Avaa päävalikko

Anja Kling (s. 22. maaliskuuta 1970 Potsdam, Saksan demokraattinen tasavalta) on saksalainen näyttelijä ja ääninäyttelijä. Hän on näytellyt yli sadassa televisiotuotannossa ja yli 20 teatterielokuvassa. 1980-luvulla alkanut ura kattaa usean tyylilajin komediasta ja parodiasta rikosdraamaan, historialliseen draamaan, perhedraamaan ja lastenelokuviin.[1][2]

Anja Kling
Anja Kling2.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 22. maaliskuuta 1970 (ikä 49)
Potsdam, Saksan demokraattinen tasavalta
Ammatti näyttelijä, ääninäyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Anja Klingin isä työskenteli Filmstudio Babelsbergissä ja hänen sisarensa Gerit Kling (s. 1965) työskentelee näyttelijänä. 1990-luvun alussa Kling teki sivurooleja muun muassa rikossarjassa Polizeiruf 110. Hänen läpimurtonsa oli Helken rooli seitsenosaisessa draamasarjassa Hagedorns Tochter vuonna 1994. Vuosina 1997 ja 1998 Kling näytteli Barbaran roolin italialaisessa mafiatrillerissä La Piovra eli Allein gegen die Mafia. Sittemmin Kling näytteli muun muassa Evan osan komediassa Die Masche mit der Liebe (2007) ja Susannen osan agenttiparodiassa Undercover Love (2010). Kumpaisessakin tuotannossa hän näytteli Henning Baumia vastaan. 2010-luvulla Kling on näytellyt aiempaa enemmän päärooleja. Hän on tulkinnut muun muassa Ninan osan elokuvassa Tatort: Dunkle Zeit (2017). Niin ikään 2017 Kling näytteli Stefanien osan luokkakokous-elokuvassa Klassentreffen.[1][2]

Vuonna 2008 Kling näytteli Katja Schlemmin roolin 1980-luvun Itä-Saksaan sijoittuvassa elokuvassa Wir sind das Volk – Liebe kennt keine Grenzen.[1][2] Myös sarjassa Honigfrauen liikutaan saman aikakauden Itä-Saksassa ja etenkin Unkarissa. Kling näyttelee päähenkilöiden äitiä, joka vetää ihmissuhteensa solmuun Balaton-järven rannalla.

Ensimmäiset teatterielokuvaroolinsa Anja Kling teki jo DDR:n aikana: vuonna 1988 hänellä oli roolit elokuvissa Danke für die Blumen ja Mit Leib und Seele. Seuraavana vuonna Kling näytteli naispääosan draamassa Grüne Hochzeit. Klingin valkokangasura jatkui tieteiskomediassa Die Sturzflieger 1995. Seuraavalla vuosikymmenellä hän näytteli muun muassa lastenelokuvassa Das fliegende Klassenzimmer (2003) ja jouluisessa perhekomediassa Es ist ein Elch entsprungen (2005). Lastenelokuvarooleja edustaa myös äidin osa kolmessa Hexe Lilli -elokuvassa. Ihmissuhdekomediaa Kling teki muun muassa Gernot Rollin ja Mario Barthin elokuvassa Männersache vuonna 2009. Kling on näytellyt myös nuortenelokuvissa: 2010-luvun alussa hän teki Julien roolin kahdessa Hanni & Nanni -elokuvassa. Vuonna 2018 Kling näytteli tohtori Schmitt-Gössenweinia saksalais-itävaltalaisessa komediassa Hilfe, ich hab meine Eltern geschrumpft.[1][2][3]

Klingin äänirooleja on muun muassa Mathilden ääni suomalais-yhdysvaltalaisessa tietokoneanimoidussa toimintakomediassa Angry Birds -elokuva (2016).[1]

Teatterissa Kling on näytellyt nimiroolin Henrik Ibsenin draamassa Hedda Gabler.[1]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

TelevisiotuotannotMuokkaa

  • Polizeiruf 110 (1990–1991)
  • Luv und Lee (1991)
  • Tödliche Wahl (1995)
  • La piovra 8 - Lo scandalo (1997)
  • La piovra 9 - Il patto (1998)
  • Warten ist der Tod (1999)
  • Biikenbrennen (1999)
  • Nachtschicht – Vatertag (2004)
  • Küss mich, Genosse! (2007)
  • Wir sind das Volk - Liebe kennt keine Grenzen (2008)
  • Mama kommt! (2009)
  • Undercover Love (2010)
  • Es ist nicht vorbei (2011)
  • Hannah Mangold & Lucy Palm (2011)
  • Hannah Mangold & Lucy Palm - Tod im Wald (2012)
  • Das Tote Mädchen (2014)
  • The same Sky (2015)
  • Zweibettzimmer (2016)
  • Angst (2016)
  • Honigfrauen (2016)
  • Der Kommissar und das Kind (2016)
  • Der gleiche Himmel (2017)
  • wishlist_Internetserie (2017)
  • Tatort-Dunkle Zeit (2017)
  • Urlaub mit Mama (2017)
  • Klassentreffen (2017)
  • Jenseits der Angst (2018)
  • Der Auftrag/The Mission (2018)
  • Die verschwundene Familie (2019)

TeatterielokuvatMuokkaa

  • Mit Leib und Seele (1988)
  • Grüne Hochzeit (1989)
  • Die Sturzflieger (1995)
  • Von Hölle zu Hölle (1997)
  • Es ist ein Elch entsprungen (2005)
  • Wo ist Fred? (2006)
  • Hexe Lilli - Die Reise nach Mandolan (2009)
  • Hanni & Nanni 2 (2011)
  • Hexe Lilli rettet Weihnachten (2016)
  • Hilfe ich habe meine Eltern geschrumpft (2017)

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f Filmographie von Anja Kling Agentur Kling. Viitattu 11.1.2019.
  2. a b c d [https://www.prisma.de/stars/Anja-Kling,58871 Sie sind hier: Home Stars : Anja Kling] prisma Verlag GmbH & Co.KG. Viitattu 11.1.2019.
  3. „Hilfe, ich hab meine Eltern geschrumpft“ 18.1.2018. Handelsblatt Media Group GmbH & Co. KG. Viitattu 10.1.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa