Avaa päävalikko

Abderrahmane Sissako

mauritanialainen elokuvaohjaaja

Abderrahmane Sissako (s. 13. lokakuuta 1961 Kiffa, Mauritania) on mauritanialainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän vietti nuoruutensa isänsä synnyinmaassa Malissa ja palasi Mauritaniaan vasta 1980. Hän sai opiskelustipendin Moskovaan[1] ja opiskeli VGIK-elokuvainstituutissa vuosina 1983–1989.[2]

Abderrahmane Sissako
Abderrahmane Sissako vuoden 2016 César-palkintojuhlissa.
Abderrahmane Sissako vuoden 2016 César-palkintojuhlissa.
Henkilötiedot
Syntynyt 13. lokakuuta 1961 (ikä 57)
Kiffa, Mauritania
Ammatti elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja
Ohjaaja
Aktiivisena 1989–
Tunnetuimmat ohjaukset Heremakono (2002)
Bamako (2006)
Timbuktu (2014)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Abderrahmane Sissako kahden vuoden 2015 César-palkinnon kanssa.

Sissako on 2000-luvun tunnetuimpia afrikkalaisia elokuvaohjaajia ja on saanut tunnustusta useista töistään. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Heremakono (2002), Bamako (2006) ja Timbuktu (2014).[1][2] Timbuktu voitti useita palkintoja, kuten vuoden 2015 parhaan elokuvan palkinnon Afrikan elokuva-akatemialta ja Césareista (2015).

FilmografiaMuokkaa

  • Le Jeu (lyhytelokuva, 1989)
  • Oktjabr (ransk. Octobre; lyhytelokuva, 1993)
  • Molom, conte de Mongolie (1994)
  • Le Chameau et les Bâtons flottants (1994)
  • Le Passant (1995)
  • Africa Dreaming – Sabriya (The Black and the White; 1997)
  • Rostov-Luanda (1997)
  • La Vie sur Terre (Life on Earth; 1998)
  • Heremakono (ransk. En attendant le bonheur, engl. Waiting for Happiness; 2002)
  • Bamako (2006)
  • 8 – Tiya’s Dream (2008), elokuva 8 yhteistyössä useiden muiden ohjaajien kanssa
  • Stories on Human Rights – Dignity (2008), yhteistyössä useiden muiden ohjaajien kanssa
  • L’Afrique vue par... – Une femme fâchée (Africa Seen by...; 2009)
  • Je vous souhaite la pluie (2010)
  • Timbuktu (2014)

LähteetMuokkaa

  1. a b Abderrahmane Sissako africanfilmny.org. 2013. Viitattu 8.2.2019. (englanniksi)
  2. a b Basia Cummings: Abderrahmane Sissako: the vanguard of African cinema The Guardian, theguardian.com. 28.5.2015. Viitattu 8.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Abderrahmane Sissako
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Abderrahmane Sissako