Avaa päävalikko

Goliarda Sapienza (10. toukokuuta 1924 Catania, Italia30. elokuuta 1996 Gaeta, Italia[1]) oli italialainen kirjailija ja näyttelijä.

Sisällysluettelo

ElämäkertaMuokkaa

Sapienzan äiti oli merkittävä sosialistipoliitikko Maria Giudice, isä Peppino Sapienza sosialisti ja juristi.[2] Sapienza esitti lapsena kotona rooleja joita hän oli nähnyt elokuvissa. Hän lähti 1941 äitinsä kanssa Roomaan, jossa hän opiskeli teatteria ja työskenteli sen jälkeen sekä elokuvassa että teatterissa. mutta keskittyi vuodesta 1958 kirjoittamiseen.[3]

Kustantajat torjuivat teoksen L’arte della gioia (Elämän ilo), ja sen julkaisi hänen puolisonsa Angelo Pellegrino hänen kuolemansa jälkeen.[4]

FilmografiaMuokkaa

TeoksetMuokkaa

  • Lettera aperta, 1967
  • Il filo di mezzogiorno, 1969
  • Destino coatto, 1970
  • L'Università di Rebibbia, 1983
  • Le certezze del dubbio, 1987
  • L'arte della gioia, 1998 (Elämän ilo, suom. Laura Lahdensuu, Gummerus 2015)
  • Io, Jean Gabin, 2010
  • Il vizio di parlare a me stessa, 2011
  • Siciliane, 2012
  • Ancestrale, 2013

LähteetMuokkaa

  1. Biografia Viitattu 24.1.2015
  2. Goliarda Sapienza - Goliarda Sapienza in Context goliardasapienza2013.weebly.com. Viitattu 24.1.2015. (englanniksi)
  3. Goliarda Sapienza – Institute of Germanic & Romance Studies igrs.sas.ac.uk. Viitattu 24.1.2015. (englanniksi)
  4. Dalya Alberge: Story of woman’s sexual adventures gets UK publication after 45 years The Guardian. 29.6.2013. Viitattu 24.1.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa