Avaa päävalikko
Yhtyeen laulaja Sal Solo lavalla vuonna 1980.

Classix Nouveaux oli 1980-luvulla toiminut englantilainen uuden aallon popyhtye. Classix Nouveaux oli ensimmäisiä brittiyhtyeitä, joiden musiikkia kutsuttiin tyyliltään futurismiksi tai uusromanttiseksi.[1]

HistoriaaMuokkaa

Punkyhtye X-Ray Spex etsi ilmoituksella laulajaa Melody Makerissa. Tähän vastasi entinen powerpop-yhtye The Newsin jäsen Sal Solo. Tämän jälkeen Jak Airport ja BP Hurding jättivät X-Ray Spexin ja perustivat Classix Nouveaux'n yhdessä Solon ja Mik Sweeneyn kanssa. Yhtyeen ensiesiintyminen tapahtui Camden Palacessa elokuussa 1979. Gary Steadman korvasi samana vuonna kitaristi Jak Airportin. [2]

Yhtyeen suosion kasvaessa Classix Nouveaux, jonka imago oli dramaattinen ja muusikot vahvasti meikattuja, yhdistettiin uuteen uusromanttiseen musiikkisuuntaukseen yhdessä yhtyeiden kuten Japan ja Ultravox kanssa. Vuonna 1980 yhtye solmi levytyssopimuksen EMIn kanssa ja julkaisi ensimmäisen singlensä "Robots Dance".[2]

Vuonna 1981 ilmestyi Classix Nouveaux'n ensimmäinen albumi Night People. Siltä nousi hittisingleksi "Guilty", joka nousi Top20-listalle muun muassa Ruotsissa. Syksyllä 1981 suomalainen kitaristi Jimi Sumén esiintyi Classix Nouveaux'n lämmittelijänä helsinkiläisen Hotelli Presidentin yökerhossa. Keikan ansiosta Sumén korvasi Gary Steadmanin brittiyhtyeen kitaristina.[3][2]

Seuraavana vuonna ilmestyi kakkosalbumi La Verité, jonka single "Is It a Dream" nousi Britannian singlelistan Top20:een. Yhtye kiersi ympäri maailman muun muassa Intiassa. Vuonna 1983 julkaistiin Classix Nouveaux'n kolmas ja viimeiseksi jäänyt albumi Secret, jonka singlejä olivat "Never Never Comes" ja "Heart From the Start". Levyn tuotti yhdysvaltalainen Alex Sadkin. Classix Nouveaux oli myös ensimmäisiä nykyaikaisia kommunistisessa Puolassa esiintyneitä länsiyhtyeitä. Helsingissä Classix Nouveaux esiintyi vuonna 1983 25 000 kuulijalle.[2]

Yhtyeessä tapahtui useita kokoonpanomuutoksia vuoden 1984 aikana. Rick Driscoll korvasi Jimi Suménin, Paul Turley BP Hurdingin ja keikkakokoonpanoon liittyi Pandit Dinesh.[2] Sal Solo oli ainoa jäljellä oleva alkuperäisjäsen.

Classix Nouveaux hajosi vuoden 1985 aikana ja Sal Solo siirtyi soolouralle. Vuonna 1997 EMI julkaisi kokoelman The Very Best of Classix Nouveaux. Cherry Red Records julkaisi kaikki yhtyeen albumit CD:llä vuonna 2006.

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Night People (1981)
  • La Verite (1982)
  • Secret (1983)
  • The Very Best of Classix Nouveaux (1997)
  • The River Sessions (2006)

SingletMuokkaa

  • "The Robots Dance" (1980)
  • "Nasty Little Green Men" (1980)
  • "Guilty" (Britannian singlelistan #43, 1981)
  • "Toyko" (#67, 1981)
  • "Inside Outside" (#45, 1981)
  • "Never Again (The Days Time Erased)" (#44, 1982)
  • "Is It A Dream" (#11, 1982)
  • "Because You're Young" (#43, 1982)
  • "The End...Or The Beginning" (#60, 1983)
  • "Forever And A Day" (#83, 1983)
  • "Never Never Comes" (1983)

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa