Avaa päävalikko

Eila Torvela

suomalainen iskelmälaulaja

Eila Torvela (1. syyskuuta 1958 Ii9. syyskuuta 1997 Laukaa)[1] oli suomalainen iskelmälaulaja. Iistä lähtöisin oleva Torvela teki 1970-luvulla ensimmäiset levytyksensä Perämeren helmi ja Iijoen jenkka. Hän tuli tunnetuksi suomalaisille vuonna 1984 kappaleella Hulivilityttö. Torvelan muita tunnettuja levytyksiä ovat Köyhä ja savolainen, Uolevi, Suomi-poika, Hevostytön humppa sekä Blue velvet. Hänen viimeiseksi levytyksekseen jäi Kännykkäseriffi vuodelta 1997.

Eila Torvela
Henkilötiedot
Syntynyt 1. syyskuuta 1958
Ii
Kuollut 9. syyskuuta 1997 (39 vuotta)
Laukaa
Puoliso Johnny Francis
Muusikko
Tyylilajit Iskelmämusiikki

1990-luvun alussa Torvela toimi TV2:n viihdeohjelman Kansanhuvit juontajana. Hän oli ideoinut tämän ohjelmaformaatin itse ja ohjelma saavutti Torvelan juontokaudella kaikista suurimmat katsojalukunsa. 1990-luvulla Torvela esiintyi paljon yhdessä libanonilaisen aviomiehensä Johnny Francisin kanssa.

Torvelan viimeisiä vuosia varjostivat reistaileva terveys ja taloudelliset vaikeudet. Hän kuoli sairauskohtaukseen ollessaan kuntoutuksessa Laukaassa.

DiskografiaMuokkaa

  • Perämeren helmi ja Iijoen jenkka (1979)
  • Mä olen vapaa (1982)
  • Hulivilityttö (1984)
  • Hevostyttö (1986)
  • Eila Torvela (1989)
  • Eila Torvela & Johnny (1992)
  • Kännykkäseriffi (1997)

LähteetMuokkaa

  1. Ilpo Hakasalo: Eila Torvelan muistokirjoitus Helsingin Sanomat. Viitattu 22.7.2013.

Aiheesta muuallaMuokkaa