Dan Gilroy

Daniel Christopher "Dan" Gilroy (s. 24. kesäkuuta 1959 Santa Monica, Kalifornia)[2][3] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Gilroy tunnetaan parhaiten ohjaus- ja käsikirjoitustyöstään elokuvassa Nightcrawler (2014), josta hän sai parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden vuoden 2015 gaalassa. Hänen käsikirjoitustöitään ovat myös Freejack (1992), Rahantekijä (2005), The Fall (2006), Medusan perintö (2012) ja Kong: Pääkallosaari (2017).

Dan Gilroy
Dan Gilroy vuonna 2014.
Dan Gilroy vuonna 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Daniel Christopher Gilroy
Syntynyt 24. kesäkuuta 1959 (ikä 61)
Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti elokuvaohjaaja, elokuvakäsikirjoittaja
Puoliso Rene Russo
(vih. 1992)
[1]
Ohjaaja
Aktiivisena 1992–
Tunnetuimmat ohjaukset Nightcrawler
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Gilroyn isä on näytelmäkirjailija Frank D. Gilroy (1925–2015),[4][5] sekä hänen veljensä, Tony Gilroy, on myös ohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka kanssa Gilroy on kirjoittanut Medusan perinnön.[3]

Gilroy meni naimisiin näyttelijä Rene Russon kanssa vuonna 1992.[1] Heillä on tytär nimeltä Rose.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Ohjaajana Käsikirjoittajana Muuta
1992 Freejack
1994 Kuka sieppaa kenet?
2005 Rahantekijä myös vastaavana tuottajana
2006 The Fall
2011 Real Steel tarinan kirjoittajana
2012 Medusan perintö
2014 Nightcrawler debyytti ohjaajana
2017 Kong: Pääkallosaari
Roman J. Israel, Esq.
2019 Velvet Buzzsaw

LähteetMuokkaa

  1. a b Sragow, Michael: Interview: Dan Gilroy Film Comment. 10.2.2015. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
  2. Dan Gilroy Hollywood. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
  3. a b Kennedy, Lisa: Tony Gilroy writes himself perfect role: intrepid filmmaker The Denver Post. 22.3.2009. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
  4. Stedman, Alex: Frank Gilroy, Pulitzer-Winning Subject Was Roses Scribe, Dies at 89 Variety. 13.9.2015. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
  5. Frank D Gilroy, Pulitzer prize-winning playwright, dies aged 89 The Guardian. 14.9.2015. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
  6. Okwodu, Janelle: Will Rene Russo's Daughter Be Fashion's New Favorite Face? Vogue. 20.7.2016. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Dan Gilroy Internet Movie Databasessa (englanniksi)