Zoë Saldaña

yhdysvaltalainen näyttelijä

Zoë Yadira Saldaña Nazario (s. 19. kesäkuuta 1978 Passaic, New Jersey) on yhdys­valtalainen näyttelijä, joka tunnetaan rooleistaan elo­kuvissa Avatar, Star Trek ja Guardians of the Galaxy.

Zoë Saldaña
Zoë Saldaña San Diego Comic-Conissa 2016.
Zoë Saldaña San Diego Comic-Conissa 2016.
Henkilötiedot
Koko nimi Zoë Saldaña-Perego
Syntynyt19. kesäkuuta 1978 (ikä 43)
Passaic, New Jersey, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Marco Perego (vih. 2013)
Lapset 3
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Zoë Saldaña Cannesin elo­kuva­juhlilla 2014.

Jo uransa alussa Saldaña näytteli merkittäviä sivu­osia isoissa elo­kuvissa, kuten Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003) ja Terminaali (2004). Hän oli vuonna 2005 ehdolla Black Reel -palkinnon saajaksi parhaan nais­näyttelijän sarjassa ja Teen Choice -palkinnon saajaksi parhaan nais­esiintyjä­tulokkaan sarjassa elo­kuvasta Guess Who. Lisäksi hän oli ehdolla MTV Movie -palkinnon saajaksi parhaasta elo­kuva­suudelmasta 2002.

Varhainen elämäMuokkaa

Zoë Saldaña syntyi New Jerseyssä ja on vanhempiensa kolmesta tyttärestä keskimmäinen. Hänen isänsä Aridio Saldaña oli kotoisin Dominikaanisesta tasa­vallasta ja äitinsä Asalia Nazario taas Puerto Ricosta. Hänellä on myös haitilaisia ja libanonilaisia suku­juuria.[1] Saldaña asui suurimman osan lapsuudestaan New Yorkissa Queensin Jackson Heightsissa. Hänen siskonsa ovat nimeltään Mariel ja Cisely. Zoën ollessa yhdeksänvuotias hänen isänsä kuoli auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen hänen äitinsä muutti Dominikaaniseen tasa­valtaan tyttäriensä kanssa. Siellä Saldaña alkoi opiskella tanssia ECOS Espacio de Danza Academyssa. Hän opiskeli useita eri tanssin muotoja ja lajeja, mutta kutsui balettia suurimmaksi intohimokseen. Saldaña ei kuitenkaan jalkojensa rakenteesta johtuen soveltunut balettitanssijaksi, ja hän oli myös ”liian ylpeä ja kunnianhimoinen balettikuoroon”.[2]

Vuonna 1995 Saldaña alkoi esiintyä Brooklynissa toimineessa teatteri­ryhmässä nimeltä Faces. Ryhmän näytelmien tarkoitus oli välittää nuorisolle myönteisiä viestejä liittyen muun muassa päihteiden­käyttöön ja seksuaalisuuteen. Saldaña alkoi myös näytellä New York Youth Theaterissa, joka johti hänen ensimmäiseen filmi­rooliinsa elokuvassa Center Stage vuonna 2000.

UraMuokkaa

Ensimmäisen roolinsa Saldaña sai televisio­sarjasta Kova laki vuonna 1999. Sen jälkeen hän on näytellyt merkittäviä osia elokuvissa kuten Crossroads – tienristeyksessä (2002), Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003), Terminaali (2004) ja Guess Who (2005).

Suuren luokan tähti Saldañasta tuli kahden vuonna 2009 ensi-iltansa saaneen elo­kuvan, Star Trekin ja Avatarin myötä. Ensin mainitussa hänen roolinsa oli avaruus­akatemian kadetti Nyota Uhura. Eräs Saldañan kuuluisa rooli on alienin metsästäjätär Neytiri Avatarissa, joka oli vuoden 2009 maailman­laajuisesti katsotuin elo­kuva. Saldaña näytteli myös Star Trekin jatko-osissa Star Trek Into Darkness (2013) ja Star Trek Beyond (2016).

Vuonna 2014 Saldaña esiintyi Gamoran roolissa Marvelin avaruus­aiheisessa supersankarielokuvassa Guardians of the Galaxy ja uudestaan sen jatko-osassa Guardians of the Galaxy Vol. 2 vuonna 2017.

YksityiselämäMuokkaa

Saldaña seurusteli vuosia muoti­alan yrittäjän Keith Brittonin kanssa, mutta he erosivat vuonna 2011.[3] Kesällä 2013 Saldaña meni naimisiin italialaisen taiteilijan Marco Peregon kanssa.[4] Paris­kunnalla on kolme lasta, marras­kuussa 2014 syntyneet kaksos­pojat[5] ja helmi­kuussa 2017 syntynyt poika.[6]

Heinä­kuussa 2016 Saldaña paljasti sairastavansa suvussa kulkevaa auto­immuuni­tautia, Hashimoton tyreoidiittia.[7]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Center Stage Eva Rodriguez
2001 Älä jätä minua Maggie
2002 Crossroads – tienristeyksessä Kit
Drumline Laila
2003 Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous Ana­maria
2004 Terminaali Dolores Torres
Haven Andrea
Temptation Annie
2005 Constellation Rosa Boxer
Guess Who Theresa Jones
Dirty Deeds Rachel Buff
2006 Premium Charli
Ways of the Flesh Donna
2007 After Sex Kat
Black­out Claudine
2008 Vantage Point – askeleen edellä Angie Jones
2009 Star Trek Nyota Uhura
Menneen haamut Cassie
Avatar Neytiri

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2010 The Losers Aisha
Takers Lily Jansen
Hullut hautajaiset Elaine Barnes
Burning Palms Sara Cotton
2011 Colombiana Cataleya Restrepo
2012 The Words – Pariisin sanat Dora Jansen
2013 Blood Ties Vanessa
Star Trek Into Darkness Nyota Uhura
Rautakaupunki Lena Warren
2014 Infinitely Polar Bear Maggie Stuart
Guardians of the Galaxy Gamora
2016 Star Trek Beyond Nyota Uhura
Nina Nina Simone
Live by Night Graciella Corrales
2017 Guardians of the Galaxy Vol. 2 Gamora
2018 Avengers: Infinity War
2019 Avengers: Endgame
2022 Avatar 2 Neytiri
2023 Guardians of the Galaxy Vol. 3 Gamora
2024 Avatar 3 Neytiri

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1999 Kova laki Belinca
2004 Kova laki: Erikoisyksikkö Gabrielle Vega
2006–2007 Kuuden ketju Regina
2014 Rose­mary’s Baby Rosemary Wood­house

LähteetMuokkaa

  1. Celebrities You Probably Didn’t Know Are Haitian Lumiere Magazine. 7.5.2014. Arkistoitu 26.8.2014. Viitattu 17.9.2014. (englanniksi)
  2. Zöe Saldaña Biography People. 2016. Yhdys­vallat: Time Inc. Arkistoitu 23.1.2016. Viitattu 17.9.2014. (englanniksi)
  3. Zoe Saldana, Fiance Split After 11 Years Together Us Weekly. 12.11.2011. Viitattu 6.5.2017. (englanniksi)
  4. Billups, Andrea: Zoë Saldana Marries Marco Perego People. 11.9.2013. Viitattu 6.5.2017. (englanniksi)
  5. Zoë Saldana Welcomes Twin Sons Cy Aridio and Bowie Ezio People. 2.1.2015. Viitattu 16.10.2016. (englanniksi)
  6. Mizoguchi, Karen: Zoë Saldana Welcomes Third Child – Find Out His Unique Name People. 18.2.2017. Viitattu 6.5.2017. (englanniksi)
  7. Respers France, Lisa: Zoë Saldaña has Hashimoto's thyroiditis CNN. 21.7.2016. Viitattu 16.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa