Alicia Silverstone

yhdysvaltalainen näyttelijä

Alicia Silverstone (s. 4. lokakuuta 1976 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän teki ensimmäisen elokuvaroolinsa 15-vuotiaana vuonna 1993 trillerissä Ihastus, jossa hän esitti naispääosan. Silverstone voitti roolistaan parhaan läpimurron tehneen esiintyjän MTV Movie Award -palkinnon ja nousi tunnetuksi teini-idoliksi näyteltyään samana vuonna myös Aerosmith-yhtyeen musiikkivideoilla.

Alicia Silverstone
Alicia Silverstone vuonna 2019.
Alicia Silverstone vuonna 2019.
Henkilötiedot
Koko nimi Alicia Silverstone
Syntynyt4. lokakuuta 1976 (ikä 44)
San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Christopher Jarecki (1997–2018; naimisissa 2005–2018)
Lapset poika Bear Blu Jarecki (s. 2011)
Sukulaiset äiti Deirdre Silverstone
isä Monty Silverstone
sisarpuoli Kezi Silverstone
veli David Silverstone
Näyttelijä
Aktiivisena 1992–
Merkittävät roolit Adrian Forrester
(Ihastus)
Cherilyn Horowitz
(Clueless)
Barbara Wilson / Lepakkotyttö (Batman & Robin)
Palkinnot

MTV Movie Awards

Nickelodeon Kids’ Choice Awards

  • Paras naiselokuvanäyttelijä, 1998

National Board of Review of Motion Pictures

  • Paras läpimurtorooli naisnäyttelijältä, 1995
Aiheesta muualla
thekindlife.com
IMDb
Elonet

1990-luvulla Silverstone näytteli muun muassa menestyksekkäässä komediassa Clueless (1995) sekä supersankarielokuvassa Batman & Robin (1997), jossa hän esitti Lepakkotyttöä. Silverstonen rooli elokuvassa Clueless ansaitsi hänelle sopimuksen Columbia Picturesin kanssa. Vuonna 2003 hän näytteli pääosan televisiosarjassa Amorin apulainen, josta hänet huomioitiin parhaan naispääosan Golden Globe -ehdokkuudella.

Silverstone on tehnyt urallaan niin elokuva-, televisio- kuin teatteri- ja äänirooleja. Hän on esiintynyt hiljattain pääosissa muun muassa televisiosarjassa American Woman, sekä Netflixin sarjassa The Baby-Sitters Club.

Silverstone on ollut kasvissyöjä vuodesta 1998. Hän on tunnettu PETA:n kannattaja ja on kirjoittanut myös kasvisruokavalioon soveltuvan keittokirjan The Kind Diet vuonna 2009. Silverstone nimettiin PETA:n äänestyksessä maailman seksikkäimmäksi kasvissyöjäksi vuonna 2004.

UraMuokkaa

1990-lukuMuokkaa

Silverstone teki ensimmäisen varsinaisen roolinsa näyttelijänä vuonna 1992. Hän esitti televisiosarjassa Kesä 68 päähenkilö Kevin Arnoldin ”unelmien tyttö” Jessica Thomasia. Ensimmäisen elokuvaroolinsa Silverstone teki vuonna 1993, jolloin hän esitti naispääosan trillerissä Ihastus. Hän oli elokuvaa kuvatessaan 15-vuotias. Silverstone palkittiin vuonna 1994 roolisuorituksestaan kahdella MTV Movie Awardilla: paras roisto ja paras läpimurron tehnyt esiintyjä. Uransa alussa Silverstone esiintyi myös muutamissa televisioelokuvissa, kuten Lemmenlaulu ja Vaimot vapaalla.

Ohjaaja Marty Callner valitsi Silverstonen vuonna 1993 näyttelemään Aerosmithin kappaleenCryin’musiikkivideolle. Callner oli nähnyt Silverstonen elokuvassa Ihastus ja tiesi, että tämä olisi täydellinen valinta. ”Cryin’”-videon lisäksi Silverstone näytteli myös kahdessa muussa Aerosmithin musiikkivideossa, ”Amazing” (1993) ja ”Crazy” (1994). Kaikista musiikkivideoista muodostui hittejä, ja Silverstone ponnahti niiden avulla erääksi aikansa kuuluisimmista teini-idoleista. Hän sai videoissa esiinnyttyään myös lempinimen ”The Aerosmith Chick” (suom. Aerosmith-mimmi).

Silverstonen seuraava merkittävä elokuva oli vuoden 1995 Clueless, jossa hän esitti Cherilyn Horowitzia, kilttiä mutta hemmoteltua Beverly Hillsin hienostoalueella asuvaa tyttöä. Clueless muodostui yllättäen hitiksi vuoden 1995 kesällä, ja Silverstone palkittiin roolistaan muun muassa kahdella MTV Movie Awardilla. Lisäksi National Board of Review of Motion Pictures palkitsi hänet parhaasta naisnäyttelijän läpimurtoroolista. Elokuva poiki Silverstonelle myös arvoltaan kymmenen miljoonan dollarin sopimuksen tuotantoyhtiö Columbia Picturesin kanssa. Lisäksi hän sai sopimuksen myötä tehdä Tuhannen taalan tytön (1997), yhden seuraavista elokuvistaan, oman tuotantoyhtiönsä First Kiss Productionsin nimissä.

Vuonna 1997 Silverstone näytteli Barbara Wilsonia eli Lepakkotyttöä supersankarielokuvassa Batman & Robin. Elokuva sai kriitikoiden ja yleisön keskuudessa kehnon vastaanoton, eikä se menestynyt hyvin. Myös Silverstonen roolisuoritus keräsi kriitikoilta kaksijakoisia arvosteluja, mitä kuvaa hyvin se, että hänet huomioitiin roolistaan sekä parhaan naisnäyttelijän Kids’ Choice -palkinnolla että huonoimman naissivuosan Razziella.

1990-luvun lopussa Silverstone näytteli naispääosan komediassa Blast from the Past – Vihdoinkin pihalla. Elokuva sai kriitikoiden keskuudessa sekalaisen vastaanoton ja tuotti maailmanlaajuisesti vaatimattoman 40 miljoonaa dollaria, mutta esimerkiksi The New York Post kehui Silverstonen roolisuoritusta ja sanoi tämän todistaneen elokuvassa epäilijöidensä luulot vääriksi ”kamalan Batman & Robinin” jälkeen.

2000-lukuMuokkaa

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Silverstone keskittyi pienemmissä elokuvissa ja teatterirooleissa näyttelemiseen. Vuonna 2000 hän näytteli, tanssi ja lauloi elokuvassa Turhaa lemmen touhua, joka oli sovitus William Shakespearen samannimisestä näytelmästä.

Vuonna 2003 Silverstone näytteli NBC:n televisiosarjassa Amorin apulainen, josta hänet huomioitiin parhaan naispääosan Golden Globe -ehdokkuudella. Vuonna 2004 hän näytteli elokuvassa Scooby-Doo 2: Monsterit vapaalla.

Näyttelemisen lisäksi Silverstone kunnostautui vuonna 2009 kirjoittajana. Hän julkaisi kasvisruokavaliolle soveltuvan keittokirjan The Kind Diet, sekä samannimisen verkkosivuston. Kirja menestyi hyvin ja nousi Yhdysvalloissa The New York Timesin bestseller-listalle.

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Nimi Rooli Muuta
1992 Kesä 68 Jessica televisiosarja
1993 Aerosmith: Amazing musiikkivideo
1993 Aerosmith: Cryin' musiikkivideo
1993 Ihastus Adrienne Forrester
1993 Torch Song Delphine
1993 Scattered Dreams Phyllis Messenger
1994 Rebel Highway Roslyn televisiosarja
1995 Le Nouveau Monde Trudy Wadd
1995 Hideaway – Piilopaikka Regina Harrison
1995 Clueless Cher Horowitz
1995 The Babysitter Jennifer
1996 Tosi rikoksia Mary Giordano
1997 Batman & Robin Batgirl/Barbara Wilson
1997 Excess Baggage Emily Hope
1999 Blast from the Past – Vihdoinkin pihalla Eve Rustikoff
2000 Turhaa lemmen touhua Ranskan prinsessa
2001 Braceface Sharon Spitz
2002 Global Heresy Natalie Bevin
2003–2005 Amorin Apulainen Kate Fox televisiosarja
2003 Scorched Sheila Rio
2004 Scooby-Doo 2: Monsterit vapaalla Heather Jasper-How
2005 Queen B Beatrice 'Bea'
2005 Beauty Shop Lynn
2005 Silence Becomes You Violet
2006 Pink Collar
2006 Alex Rider & Stormbreaker Jack Starbright
2006 35th Annual Key Art Awards juontaja
2006 Candles on Bay Street Dee Dee
2007 The Singles Table Georgia televisiosarja

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.