Amelie Blauberg

suomalainen näyttelijä

Ella Amelie Blauberg[1] (s. 28. joulukuuta 1996 Kajaani)[2] on suomalainen televisionäyttelijä. Hän on tullut tunnetuksi Iris Rainion roolista televisiosarjassa Uusi päivä, jossa hän näytteli vuodesta 2013 sarjan loppuun, syksyyn 2018, saakka. Vuodesta 2018 hänet on nähty Syke-sairaalasarjassa lähihoitaja Ainon roolissa.

Amelie Blauberg
Henkilötiedot
Koko nimi Ella Amelie Blauberg
Syntynyt28. joulukuuta 1996 (ikä 27)
Kajaani
Kansalaisuus Suomi
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2013–
Merkittävät roolit Iris Rainio
(Uusi päivä)
Aino Tammilehto
(Syke)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elokuusta 2019 lähtien Blauberg piti Yhden yön juttuja -podcastia yhdessä Thelma Sibergin ja Hennariikka Laaksolan kanssa.[3] Podcast loppui joulukuussa 2022.[4] Helmikuussa 2023 sama kolmikko aloitti uuden Gaala-nimisen podcastin.[5]

Ura muokkaa

Lapsuudessaan Blauberg oli mukana harrastajateatterissa.[6] Hän valmistui ylioppilaaksi Lappeenrannan steinerlukiosta vuonna 2016.[2] Sen jälkeen hän pyrki opiskelemaan Tampereen näyttelijäntyön laitokselle ja Teatterikorkeakouluun, muttei tullut kumpaankaan valituksi. Hänen suunnitelmissaan on saada näyttelemisestä itselleen ura.[7]

Yksityiselämä muokkaa

Blauberg on syntynyt Kajaanissa, mutta muuttanut Lappeenrantaan seitsemänvuotiaana.[2]

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2021 Syke-elokuva: Hätätila Aino Tammilehto
Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
2013–2018 Uusi päivä Iris Rainio
2018 HasBeen Amelie Blauberg
2018– Syke Aino Tammilehto
2023 Kotka 10 nainen baarin ulkopuolella

Lähteet muokkaa

  1. Lappeenrannan steinerkoulusta valmistui 14 ylioppilasta Lappeenrannan Uutiset. 23.5.2016. Viitattu 17.5.2020.
  2. a b c Juntunen, Kaisa: Lappeenrantalainen Amelie Blauberg fanitti sairaalasarja Sykettä — Nyt hän näyttelee siinä itse Etelä-Saimaa. 18.9.2018. Kaakon Viestintä. Viitattu 1.5.2020.
  3. Nyt kuunnellaan Yhden yön juttuja Yle. 22.8.2019. Viitattu 27.4.2020.
  4. Yhden yön juttuja: Hyvää yötä Yle Areena. Yleisradio. Viitattu 24.4.2023.
  5. Gaala Podimo. Viitattu 24.4.2023.
  6. Syke-tähti Amelie Blauberg on saanut paljon, muttei helpolla: ”Itkin ja pelkäsin, että jotakin pahaa tapahtuu” www.iltalehti.fi. Viitattu 24.4.2023.
  7. Niiranen, Jussi: Uuden Päivän Amelie ja Fanni upeina ylioppilaskuvissa - "Siviliissä emme ole törmäyskurssilla" Ilta-Sanomat. 4.6.2016. Viitattu 31.5.2017.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.