Awards (TV fantasia näyttelijä; 2011)

Teen Choice Awards (TV fantasia näyttelijä; 2012)

Teen Choice Awards (Male Hottie; 2012) Teen Choice Awards (TV fantasia näyttelijä; 2013)

People's Choice Awards (Suosikki TV fantasia näyttelijä)

People's Choice Awards (Suosikki TV pari) (Nina Dobrev kanssa)

Aiheesta muualla
www.isfoundation.com
IMDb
Elonet

ElämäkertaMuokkaa

LapsuusMuokkaa

Somerhalder syntyi Covingtonissa, Louisianassa hieroja Edna ja rakennusurakoitsija Robert Somerhalderille.[2] Somerhalder oli 13-vuotias, kun hänen vanhempansa erosivat. Hän varttui äitinsä kanssa, jota hän on kuvaillut ”erittäin hengelliseksi”.lähde? Somerhalder kävi katolista koulua. Hän toimi mallina 10–13-vuotiaana ja päätti 17-vuotiaana ryhtyä näyttelijäksi.[2]

UraMuokkaa

 
Vampyyripäiväkirjojen päänäyttelijät Paul Wesley, Nina Dobrev ja Ian Somerhalder Comic-Conissa vuonna 2012.

Somerhalder aloitti mallintyönsä kymmenvuotiaana. Hän oli mallina muun muassa Calvin Kleinille, Guccille ja Versacelle. Somerhalder oli Guessin keulahahmona kaksi vuotta.[3] Hän jatkoi mallin töitä DNA Model Managementin kanssa New Yorkissa ja Priscilla’s Model Managementin kanssa Sydneyssä, Australiassa.

Vuoden 2000 kesällä Somerhalder näytteli Hamilton Flemingia Dawson’s Creekin lyhytaikaisessa sisarsarjassa Young Americans. Sarjaa kuvattiin Havre de Gracessa, Marylandissa. Vuonna 2002 Somerhalder esitti Paul Dentonia Bret Easton Ellisin romaaniin pohjautuvassa elokuvassa Fuck the Rules. Somerhalder esitti Nick-nimistä hahmoa HBO:n televisiosarjassa Sano että rakastat. Syyskuussa 2009 Somerhalder esiintyi elokuvassa The Tournament.

Somerhalder näyttelee pääosaa Damon Salvatorea L. J. Smithin kirjoihin pohjautuvassa suositussa draamasarjassa Vampyyripäiväkirjat.[4][5] Vuonna 2010 hän voitti Entertainment Weeklyn ”Sexy Beast” -kyselyn.[6]

Somerhalder on perustanut hyväntekeväisyysjärjestö Ian Somerhalder Foundationin. Hän on myös esiintynyt Dima Bilanin ”Blind Love” -musiikkivideolla.

Somerhalder seurusteli kolme vuotta vastanäyttelijänsä Nina Dobrevin kanssa, kunnes pari erosi vuonna 2013.

Huhtikuussa 2015 Somerhalder avioitui näyttelijä Nikki Reedin kanssa.[7] Reed kertoi odottavansa heidän esikoistaan toukokuun 2017 alussa. Tytär syntyi 25. heinäkuuta ja hän sai nimekseen Bodhi Soleil Reed Somerhalder.

FilmografiaMuokkaa

 
Ian Somerhalder vuonna 2006.
Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2001 Anatomy of a Hate Crime Russell Henderson
Elämää rakentamassa Life as a House Josh
2002 Changing Hearts Jason Kelly
Fuck the Rules The Rules of Attraction Paul Denton
2004 U-Boat – vihollisen kynsissä In Enemy Hands Danny Miller
2006 Pulse Dexter
The Sensation of Sight Drifter
2007 Marco Polo Liam Liu
2008 The Lost Samaritan William Archer
Lost City Raiders Jack Kubiak
2009 Wake Tyler
Fireball Lee Cooper
The Tournament Miles Slade
2010 How to Make Love to a Woman Daniel Meltzer
2013 Caught on Tape Lewis
2014 The Anomaly Harkin Langham
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
1997 The Big Easy The Big Easy I.Q. ”The Black Bag”
1999 Hyvin salainen agentti Now and Again Brian ”A Girl’s Life”
2000 Young Americans Hamilton Fleming 8 jaksoa
2002 C.S.I. CSI: Crime Scene Investigation Tony Del Nagro ”Revenge Is Best Served Cold”
2003 Kova laki: Erikoisyksikkö Law & Order: Special Victims Unit Charlie Baker ”Dominance”
C.S.I. Miami CSI: Miami Ricky Murdocha ”The Best Defence”
2004 Smallville Adam Knight 6 jaksoa
2004–2010 Lost Boone Carlyle 30 jaksoa
2007 Sano että rakastat Tell Me You Love Me Nick 6 jaksoa
2009–2017 Vampyyripäiväkirjat The Vampire Diaries Damon Salvatore 171 jaksoa
2019 V-Wars Dr. Luther Swann 10 jaksoa

PalkinnotMuokkaa

Vuosi Kategoria Elokuvasta/Sarjasta Tulos
Young Hollywood Awards
2002 Uusi mieskasvo Voitto
Teen Choice -palkinto
2005 Läpimurtorooli Lost (2004) Ehdokkuus
Screen Actors Guild Awards
2006 Näyttelijäkokoonpanon esitys draamasarjassa Näyttelijät Lost (2004) Voitto
Teen Choice -palkinto
2010 Paras vihollinen Vampyyripäiväkirjat (2009) Voitto
Kuumin miesnäyttelijä Vampyyripäiväkirjat (2009) Ehdokkuus

MuutaMuokkaa

Somerhalder osallistui vuoden 2010 Meksikonlahden öljyonnettomuuden siivoustyöhön. Somerhalder muun muassa auttoi puhdistamaan öljyisiä eläimiä ja nauhoitti julkisia tiedotteita, kuinka ihmiset voivat auttaa katastrofin jälkien siivoamisessa. Somerhalder on eläinten suuri ystävä, ja on perustanut hyväntekeväisyysjärjestö ISF:än (Ian Somerhalder Foundation) joka on mukana aktiivisesti luonnonsuojelutyössä ja kerää rahaa muun muassa uhanalaisten eläinten suojelemiseen ja salametsästyksen lopettamiseen.

LähteetMuokkaa

  1. Nikki Reed & Ian Somerhalder's Romance: From Friends To Fiances - Pics Hollywood Life. 7.2.2015. Viitattu 8.3.2015.
  2. a b Biography ian-somerhalder.com. Viitattu 13.1.2013. (englanniksi)
  3. Ian Somerhalder Biography TV Guide. Viitattu 13.1.2013. (englanniksi)
  4. Schneider, Michael. "Somerhalder joins 'Vampire Diaries'", Variety, March 25, 2009. 
  5. http://tvdramas.about.com/b/2009/03/27/the-cw-casts-vampire-diaries.htm
  6. http://popwatch.ew.com/2010/08/26/sexy-beast-winner-cover/
  7. Ehrich Dowwd, Kathy: Ian Somerhalder and Nikki Reed Are Married! People.com. 27.4.2015. Viitattu 15.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa