Gracias

suomalainen räppäri ja näyttelijä

Deogracias Masomi[1] (s. 6. toukokuuta 1987 Kinshasa, Kongon demokraattinen tasavalta),[2][3] tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Gracias, on helsinkiläinen rap-artisti ja näyttelijä. Hänen etunimensä on latinaa ja tarkoittaa kiitosta tai joissain tapauksissa myös ”jumalankiitosta”.[3]

Gracias
Gracias esiintymässä Turussa syyskuussa 2012.
Gracias esiintymässä Turussa syyskuussa 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt6. toukokuuta 1987 (ikä 34)
Kinshasa, Kongon demokraattinen tasavalta
Ammatti räp-artisti, näyttelijä
Muusikko
Taiteilijanimi Gracias, Grcs, Grade, Luminate
Laulukielet englanti, suomi
Tyylilajit rap
Levy-yhtiöt Cocoa Music
PME Records

Elämä ja uraMuokkaa

TaustaMuokkaa

Gracias pakeni perheineen Kongon sisällissotaa Suomeen vuonna 1992 ollessaan 4-vuotias. Hänellä on vuonna 2001 syntynyt pikkuveli, joka tekee musiikkia nimellä DeezyDavid. Gracias on asunut Helsingin Malmilla ja asuu nykyään Pukinmäessä.[3] Hän kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin ranskalais-suomalaisesta lukiosta ollessaan 21-vuotias.[3] Hän kirjoitti kaiken kaikkiaan kuusi eri ainetta.[3]

Gracias kirjoitti ensimmäiset runonsa 12-vuotiaana ja esiintyi ensimmäisen kerran yläasteellaan 14-vuotiaana.[3] Ensimmäisen kunnon keikan hän esitti 19-vuotiaana Café Punavuoressa, Helsingissä.[3]

RäppärinäMuokkaa

Gracias julkaisi ensimmäisen julkaisunsa Listenin Comprehension Mixtapen vuonna 2007 käyttäen nimeä Luminate. Hän tuli suuremman yleisön tietoisuuteen Gracias-nimellä loppuvuodesta 2010, kun hänen ”HKI”-musiikkivideonsa julkaistiin. Toukokuussa 2011 julkaistiin musiikkivideo kappaleesta ”Feel Me” ja kesällä 2011 kappaleesta ”Mon€y”. Jälkimmäisellä kappaleella vierailee The Megaphone State -duon toinen osapuoli Ekow. Graciaksen ensimmäinen uudella nimellä julkaistu julkaisu Gracias EP julkaistiin 23. heinäkuuta 2011. Livin Proofin tuottama kappale ”Feel Me” ei kuitenkaan päätynyt kyseiselle EP:lle.

Tammikuun lopulla 2012 julkaistiin musiikkivideo kappaleesta ”40k Volts”. Kappaleella vierailee ruotsalainen rap-artisti Eboi. Kappaletta seurasi Graciaksen ja tuottaja JTT:n huhtikuussa 2012 julkaistu yhteisalbumi Globe. Albumi nousi Suomen virallisen albumilistan 28. sijalle,[4] ja sen kappaleista ”Night Shift” ja ”Bars” on myös julkaistu musiikkivideot. Gracias esiintyy myös JVG:n ”Karjala takaisin” -kappaleen musiikkivideolla. Elokuussa 2012 Globe-albumin kappaleesta ”Night Shift” julkaistiin DJ Kridlokkin tekemä remixversio. Remixversiosta on kuvattu myös musiikkivideo. Marraskuussa 2012 julkaistiin musiikkivideo kappaleesta ”Let Myself Go” ja maaliskuussa 2014 kappaleesta ”Levels (Stream Fast, Die Young)”. Graciaksen Elengi-albumi julkaistiin 30 toukokuuta 2014.[5]

Gracias solmi levytyssopimuksen PME Recordsin kanssa joulukuussa 2014.[6] Hän julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albuminsa Graciasi LP:n toukokuussa 2020.[7]

NäyttelijänäMuokkaa

Gracias näytteli Makea helmikuussa 2012 ensi-iltansa saaneessa Vuosaari-elokuvassa. Kyseessä oli hänen debyyttinsä näyttelijänä. Hän esiintyi myös vuoden 2013 Leijonasydän-elokuvassa. Television puolella Gracias on nähty muun muassa draamasarjoissa Roba (2019), Karkurit (2021) ja Aikuiset (2021).

DiskografiaMuokkaa

Pääartikkeli: Graciaksen diskografia

AlbumitMuokkaa

EP:tMuokkaa

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva / Televisiosarja Rooli
2012 Vuosaari Make
2013 Leijonasydän Ahmed
2016 Hymyilevä mies Eddie Cotton
Pahan kukat Tsidi
2016–2020 Ex-onnelliset King Azor
2019 Roba Santiago Mebele
Justimus esittää: Duo keikkajärjestäjä
2021 Karkurit Santiago Mebele
Aikuiset Amos Rexin omistaja

LähteetMuokkaa

  1. Jansson, Panu: Suomi on myöhässä City. 23/2011. Viitattu 9.12.2011.
  2. GRCS Gracias. Viitattu 16.11.2012.
  3. a b c d e f g Niskanen, Nina: Kiitos räpille City. 24/2010. Viitattu 9.12.2011.
  4. Gracias X JTT: Globe Musiikkituottajat ry. Viitattu 30.12.2012.
  5. G R C S Gracias. Viitattu 11.6.2014.
  6. PME Records ja Gracias ovat solmineet levytyssopimuksen 5.12.2014. NRJ. Viitattu 7.12.2014.
  7. Graciaksen ensimmäinen suomenkielinen albumi julkaistaan vappuna Klangi. 5.2.2020. Viitattu 28.4.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gracias.