Grey DeLisle

yhdysvaltalainen ääninäyttelijä

Grey DeLisle (oikealta nimeltään Erin Grey Van Oosbree, s. 24. elokuuta 1973 Fort Ord, Kalifornia) on yhdysvaltalainen Annie-ehdokkuuden saanut ääninäyttelijä sekä Grammy-palkittu laulaja ja lauluntekijä, joka tunnetaan parhaiten muun muassa rooleistaan Mandyna The Grim Adventures of Billy & Mandyssa ja Daphne Blakena useissa Scooby-Doo-animaatioissa.[1]

Grey DeLisle
Grey DeLisle vuonna 2012.
Grey DeLisle vuonna 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Erin Grey Van Oosbree
Syntynyt24. elokuuta 1973 (ikä 47)
Yhdysvallat Fort Ord, Kalifornia
Näyttelijä
Taiteilijanimet Gary Delisle
Grey Delisle
Aktiivisena 1992–
Merkittävät roolit Vicky
(Fairly Odd Parents)
Mandy
(The Grim Adventures of Billy & Mandy)
Daphne Blake
(Scooby-Doo)
Azula
(Avatar)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

ElämäkertaMuokkaa

DeLisle syntyi Erin Grey Van Oosbreena Fort Ordin Kalifornian osavaltiossa vuonna 1973. Hänen lapsuutensa oli vaikeaa aikaa, sillä hänen äitinsä oli muun muassa pitkään huumeriippuvainen. Hänen isänsä puolestaan ajoi rekkaa.[2] Vanhempiensa erottua DeLisle kasvoi isoäitinsä Eva Flores Ruthin luona, joka lauloi ja esiintyi 1940-luvulla salsan parissa tunnetun Tito Puenten kanssa.[2] Myöhemmin teini-ikäisenä DeLisle muutti Los Angelesiin, jossa hän esiintyi stand up -komiikan ohella teatterin parissa ennen ääninäyttelijän ja laulajan uraansa.

Ura ääninäyttelijänäMuokkaa

DeLisle päätyi ääninäyttelijäksi tehtyään aluksi stand up -esiintymisiä laulamisen ohella. Kiertueiden aikana hän usein imitoi tarinoidensa yhteydessä ja myöhemmin DeLisleä pyydettiin kokeilemaan ääninäyttelemistä animaatioihin. Hän ei kuitenkaan päässyt saman tien tekemään äänirooleja vaan joutui odottamaan pitkään ennen ensimmäistä tilaisuuttaan. DeLisle opiskeli myös näyttelemistä Pacific Conservatory of Performing Artsissa teatterin parissa.[1]

Lopulta DeLisle teki ensimmäisen koe-esiintymisen ääniroolia varten agenttinsa toimistossa Ipanat-animaatiosarjaan.[1] Myöhemmin hän sai kuulla saaneensa Reptarin roolin Ipanoista. Se oli myös DeLislen ensimmäinen äänirooli, jonka ensimmäinen äänitys oli mennä pieleen hänen ajettuaan melkein kolarin 101-moottoritiellä. Käydessään autossa läpi vuorosanojaan hän oli törmätä edessä olevaan autoon, mutta onnistui väistämään joutuen kuitenkin väistöliikkeestä aiheutuneen rengasrikon vuoksi jäämään tien varteen. DeLisle viittoili moottoritien varressa kyytiä, kunnes eräs mies suostui viemään hänet Klasky-Csupon studiolle.[1]

Sittemmin hänen ääniroolinsa 1990-luvulla olivat enemmän sivurooleja animaatioissa kuten Johnny Bravo, jossa hän ääninäytteli suurimman osan naishahmoista, ja Tehotytöt. Parhaiten DeLisle tunnetaan Mandyn ääniroolista 2000-luvun animaatiosarjassa The Grim Adventures of Billy & Mandy. Samaan aikaan hänellä oli myös toinen pitkäaikainen äänirooli Vickynä animaatiossa Fairly Odd Parents. Näiden myötä DeLislestä on tullut yksi tunnetuimmista naispuolisista ääninäyttelijöistä ja on usein saanut monia päärooleja. Vuodesta 2001 lähtien DeLisleä on kuultu myös erinäisissä Scooby-Doo-projekteissa Daphne Blaken äänenä. Alun perin hän päätyi rooliin ystävänsä Mary Kay Bergmanin kuoltua, joka oli muun muassa opettanut hänelle ääninäyttelemistä Kalmenson & Kalmenson -studiolla. Noin viikkoa Bergmanin kuoleman jälkeen Warner Brosin studiolta pyydettiin DeLisleä koe-esiintymään Daphnen roolia varten. Hän ei aluksi halunnut koe-esiintyä roolia varten, mutta Bergmanin aviomiehen suosittelun jälkeen DeLisle meni koe-esiintymään ja sai roolin.[3]

DeLislen mukaan yksi hänen haastavimmista äänirooleistaan on ollut Star Wars: Clone Warsissa, sillä hän pelkäsi suututtavansa Tähtien sodan ihailijoita, mikäli epäonnistuisi Asajj Ventressin ja Sith-sotilaan rooleissa.[1] Myöhemmin 2000-luvulla hänet huomioitiin Annie-ehdokkuudella vuonna 2006 animaatiosarjasta Danger Rangers. Hän on myös antanut äänensä moniin eri videopeleihin.

Vuonna 2019 DeLisle palkattiin animaatiosarja Simpsoneihin korvaamaan kuollut ääninäyttelijä Russi Taylor, roolihahmoinaan Martin Prince sekä Sherri ja Terri.[4]

MuusikkonaMuokkaa

Ääninäyttelemisen ohella DeLisle toimii myös laulajana ja sanoittajana. Hän aloitti laulamisen nuorella iällä isoäitinsä ja myöhemmin äitinsä kautta. DeLisle on julkaissut albumeja vuodesta 2000 lähtien ja hänet palkittiin Grammylla vuonna 2005 Beautiful Dreamer -albumin myötä.[5]

ÄäniroolejaMuokkaa

ElokuvatMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
2012 Scooby Doo! Music of the Vampire Daphne Blake
Justice League: Doom Lois Lane, Queen
2011 Batman: Year One Barbara Gordon
Scooby-Doo! Legend of the Phantosaur Daphne Blake
Green Lantern: Emerald Knights Ree'Yu
2010 DC Showcase: Green Arrow Musta Kanarialintu
2009 Transformers: Kaatuneiden kosto Arcee
Scooby Doo and the Samurai Sword Daphne Blake
Hulk Vs. Volverine/Hulk Vs. Thor Sif
2008 Beverly Hillsin hienostohauva äiti-koira
Bolt Pennyn äiti
Underfist: Halloween Bash Mandy, sivuäänet
Scooby-Doo ja peikkokuningas Daphne Blake
2007 Billy & Mandy’s Big Boogey Adventure Mandy, sivuäänet
Hellboy Animated: Blood and Iron Anna
2006 Scooby-Doo: Merirosvoja, ohoi! Daphne Blake
Ultimate Avengers 2 Wasp
Ultimate Avengers
2005 Scooby Doo: Missä muumio luuraa? Daphne Blake
Aloha, Scooby-Doo Daphne Blake, Mahina-täti
2004 Scooby Doo ja Loch Nessin hirviö Daphne Blake, Shannon Blake
2002 Powerpuff Girls – elokuva Linda
2001 The Flintstones: On the Rocks Betty Soranen
Scooby-Doo ja kyberjahti Daphne Blake

TelevisiosarjatMuokkaa

Vuosi TV-sarja Rooli
1997-2003 Ipanat Reptar Jr., Terry McNulty, Ty McNulty, Lloyd
2005, 2006 Jake Long - amerikkalainen lohikäärme Ava-rakkausnainen
2008-2009 Hämmästyttävä Hämähäkkimies Sally Avril, Betty Brant, Erin, Stephanie Briggs, OSCORPin ääni, tietokoneääni, kahvimyyjä
2009 American Dad! Akiko Yoshida
2009-2012 Madagascarin pingviinit Darla, lapsi #1, Carol, Jillian, tietokone, näyttelijä, opossuminpoikanen, äiti, hysteerinen nainen, tyttöpaviaani
2010-2013 Scooby-Doo! Mystery Incorporated Daphne Blake, Paula Rogers, Tween Girl, Francilee Jackson, rouva Andelusossa, äiti, Krissy Kristy, vampyyri, kastemato, Jenny Zin, Boron, Deena, Eeko, taidehipsteri #2, tukeva nainen, rouva Feist, vastaanottovirkailija, Anna, Baba Yaga, puvustettu tyttö, rouva Darrow, naiskanta-asiakas, naislääkäri, noita, uutistenlukija, turisti, naismerirosvo, Jen, Que Horrifico, turnipsi, Greta Gator
2011-2013 Green Lantern: The Animated Series Aya, Bleez, kuningatar Aga'po, metsästäjät, leidi Catherine, Thila, Alana, Amala Rev
2011-2019 Young Justice Helga Jace, Donna Troy, Troia, Whisper A'Daire, kaunis unelmoija, Lia Briggs, Maria Garcia, Gaby Gabrielli, Iso Barda, Lois Lane, Don Allen, Josefine Tarkov, Anna Von Furth, Plasma, vartija #2, Normanin äiti
2013 Hulk ja M.Ä.I.S.K.:n agentit Moloid Shaman, Mia, äiti
2013, 2014 Ultimate Spider-Man Morgan Le Fay, Tana Nile
2013-2016 Turbo FAST Burn
2014 Kung Fu Panda - Taianomaiset tarut Liang, Jiao, Lippy
2015, 2016 TripTank Lucy, naishieroja
Star Wars Rebels Chava, Darja, Oora
2015-2017 Be Cool, Scooby-Doo! Daphne Blake, Rose, Lori, Karen, noita, rouva Clune, rouva Baker, Margie, Grammy, Bubby, Jenny Vex, liikenainen, Belle, teinityttö, pormestari Rogers, äiti, Jokey Brodey, Susan, menneiden joulujen haamu, Bess, sairaanhoitaja, Banshee, RC-tyyppi, Hermit Hank, Beverly, laulaja, orpo, Ruby Lutz, Trudy Lutz, teknikko, turvallisuusääni, Screama Donna, Dame Bernice, Georgia, Carli, Hazeltine
2015-2018 Saapasjalkakissan seikkailut Vina, Sfinksi, herttuatar, Señora Igualdemontijo, Pikku-Pequeña, sivuäänet
2016, 2017 Guardians of the Galaxy Carol Danvers / Kapteeni Ihme, Mistle
2016-2018 Trollhunters sivuäänet
2016-2019 Avengers Assemble Carol Danvers / Kapteeni Ihme, Morgan Le Fay, vanha akka, avaruusoliomekaanikko
2016-2020 Avalorin Elena Ash, sivuäänet
2017-2020 Marvel's Spider-Man musta kissa, Carol Danvers / Kapteeni Ihme, Monica Rappaccini, teinityttö, sairaanhoitaja, äiti
2018-2019 Apple & Onion Root Beer-kelluke, kuppikakku, Tempura-katkarapu, pannukakku, energiapatukka, voileipä #2, synttärikakku, vaahtokarkkivauva, hyytelö, Sundae, pekoni, purukumi #1
2019-2021 Simpsonit Martin Prince, Sherri, Terri

PelitMuokkaa

Vuosi Peli Rooli
2011 Batman: Arkham City Kissanainen, Vicky Vale
2013 Sly Cooper: Thieves in Time Carmelita
2014 Broken Age Levina, Drucilla, Yarn Pet 3
2015 Batman: Arkham Knight Kissanainen
2017 Injustice 2

DiskografiaMuokkaa

  • Anchored in Love: A Tribute to June Carter Cash (2007)
  • Beautiful Dreamer (2006)
  • Loggerheads soundtrack (2005)
  • Iron Flowers (2005)
  • The Graceful Ghost (2004)
  • Bootlegger, Vol. 1 (2003)
  • Homewrecker (2002)
  • The Small Time (2000)

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e Nancy Cartwright: Nancy Cartwright Chats with Grey DeLisle Animation World Magazine. 23.2.2009. Viitattu 27.6.2009. (englanniksi)
  2. a b Grey DeLisle - Biography Allmusic. Viitattu 27.6.2009. (englanniksi)
  3. You're the Voice Grey DeLisle Popdose 28.8.2010 Viitattu 8.9.2010 (englanniksi)
  4. Useiden Simpsonit-hahmojen ääninäyttelijä vaihtuu – Russi Taylor kuoli Episodi 11.11.2019.
  5. 6 Moons Paul Candy toukokuu 2005 Viitattu 27.6.2009 (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa